Totaal aantal pageviews

dinsdag 13 oktober 2015

Everest

Al sinds mijn kindertijd ben ik gefascineerd door bergbeklimmen. Niet dat ik er zelf ook maar enige behoefte aan heb hoor. Geen enkele. In de bergen wandelen is tot daar aan toe, maar klimmen: no way!
Nee, ik ben vooral gefascineerd door het feit dat die bergbeklimmers alles op alles zetten om een top te bereiken en als dat dan gelukt is, willen ze een nog hogere top en nog hoger en nog hoger. En dan willen ze nog een keer, maar dan zonder zuurstof. Steeds een nieuwe uitdaging met steeds meer risico.
Mijn vader had vroeger een boekje getiteld: Om de toppen der aarde.
En dat boekje, een kleine pocket heb ik letterlijk stuk gelezen. De eerste beklimming van de Mont Blanc, Sherpa Tenzing Norgay met Edmund Hillary in 1953 op de Mount Everest.   Wow!!!

Maar begrijpen doe ik het niet.

Gisteren stond heel toevallig een stuk in de krant over Mount Everest. Dat hij (of zij dat weet ik niet) ongenaakbaar blijft. Dit jaar. Want sinds de aardbeving in april, die ook 18 klimmers het leven kostte,  ligt het klimmen stil,  daar in Nepal. 
Er was nog een Japanner die een poging deed, maar hij keerde vorige week terug met alleen een duim. Zijn andere vingers waren er al bij een eerdere poging afgevroren. Hij kwam tot 8150 meter. En dit was zijn vijfde poging. De man klimt volgens de krant het liefst alleen en onder extreme omstandigheden.

Het 'Dak van de Wereld' (8848 meter) is overigens door meer dan vijfduizend klimmers bereikt. Meer dan tweehonderd overleefden het niet. Zij hebben for ever rest zou je kunnen zeggen.

En nu was er de film Everest. 
Ik heb al eens geschreven dat 3-D voor mij niets toevoegt. Maar daarin heb ik me vergist. In deze film voegde het wel degelijk iets toe. Prachtige, prachtige landschappen, echt fantastisch. Ik weet niet of het toeval was natuurlijk, maar ik had het erg koud tijdens de film. Ik vermoed dat dat door 3-D kwam.
Ik had het koud, maar niet zoals de mannen (en één vrouw) die samen de expeditie vormden, die zo jammerlijk mislukte. Die hadden het pas koud.
Een deel van de expeditie bereikte de top van de Mount Everest. Maar er waren helaas ook acht doden te betreuren.
Onbegrijpelijk. Maar fascinerend!
De film is gebaseerd op het ware verhaal van die expeditie in 1996.
Het is dus eigenlijk niet zo zeer een verhaal als wel een verslag. Het leek mij een zeer  reëel verslag en als het thema je interesseert kun je er best naar toe. Naar de film dan hè. 

8 opmerkingen:

Livina Fluweeltje zei

Ik heb ook niet zoveel met 3D films, maar kan me voorstellen dat het in dit geval wel een spectaculaire ervaring is.

Marloes Kreatief zei

Ha ha ja de film ,want geen haar op mijn hoofd die zou willen bergbeklimmen ,ik snap niets van die drang om.... Ik heb meer brei drang

Marthy Berends zei

Wandelen in de bergen vind ik heerlijk, maar bergbeklimmen...nee! En dan vooral omdat veel van deze mensen bewust hun leven in de waagschaal zetten, voor mijn onbegrijpelijk. Het stoort me ook, je leven is zo kostbaar, zo ga je in mijn ogen daar niet mee om.

Mirjam zei

Dat lijkt me inderdaad heel boeiend om te zien. Zelf heb ik ook totaal geen behoefte om het na te doen, maar er over lezen of er naar kijken, dat trekt me altijd wel aan. Dus deze film zou ik graag een keer zien.
Fijne avond,
Liefs
Mirjam

janusje zei

Dankjewel voor de tip! Ik hou ook van verhalen over passie en doorzetting.
Maar dat van die duim, vond ik in eerste instantie toch maar vreemd. Hoe kan iemand nu terugkeren met alleen maar een duim? Dat vroeg ik me af. Uiteindelijk concludeerde ik dat die man op de berg slachtoffers was gaan zoeken en enkel een duim vond. Beetje macaber. Had ik maar onmiddellijk verder gelezen, dan had ik niet moeten gissen... :-)

Onlie Mie zei

Ik las het boek al... in een ruk... ben ook een beetje bezeten door bergklimmersverhalen. Wij hebben wat vrienden die klimmen en ook onze dochter en schoonzoon zijn er bezeten door... gelukkig nog niet de Mount Everest... Vorig jaar twee goeie kennissen verloren door een ongeval op de Mont Blanc...Aan mij is het echt niet besteed... een beetje indoor muurklimmen kan nog net. Las je al "Over de rand" van Joe Simpson... Waar gebeurd ook en echt een aanrader! Ongelooflijk wat een vechtlust en levensdrang dat die man had...
Fijne dag nog!

Bertiebo zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Bernardine zei

Ik las ooit het boek (into thin air van Jon Krakauer) en zag niet de trailer.
Ik weet genoeg :-( Brrrrr