Totaal aantal pageviews

vrijdag 21 oktober 2016

Wat zegt u?

Bea (Matroos Beek) schreef een geweldig stukje over het gebruik van het woord woord borgen. 
Hier kun je het lezen: klik
Ik vond het echt een prachtig blogje, vooral ook omdat ik het er zo mee eens ben, haha.  Meer eens kan gewoon niet.
Al die onzinnige dingen die op een bepaalde manier gezegd moeten worden. Die ontzettende clichés.
Ik vertelde het aan mijn dochter, van dat borgen.
Zij is psycholoog en goh, ik dacht zomaar dat ze in haar werkwereld ook wel eens wat hoort.
Zij noemde meteen als voorbeeld: aanvliegen.
Bijvoorbeeld: de aanvliegroute van het traject.
Irritant, vind ik. Omdat het er op lijkt dat al die termen gebruikt worden om het interessant te maken, iets  interessanter te doen voorkomen, moet ik eigenlijk zeggen.Of om de spreker belangrijker te maken.

Ik ben al vijf jaar met pensioen en hoewel ik nog een dag per week op school ben, woon ik geen vergaderingen meer bij, dus ik hoor niet zo veel meer.
Maar vijf jaar geleden, toen ik nog wel vergaderingen had en studiedagen, vond ik dit taalgebruik ook al knap irritant.
- Kunnen we dit aftikken? (wat is er mis met beslissen?)
- Wat staat er op de rol ( wat voor rol, waar?)
- Dit moeten we eerst finetunen (nog wat beter bestuderen/bespreken?)

Nou ja, als ik nog lang ga nadenken verzin ik er vast nog wel een paar.

Ik wist niet dat er ook een woord voor is, namelijk managerstaal.
De  reacties op Bea's blog heb ik ook gelezen. En er was er eentje die ik graag wil citeren.
De reactie kwam van een blogger, genaamd Fietszwerver. Hij zegt:
Mijn moeder hoor ik het nog zeggen
toen ze het woord manager hadden uitgevonden ging het mis , overal
dus ook in de scholen, van kleuter tot universiteit.


De allerergste term heb ik overigens niet gehoord,  alleen gelezen. Dat is deze: 
Daar moeten we eerst maar eens een plasje over doen.



16 opmerkingen:

miekequilt zei

Ja, die laatste opmerking is vreselijk. Daar had een vriend het laatst over. Ik dacht: zijn jullie hond geworden??

Anita Willems zei

Die laatste is echt een gruwel.
Zelf krijg ik de meeste kriebels van 'in je kracht staan'.
Vooral omdat het gebruikt wordt door managers die vinden dat je niet goed functioneert. Dus dan gaat het niet meer om de vraag of iemand zelf op de goeie plek zit, maar om wat de manager vindt. 'Mies, sta jij wel in je kracht? Ik heb namelijk het idee dat jij helemaal niet in je kracht staat...Zal ik je eens heel hardhandig in je kracht zetten?? Dan ben je daarna weer helemaal, op je plek'.

Bertiebo zei

Oh ja, Anita, die had ik ook nog willen noemen. Die is ook heel erg. Sinds ik dit blogje schreef zijn er nog veel meer termen in me opgekomen: monitoren,sparren en iets met piketpaaltjes

Jolande zei

Bij Paul op het werk komen ook regelmatig zulke 'slogans' voorbij. Er zitten vaak reclamebureaus achter die totaal geen verstand van zaken hebben, maar die door zulke dingen te verzinnen handenvol geld verdienen.
Ik erger me blauw aan het woord beleven, tegenwoordig moet je van alles en nog wat beleven. Nou als ik naar de Hema ga, ga ik daarheen omdat ik het een en ander nodig heb, niet om iets te beleven...
In het ronde archief (=prullenbak) me dat soort gebakken lucht.


Marga zei

Toen Dow nog niet zo lang in Terneuzen was en personeel zocht hoorde ik deze: iedereen heet daar operator, al veeg je fabriek maar aan: operator! Ben het helemaal eens met je blog!

