Totaal aantal pageviews

maandag 31 oktober 2016

Filmweekend (2)

De derde film die we zagen (zondagmorgen, 10.00 uur), is geloof ik pas in december in de bioscoop te zien en getiteld: Waterboys.

Ik vond het een superleuke film, met twee hoofdrolspelers die ik helemaal niet kende, maar die allebei heel goed spelen. (En dat is echt niet in alle Nederlandse films het geval, dat er goed geacteerd wordt).
Het verhaal:
Victor (met een dubbele achternaam die ik nu even kwijt ben) komt terug van een paar dagen weg en blijkt door zijn vrouw uit huis gezet te zijn. Ze heeft al zijn spullen naar een opslag verhuisd. Tegelijkertijd wordt hun zoon Zack ook dringend verzocht het huis waar hij met zijn vriendin woont te verlaten. 
En dan vertrekken vader en zoon samen naar Schotland. Victor, die thrillers schrijft moet daar zijn, voor een presentatie van zijn in Scott vertaalde boek. En Zack die cello speelt gaat mee. Vader en zoon botsen, Victor wil maar niet volwassen worden en Zack is te serieus. Het wordt een bijzondere reis. 

Waterboys, dat is een band, uit de jaren tachtig waar Victor en zijn vrouw dol op zijn en tijdens een festival met die band zou Zack verwekt zijn.
De band treedt net op als Victor en Zack in Edinbugh zijn. En vader en zoon zien het optreden, zij het allebei vanaf een andere plek.
Ik had nog nooit van de Waterboys gehoord, dus ik dacht eigenlijk dat ze verzonnen waren. Maar niks. De regisseur van deze film Robert-Jan Westdijk, was fan van deze groep. Hij wilde ze een verbindende rol in het verhaal laten spelen en heeft ze dat gevraagd. De leider van de groep was enthousiast en de groep heeft speciaal voor deze film twee concerten gegeven in Paradiso. Zodat er gefilmd kon worden.

Nou al met al echt een grappige, leuke film. Aanrader.

De vierde film (zondagmiddag, 16.00 uur) was eigenlijk meer een documentaire: Eight days a week
Inderdaad, het gaat over mijn favoriete groep aller tijden, the Beatles. En dan vooral over de jaren van de concerten, zo tussen 1963 en 1967. Door allerlei nieuwe techniek was nu de muziek van de concerten echt en toch goed te horen. Dat is bijzonder, want eerder hoorde je de muziek bij zo'n optreden nauwelijks, vanwege de hysterisch gillende meiden.
Wat zal ik er nog meer van zeggen. Ik heb er van genoten en dat lag geheel in de lijn der verwachting. Ben je een Beatles-liefhebber, dan is dit bijna een must!


Wij hadden trouwens geluk, want deze film werd ingeleid door de voorzitter van de Stichting Beatles in Blokker.
Jaja, de Beatles traden in 1964 op in Blokker. Zo leuk, die voorzitter noemde een rijtje namen van plaatsen waar de lui  optraden, Singapore, Hongkong, London, New York en dan daartussen Blokker.
Ha, Blokker, dat is gewoon een dorpje, hier vlakbij Hoorn.
Ze traden op in de veilinghal 'Op hoop van zegen'. Tussen de veilingkisten en daar waren beelden van. Erg leuk om te zien vooraf.
Nog even een ahum-momentje.  Toen we in de zaal gingen zitten, kwam er een man naast ons zitten en die zei: 'Ik was nog te jong toen, maar jullie waren er zeker bij toen in Blokker'. In 1964!  Ahum... zo oud zien wij er toch ook niet uit dacht ik nog even, maar ja, wel dus.

12 opmerkingen:

Vlimbouter zei

Waterboys zet ik zeker op mijn filmlijstje.

Jeanne zei

Oei, confronterend, maar je bent zo oud als je je voelt, toch? Leuke films lijkt me, ga ik onthouden!

Het lieve leven... zei

hihi...mijn geboortejaar 1964. En toen kwamen de Rolling Stones hier in Scheveningen en braken ze geloof ik de tent af ;) Waterboys gaat zeker op mijn lijstje!

Jolande zei

Op het eind van het jaar luister ik altijd naar de Top2000 en daar ken ik de Waterboys van met het nummer Hole of the moon.
En dat dat is blijven hangen komt weer door de tekstregel "I saw Brigadoon" waar ook weer een musical van is.
Het dorpje Blokker ken ik ook en ik luister liever naar de Beatles dan naar the Rolling Stones :-)

Antoinette van Schaik zei

De muziek van de Waterboys, daar heb ik zulke mooie herinningen aan, dus die film wil ik zeker zien. Dank je wel voor je tips!

Marga zei

tja....dit doet me weer denken aan de avond dat ik voor het eerst ging volksdansen, ik denk dat ik nog geen 40 was. Jens, toen zo'n jaar of 8, vroeg toen: was het leuk? En waren het allemaal van die oude vrouwen?

Lot zei

Leopold Witte vind ik een mooie man.

Ik was 14 toen de Beatles in Nederland waren en heb staan zwaaien naar ze tijdens de boottocht, ze kwam langs ons huis.
En voor de Stones zijn een vriendinnetje en ik helemaal naar Schiphol gefietst, ben er nog moe van

Mirjam zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Mirjam zei

Waterboys zet ik ook op mijn lijstje hoor, die wil ik zeker zien.
En diezelfde Beatles hebben ook nog opgetreden in Hillegom, in de zaal van Treslong.
Dat wisten mijn tantes nog heel goed, die hebben daar buiten staan gillen...
Fijne avond,
liefs,
Mirjam

Marthy zei

Wat Mirjam vertelt over de Beatles in Treslong weet ik ook nog, we komen uit dezelfde streek. En die films had ik zelf ook wel willen zien, allebei. Agenda van het filmhuis in de gaten houden dan maar.

Mrs. T. zei

Waterboys spreekt mij wel aan. Vond het destijds ook heerlijke muziek.

miekequilt zei

Waterboys zegt me niks, sorry. Maar The Beatles!!! Yes. Mijn broer en ik spaarden alles van ze. Maar hebben alles weggegooid. Dom, dom,dom. We hebben nu de afspraak dat we , als Paul Mc ooit overlijdt, we naar zijn begrafenis gaan. Niks lugubers hoor, maar we vinden dat we daar bij moeten/willen zijn. Eind van een tijdperk.