Totaal aantal pageviews

dinsdag 10 november 2015

Meneer Mac en ik

Wow, wat een goed boek was dit. Geen idee meer waar ik er over had gelezen of gehoord, maar ik had de titel genoteerd en bestelde het boek in de bieb. Echt erg mooi!

Het verhaal:
Thomas Maggs woont met zijn ouders en zussen in een kroeg in een dorp in Suffolk aan de kust van Engeland. Het is 1914 en de eerste Wereldoorlog breekt uit.
Thomas heeft het niet makkelijk thuis, waar zijn vader altijd dronken is. Hij heeft bovendien een handicap aan zijn voet.
Dan komt er een vreemdeling in het dorp wonen, een kunstenaar. Ze noemen hem Mac en hij en zijn vrouw worden geobserveerd en dus besproken.
Mac bestudeert bloemen en tekent ze, hij kan uren over de golven staren, kortom, in de ogen van de dorpelingen vertoont hij vreemd gedrag.
Tussen hem en Thomas ontwikkelt zich echter een vriendschap. Thomas tekent zelf ook. Van Mac krijgt hij een blikken verfdoos, zoals de schilder zelf ook heeft.
Maar de dorpelingen worden steeds wantrouwender...

Het is zo'n boek dat je het liefst achter elkaar uit wilt lezen. En pas toen ik het uit had, begreep ik dat het geen fictie was. Niet helemaal.
Mac, oftewel Charles Rennie Mackintosh, was een van de beroemdste architecten van zijn generatie en hield zich later vooral bezig met schilderen. De bloemen afgebeeld op de voorkant van het boek, zijn van zijn hand. Hij heeft ook echt in dat dorp in Suffolk gewoond.
Het verhaal er om heen is wel fictie. Of misschien ook wel niet helemaal.
Ik ga meer lezen van Esther Freud. Dat is zeker.

8 opmerkingen:

janusje zei

Ik onthoud titel en schrijfster!
Een fijne dag gewenst!

Vlimbouter zei

Lijkt me een leuk boek!
Ik heb het genoteerd in mijn notaboekje bij 'nog te lezen boeken'.
Dank je wel voor de tip.
Groetjes

Bertiebo zei

Is jullie lijstje ook zo lang dames? Door al dat bloggen?

Marthy zei

Lijkt me een mooie, bedankt!

Mirjam zei

Klinkt als een ware aanrader.
Ik zet 'm op mijn lijstje hoor.
Fijne dag,
liefs,
Mirjam

Emie zei

Ben nu bezig in Papegaai over de IJssel, mooi. Maar inderdaad, door al dat bloggen en bloglezen, kom ik minder aan boeken toe dan ik zou willen. Maar ach...een mens kan niet alles tegelijk. Ga meneer Mac wel op mijn lijstje zetten.

Jolande zei

Wat boeken betreft heb ik nou net geen lijstje, ik heb stapels naast mijn bed :-)

Wieneke zei

Ik vond het een beetje saai eigenlijk. Maar best wel mooi verteld. Ik merkte dat ik af en toe de concentratie verloor en dat zegt bij mij wel iets.