Tijd voor een portret.
Dit is Wilma, de tweede vrouw van de schilder Carel Willink. Willink schilderde haar in 1952.
Willink was dertig jaar met deze Wilma getrouwd en portretteerde haar meer dan tien keer. Het portret van Wilma met haar kat is ook erg bekend.
Na Wilma kwam Mathilde, een levend kunstwerk. Zij was jaloers en toen haar relatie met Willink (Mathilde noemde hem ook Willink) voorbij was, beschadigde zij dit portret; zij wist dat het Willinks favoriete schilderij was.
Gelukkig kon het doek worden gerestaureerd.
Het hangt op dit moment in het Gemeentemuseum in Den Haag, in de tentoonstelling Ode aan de Mode. Ik had dit werk al op mijn lijstje staan voor de serie portretten, maar nu zag ik het geheel onverwacht daar in Den Haag.
Het doek hangt in een zaaltje waar de kleur blauw overheerst.
Ook de kroningsjurk van Maxima hangt daar schitterend blauw te zijn. Je kunt het borduursel echt van heel dicht bij zien. Grappig vond ik dat die kroningsjurk net zo'n ceintuurtje heeft als de jurk van Wilma. Dat ceintuurtje was me niet eerder opgevallen.
In Ode aan de Mode wordt getoond dat blauw een geliefde kleur is voor kleding, in Nederland.
En dat al sinds de 18e eeuw, toen het in andere landen nog niet zo'n populaire kleur was.
Omdat het netjes is? Omdat het goed staat bij blond haar?
Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is hier ook de spijkerbroek geliefd en dus de kleur van denim, jeansblauw. Geen land ter wereld telt zoveel spijkerbroeken per inwoner als Nederland.
(Ha, een interessant feitje, wie zou dat uitgezocht hebben en met welk doel?)
Overigens koos Jan Taminiau de kleur blauw (koningsblauw) voor de jurk omdat het zo samen met de rood-witte kleur van de koningsmantel, de kleuren van de vlag liet zien.Had ik ook niet begrepen.
En nu nog even terug naar het portret. Op de achtergrond is een huis afgebeeld op de Weteringschans, vanaf de Stadhouderskade. Dat is ooit uitgezocht voor heel veel gebouwen op de schilderijen van Willink. Ik vond het hier: klik.
10 opmerkingen:
Mooi portret! Ik ben een fan van Willink. En nu heb je toch je kroningsjurk op de foto. Het mag dus nu wel, maar destijds in de Nieuwe Kerk in Amsterdam niet :-)
Mooi blauw he!
Toen ik mijn man leerde kennen en ik voor het eerst bij hem thuis kwam hing boven de bank een poster..keurig ingelijst..van Wilma. Ik weet nog dat ik meteen dacht...oefff...over smaak valt niet te twisten maar hierin verschillen wij wel in ;) Verder had hij nog wat posters van Willink ophangen....ik kon de charme niet echt ontdekken. Maar wel zijn charme hoor...we zijn al ruim 26 jaar samen!! Wilma hangt niet meer boven onze bank....Ik vind het absoluut heel knap geschilderd maar het schilderij is zo dreigend van kleur...ook zoals zij kijkt....ik word er niet vrolijk van als ik met mijn kopje thee en speculaasje steeds haar blik kruis. Wij wonen om de hoek van het gemeentemuseum dus laten wij maar eens een kijkje gaan nemen...leuk! Groetjes Petra
Wat heb je toch weer interessante weetjes, leuk om te lezen.
Leuke info!
Misschien is blauw een geliefde kleur omdat het makkelijk te maken is? Vroeger toen men alleen natuurlijke kleurstoffen had, was er misschien niet zoveel variatie mogelijk?
Grappig dat ceintuur.
Wat leuk, ik las net ook een post over de kroningsjurk maar daar werd dit schilderij niet in genoemd. Een extra reden om toch naar deze tentoonstelling te gaan!
Prachtig schilderij van Wilma, ik was er helemaal niet mee bekend. Mij is alleen bijgebleven dat Mathilde de vrouw van Willink was, verder niets. Maar Mathilde was dus al zijn derde vrouw. En ook dat ging niet goed... jeetje.
Die tentoonstelling Ode aan de Mode lijkt me overigens wel heel mooi...
Fijne avond,
Liefs,
Mirjam
En ik vond het leukte weten: Mathilde was van Terneuzen!
Lijkt me een leuke tentoonstelling! Jammer dat het voor mij zo'n eind reizen is...
Wat ligt er een mooie sleepboot voor de deur! Kon je de naam toevallig lezen?
Een reactie posten