Totaal aantal pageviews

woensdag 6 januari 2016

Human

We hebben zo'n prachtige film gezien in het filmhuis. Human.  De film gaat over mensen. Er wordt niet in geacteerd. Je ziet eigenlijk interviews met prachtige mensen, maar je hoort de vragen niet. Die zijn overigens heel duidelijk, door de antwoorden. In het blad van het filmhuis stond dit:

Wat maakt ons menselijk? Dat is de hoofdvraag van filmmaker Yann Arthus-Bertrand in de film Human. Om het antwoord hier op te vinden besteedde hij drie jaar aan het verzamelen van (real-life) emotionele verhalen van meer dan 2000 vrouwen en mannen uit 60 verschillende landen, waarin thema’s als liefde, oorlog, homoseksualiteit, vergevingsgezindheid, familie, leven na de dood, geluk, immigratie en de zin van het leven centraal staan. Een indrukwekkende kijk op de hedendaagse samenleving, afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet.

We hadden geboekt voor zondagmiddag, 13. 00 uur. De film zou meer dan drie uur duren. In ons filmhuis is er nooit pauze, maar in deze voorstelling wel.
Ik viel na een paar minuten in slaap. Dat was te verwachten, ik had 's ochtends en de dag tevoren heel hard gewerkt en de week ervoor was natuurlijk ook nogal een heftige. En trouwens ik val bijna altijd in slaap in de bioscoop.
Na tien minuten werd ik wakker en zei tegen mijn man, dat ik na de pauze wel weg zou willen. Daar was hij het  mee eens. Maar het was nog lang geen pauze en dus ging ik toen echt kijken.
En jemig wat was het geweldig. Er was echt geen sprake meer van weggaan. Geen enkele sprake. We hebben ademloos zitten kijken.
'Afgewisseld met prachtige beelden van onze planeet' heb ik onderstreept. Want juist die combinatie van mensen, met onvoorstelbaar mooie landschappen, maakte de film heel bijzonder.
Als je de trailer bekijkt, krijg je een indruk. Maar stel je er vooral een groot scherm bij voor. Nou ik zou niet weten wat ik er nog meer van moet zeggen. Het is wat het is en als je zitvlees hebt...
Er waren trouwens ook mensen die geen zitvlees hadden, want na de pauze waren er wat lege plekken. Of ze vonden er niks aan, dat kan natuurlijk ook. Maar wij hebben een prachtmiddag gehad. Echt!


2 opmerkingen:

Katrien zei

Prachtig, wat een mooie beelden. Kan mij voorstellen dat je ademloos hebt gekeken. Wat een toffe bioscoop heb je toch om de hoek zitten. ♥

Vlimbouter zei

Ik ben een grote fan van de foto's van Yann Arthus-Bertrand. De film heb ik nog niet gezien, maar die zal zeker ook prachtig zijn. Hoewel ... 3 uur lijkt me wel heel erg lang...