Bij Stuur een Foto, vraagt Els om beroemde mensen. Beroemde Nederlanders.
Ik heb eens goed gezocht en constateerde dat ik slechts twee foto's heb van beroemde Nederlanders. Jan Terlouw is de ene (hij zat te signeren op een boekenmarkt en ik maakte de foto met zijn toestemming). Lodewijk van Eigen Huis en Tuin is de tweede. Ik sta samen met hem op de foto. En dan is er nog een foto van mij met Karen Slaughter, ook gemaakt op een boekenmarkt. Dat is het. En alle drie die foto's heb ik al eens laten zien.
Dus ik moest op zoek. Gisteren in Amsterdam maakte ik deze foto van Kokadorus. Op het Amstelveld, waar op maandag een bloemenmarkt is. En waar café Nel is natuurlijk.
Een beroemde Amsterdammer zou je kunnen zeggen, al weet ik niet of veel mensen hem nu nog zullen kennen.
Misschien alleen mensen die het bordje bij het beeld hebben gelezen en thuis nog eens even opzoeken wie Kokadorus was. Want er staat alleen een naam bij.
Nou, Kokadorus was een standwerker. Kijk en dat interesseert me. Als er hier voorjaarsmarkt of najaarsmarkt is, zijn er meestal standwerkers en daar blijf ik dan lange tijd kijken. Zo leuk om te zien hoe zij hun waar aan de vrouw proberen te brengen. (Want er staan meestal geen mannelijke klanten).
Kokadorus was een Joods-Amsterdamse marktkoopman (1867-1934). In het echt heette hij Meyer Linnewiel.
En nu neem ik even de Wikipediatekst over:
Hij verkocht al rond zijn tiende op de Kalverstraat lucifers. Hij had er handigheid in en is zijn leven lang standwerker gebleven, meestal opererend onder de naam Kokadorus.
Op het Amstelveld verkocht hij bretels ("Zó goed! Om je schoonmoeder aan op te hangen!") en toiletartikelen, maar was vooral bekend om zijn politieke commentaren en zijn gevatte conversatie. Koning Willem III vernam ervan en nodigde hem uit om op Het Loo te komen spreken, maar in het chique gezelschap viel de anders zo gevatte standwerker stil.
In 1906 vierde hij zijn zilveren jubileum; sindsdien noemde hij zich "Professor" Kokadorus, een titel die hij zou hebben gekregen van de Amsterdamse Universiteit. Ook wist hij te vertellen dat de Engelse koning in Londen een plein naar hem had genoemd, Kokadorus Square.
Het beeld is gemaakt door Erica van Eeghen en zij laat zien hoe Kokadorus zijn bretels aanprijst.
Nog meer beroemdheden? Kijk maar bij Stuur een Foto!
6 opmerkingen:
Ha zo leren we weer eens wat. Je maakte me nieuwsgierig zodat ik mijnheer Kokadorus nog eens ging googlen... Ik vond nog dit...http://www.theobakker.net/pdf/straattypen.pdf Leuk zijn teksten... Die man was gewoon een rasechte artiest!:-)
In Zeeland (althans in mijn stukje van Zeeland) gebruikt(te) men misschien deze naam als een soort koosnaampje, wel wat verbasterd, het werd dan KAKKEDORUS, mijn man gebruikt het ook nog wel eens...niet voor mij hoor. Ga toch eens uitzoeken hoe dat zit..
Wat een mooi verhaal over meneer Kokadorus. Is vast een mooi mens geweest...
Leuk stukje, ik hou wel van dit soort wetenswaardigheden.
"Om je schoonmoeder aan op te hangen"
Ha, ik had het vast en zeker goed kunnen vinden met die meneer ;-) !
Leuk.
Een reactie posten