Neeltje zei

Zelf vind ik het advies dat het tijd wordt om een verdriet een plekje geven. Welk plekje? In de kast? In de winkel? In je tuin? Waarom niet gewoon de tijd geven en nemen om te rouwen. En als dat misschien een leven lang is, dan is dat maar zo. Want wanneer je iemand mist omdat je er nu eenmaal veel van hebt gehouden, dan blijft dat gemis de rest van je leven aanwezig. O ja, en dan ook nog: Blijf er vooral niet in hangen. "Ik ben er klaar mee!" 😆😆

Kitty zei

Ik vind het helemaal niet zo'n gek woord hoor, borgen, vaak gehoord in vergaderingen maar daar ging het dan om civiele techniek. En het ronde archief, dat gebruikte mijn vader al, dat was gewoon een grapje, zoals er zo veel (taal)grapjes zijn. De piketpaaltjes en sparren vind ik eigenlijk wel beeldend, daar hou ik wel van. Een plekje geven vind ik mooier dan je went eraan. Nou ja, enzovoort dus. Maar er staan er hier ook die ik gruwelijk vind hoor ;) Die kracht, dat plasje.... brrrr.

elly zei

Er zijn heel veel woorden waar ik ook een hekel aan heb. Wat is er mis met gewoon nederlands. En dan al dat engels wat je overal tegenkomt. Onuitstaanbaar. Geen problemen heb ik met vreemde woorden als het een lading dekt waar we hier in nederland geen woord voor hebben. Als je daar dan de uitgebreide betekenis van weet kan een vreemd woord veel duidelijker zijn.

MelodyK zei

ik hoorde van de week eentje.... waarbij ik in een schaterlach schoot....

iemand van hoge leeftijd vertelde een gebeurtenis van vroeger:

in die tijd hadden auto's geen knipperlichten maar van die dingen aan de zijkant van de auto die je uit kon steken ten teken dat je linksaf of rechtsaf wilde...

Op zeker moment werd hij aangehouden door een politie agent... hij deed het raampje open en die agent zei tegen hem : 'ik neuk je op de bon want je hebt je piemel niet uitgestoken'...

ehhhhhhhhh als iemand van 91 je dat dan vertelt, dan kom je toch niet meer bij?
Ik niet in ieder geval...

Marthy zei

Mijn nekharen gaan overeind staan van dit soort taal. Ik heb bijna 25 jaar in een technisch bedrijf gewerkt en ook daar werden steeds idiotere uitdrukkingen gebruikt. Ik vertikte het om er aan mee te doen en deed vaak gewoon of ik het niet begreep terwijl ik de hele dag in vier talen zowel schriftelijk als mondeling met mensen over de hele werel communiceerde.

Karel zei

niks mis met gewoon onze eigen taal
tenzij je zoals ik op Schiphol voor ik met pensioen ging vaak Engels sprak , tegen de verkeerstoren - piloten en techneuten
verder is de mooiste taal natuurlijk ABA

Els04 zei

erg!

Ferrara zei

Brainstormen tijdens heidagen ook zoiets gruwelijks, bbbbrrr. Blog naar mijn hart.

KnutzEls zei

Ergernis op ergernis. Toch maar niet doen, slecht voor je hart ;-)

Emie zei

Helemaal eens met je blog. Weet je wat ik ook zo vreselijk vind? Iedereen zegt tegenwoordig de kids in plaats van de kinderen. Sale in plaats van uitverkoop. Met dat soort kreten kan ik nog wel even doorgaan. Maar dat doe ik niet hoor, ga ik me alleen maar meer ergeren :)

Matroos Beek zei

De veramerikanisering van de Nederlandse taal en de vele afkortingen, daar erger ik mij ook te pletter aan. Vroeger hadden we wetenschappen, techniek, wiskunde. Dit schooljaar werd op onze school STEM ingevoerd. Neen, dit vak heeft niks met verkiezingen of met de stem te maken, maar alles met Science, Technology, Engineering en Mathematics.
Twee vliegen in 1 klap die slecht zijn voor mijn toenemende ergernis: een afkorting van Engelse woorden... De verloedering van het onderwijs. Waar houdt men zich mee bezig? En voor de leerkrachten nog meer vergaderingen over deze zogenaamde nieuwigheden die geen nieuwigheden zijn maar slechts vertalingen, afkortingen en samenvoegsels van bestaande zaken.