Totaal aantal pageviews

zaterdag 2 januari 2016

Vreugdevuur

We wandelden over het strand van Duindorp richting Scheveningen. Daar zagen we de brandstapels opgebouwd worden.Stapels pallets voor een vreugdevuur met Oud-en-NIeuw.  En die zijn me toch hoog...

De voorste is van Duindorp, de achterste, daar heel in de verte,  van Scheveningen. Er schijnt een soort van strijd gaande te zijn over wie de hoogste maakt.
We maakten een praatje met een man op het strand, die vertelde dat zijn zoons allebei bovenop aan het werk waren. Voor die van Duindorp. Dat het geheel honderdduizend euro kost. Vooral door de kranen die de pallets naar boven hijsen. Dat ze op tweede kerstdag begonnen waren met de opbouw. Dat de politie patrouilleert met een heli. Dat het de jeugd een beetje van de straat houdt. Dat het elektrisch ontstoken wordt en dat dan na een tijdje het geheel min of meer brandend in elkaar zakt en breeduit verder brandt.
En dat een jongen met een ernstige vorm van kanker dit jaar het vuur mag ontsteken.
Wij gingen niet kijken bij het branden, maar als ik dichterbij zou zijn, zou ik dat wel doen. Het zag er echt indrukwekkend uit. 

Dit was allemaal Duindorp. Dus nu nog een foto van Scheveningen.


Ik weet niet welke toren het hoogst is geworden. We dachten Duindorp, maar het was moeilijk te zien. En ik weet ook niet of het allemaal goed is afgelopen. Ik hoop het maar.

Nb. Inmiddels weet ik het wel.  Duindorp was het hoogst, met 33 meter 80 en het is allemaal goed afgelopen.  Al rookte het de volgende morgen nog pikzwart. Het zal milieutechnisch gesproken wel niet heel goed zijn. 
Dit hele vreugdevuurgebeuren staat ook op de lijst van immaterieel erfgoed. 

6 opmerkingen:

Kitty zei

Wat een fik moet dat geweest zijn! Tja, voor het milieu is het vast niet best maar zo'n traditie mag wat mij betreft blijven.

Anoniem zei

Indrukwekkende stapels! Beetje eng :)

Wieneke zei

Mag ik het allemaal totaal bezopen vinden? Over milieu en natuur en dergelijke maken we ons het hele jaar erge zorgen. Oei oei oei!!! Dit gaat fout en oh jee, dát gaat ook al fout. Behalve in die ene nacht. Dan maakt het allemaal niets meer uit. Vuurwerkshows die volslagen over the top zijn, 65 miljoen euro de lucht in door privépersonen.... Je verstand staat er toch bij stil.

Marga zei

nav Wienekes post: mag ik het ook bezopen vinden?

Jolande zei

Ik vind het wel interessant om te lezen, maar ik ben het helemaal eens met Wieneke en Marga.

Pippa's Hus zei

Ik heb me nooit gerealiseerd dat de torens zo vlak bij elkaar staan. (En ook niet dat het zoveel geld kost!) Ik wil je hier ook nog even feliciteren met de geboorte van Odin. Wat heerlijk zo'n klein wondertje in je familie! XX Esther