Totaal aantal pageviews

dinsdag 15 september 2015

Papegaai vloog over de IJssel

Wat een verhaal is dit! En wat een verteller is Kader Abdolah. Verteller van een verhaal over vreemdelingen in Nederland. Hoe gepast om te lezen op dit moment.

Het verhaal:
Memed komt uit Irak. Met dochter Tala. Memed hoopt dat Tala hier behandeld kan worden voor haar hartkwaal. Hij krijgt asiel en wordt automonteur. Hij woont in een huisje naast de protestanse kerk in Zalk. Nog bekend van 'Klazien uut Zalk' de kruidenvrouw. Klazien heeft een papegaai. Vandaar de titel.
Tala sterft, maar bij haar graf komen Memed en lotgenoten samen om te lachen en te huilen
We leren andere personen kennen. Lina bijvoorbeeld. De tolk die hem in het begin terzijde staat.(haar verhaal lijkt op dat van Ayan Hirshi Ali).
En Pari, ook een vluchteling die Nederlands leert en vervolgens een column schrijft voor de krant.
Catharina die een dochter krijgt met Memed, maar apart woont.

Een heleboel verhaallijnen eigenlijk, met nog veel meer personen.  Maar goed te volgen. Daardoor geeft het boek een mooi beeld van de situatie in Nederland eind vorige eeuw.
Meer dan vierhonderd bladzijden lang. Voor mij had het een stuk korter mogen zijn. In het begin kon ik niet ophouden met lezen, maar ik vond het uiteindelijk te lang duren. Desalniettemin: een aanrader.

Dit was het eerste boek dat ik las van Kader Abdolah. Ik ga nu snel beginnen in Het huis van de moskee.

4 opmerkingen:

Marthy zei

'In het huis van de moskee' vond ik erg mooi!

Emie zei

Sluit me aan bij Marthy, aanrader dat boek.

aabroos@xs4all.nl zei

ik heb de papegaai al 2 keer gelezen.Ik vind het prachtig.
En het landschap en de pontjes en het restaurantje aan het water bestaan echt.Wij hebben alle plaatsjes afgefietst,maar wij wonen niet zover van de yssel vandaan.
Ik denk dat je,,de moskee,,ook mooi vindt.Ik heb ook de koran vertaald door K.A.Heel poetisch. Veel leesplezier.
Anneke*

Onliemie zei

Dankjewel voor de tip... je beschrijft het zo dat ik er meteen in zou willen beginnen lezen.Ik onthou hem voor de eerstvolgende vakantie!