Totaal aantal pageviews

vrijdag 8 januari 2016

De Geluksoma

Dat is nog eens een titel hè. En dan die ondertitel. Dat geheim wil ik graag ontdekken natuurlijk.
Ik had al iets over dit boek gehoord, dus toen ik het zag liggen op de balie in de bieb, net nieuw, wilde ik het meteen meenemen. 'U bent de eerste', zei de biebdame. Benieuwd wat u er van vindt'
Ik las het meteen diezelfde middag en avond uit. Dat ging heel makkelijk, want er zitten hele stukken in die ik kon overslaan.
Het is het verhaal van de oma van de schrijver, oma Eefje. De oma van Patrick dus. Hij is dol op zijn oma en zij op hem . Oma Eefje is een heel gelukkig mens van bijna honderd. We zien hoe haar leven is verlopen in verschillende hoofdstukken. Haar jeugd, hoe ze verliefd, verloofd en getrouwd raakte, want dat ging toen zo. We lezen over haar leven tijdens de oorlog, we lezen over het gezin dat ze stichtte. Natuurlijk waren er tegenslagen, dat kan bijna niet anders in een lang leven, maar Eefje geniet. En dáár draait het eigenlijk om.
Dat gedeelte van het boek, over Eefje dus, met heel veel foto's erbij, vond ik erg leuk om te lezen. Een doogewoon leven, kan interessant zijn. Bovendien verhaalt het ook meteen over honderd jaar Nederland. Dat is boeiend genoeg.

Ik had het boek zo snel uit, omdat na elk hoofdstuk over Eefje een hoofdstuk kwam met een geluksgeheim. Nou als je van al die geluksgeheimen de titels achter elkaar zet, weet je het ook.
Zo is Geluksgeheim1: Blijf lekker bezig. Geluksgeheim 2: Maak je eigen keuzes en Geluksgeheim 3: Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen. Enzovoorts.
Echt van die dingen die iedereen zelf ook wel kan bedenken. Dat hoef je niet te lezen vind ik, dat moet je doen en de vraag is of dat je lukt. Het irriteerde me zelfs. 'Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen'. Ja hoor mooi gezegd.
'Wees een betrokken mensen-mens' irriteerde me ook. Getver... een mensenmens.

Ps.: Trouwens...ik bén oma en daar heb ik veel geluk mee!6 opmerkingen:

Marloes Kreatief zei

Ha ha zit hier schaterend voor de i-pad en ben tegelijk ook aan het oppassen , wat een geluk
Maar dat laatste stukje wat je schrijft ,echt hilarisch ,ja hoor je hebt helemaal gelojk
En ja wij hebben geluk dat we oma zijn ,en onze kinderen geluk met zo n leuke oppas .......ha ha

Vlimbouter zei

Ik ken (nog) niet het geluk om oma te zijn, maar mijn mama was een super-oma voor mijn kinderen en dat maakte hen erg gelukkig.
En wat die geluks-lessen betreft. Dit is ondertussen een echte industrie geworden. Elke uitgeverij brengt wel enkele boeken uit over hoe we het geluk kunnen vinden. Ik ben ook geen fan van al die theorieën...

Marthy Berends zei

Het woord 'mensenmens' zou verboden moeten worden. Kleinkinderen krijgen ging in ons gezin niet al te makkelijk, daar is veel verdriet aan vooraf gegaan. Dus wij hebben echt geluk dat we vier keer oma en opa zijn en we zijn er dan ook strontgelukkig mee!

Mien zei

Getver indeed..."mensenmens"...je mot wel, geen ontkomen aan, hoewel....
De belangrijkste vraag onder een deel van mijn bekenden is of je een kattenmens of een hondenmens bent....
En als je een hond hebt of dat dan een mensenhond of een hondenhond is.

Ben ik toch even de gelukkigste kattenhondenmens: mijn hond is een mensenhond, een hondenhond en...een kattenhond.....en ook nog eens een oma'skleinkinderenhond.
P.S.:mijn kat is een hondenkat, absoluut geen kattenkat...

Anoniem zei


WAT EEN REACTIES ZEG .

GEZELLIG BOEK , INDERDAAD LEES JE HET VLOT ,FIJN TOCH ,

OP DAN NAAR EEN VOLGENDE

NIEMAND BETWIJFELT ,DAT AROGANTIE NIET DE GROOTSTE VIJAND IS VAN VOORUITGANG ,

HET IS TOCH DE ILUSSIE VAN DE KENNIS.

lEES EENS DOOR DE REGELS HEEN ,

Bertiebo zei

Ik begrijp helemaal niks van deze laatste reactie. Wat bedoel je nou eigenlijk en waarom anoniem?