Totaal aantal pageviews

vrijdag 14 oktober 2016

Sir Lawrence Alma-Tadema

Tijdens ons vorige bezoek aan het Fries Museum in Leeuwarden zag ik al een overzichtstentoonstelling aangekondigd, van het werk van Lawrence Alma Tadema.
Van hem kende ik een paar werken, allemaal in de familiale sfeer.
En die werken, eentje ervan zie je hier, vind ik prachtig. Dit schilderij heet: This is our corner en het zijn de dochters van de schilder die hier zijn afgebeeld.
Ik wist dus toen al dat ik deze tentoonstelling zou willen bezoeken en zien, maar het zat nog niet echt in de planning.
Toen mijn schoonzus en zwager meldden dat ze er ook naar toe gingen, besloten we op hun dag te gaan en daarna samen te lunchen. (Ik houd erg van twee vliegen in een klap)
Het was het eerste weekend van de tentoonstelling en het was flink druk. Maar we waren er op tijd en konden alles goed zien.
Even een ergernis ventileren: ik heb echt de pest aan mensen (vooral vrouwen), die in een groepje zijn gekomen en elkaar op luide toon vertellen wat ze vinden en wat ze zien. Echt zo storend. Ik wil gewoon kijken en verder niks. Ik had deze keer een audiotour en zelfs die stoorde me een beetje, maar die kun je uit zetten. 
'Schop ze gewoon weg' zei mijn zwager en dat had ik inderdaad het liefst gewild. 
Er was ook een vrouw die in haar eentje op een bank ging zitten waar zeker plaats was voor vier mensen, met haar tas naast zich en nog een en een laptop en een tablet en een heel groot boek om aantekeningen te maken en toen kon er niemand meer bij. Grrrrr!
Enfin, dit doek hing er ook

Het heet:  Portret van Frederika Reijnders en Alma-Tadema schilderde het nog voor hij in Antwerpen zijn opleiding kreeg.
Het is een vriendinnetje van zijn zusje Artje.  Zo lief.
Hij bleef jaren in België trouwde met een francaise en kreeg twee dochters, Laurence en Anna.
Zijn vrouw stierf heel jong en Alma-Tadema verhuisde naar Londen.
'Ik had altijd een grote voorliefde voor Londen, de enige stad, waar mijn werk tot dan toe kopers had gevonden. Ik besloot het vasteland te verlaten en mij in Engeland te vestigen, waar ik een echt thuis heb gevonden.'
Vervolgens trouwde hij met een engels meisje, ook een schilderes; ze was 17 en hij 32 en ze hadden denk ik een prachtig leven. Een fantastisch huis en  Lourens werd Sir Lawrence en zeer geliefd.

De tentoonstelling ging verder vooral over de Grieks-Romeinse-Egyptische schilderijen. En die vond ik heel knap geschilderd hoor, maar het deed me niet veel. Niks eigenlijk.
Toch zijn het die schilderijen geweest die Alma-Tadema beroemd maakten en ze hebben ook een grote invloed gehad op filmmakers bijvoorbeeld. Dat was goed te zien. Dan hing er een doek met daarop duidelijk de kleding van die Grieks-Romeinse-Egyptische vrouwen en dan werd daarboven een film getoond met de sterren precies in die kleding.


Na zijn dood in 1912, werd zijn werk steeds minder geliefd en werd het zelfs verguisd.
Maar nu is er (al jaren hoor) een hele grote opleving en wordt zijn werk voor miljoenen verkocht. Bijzonder toch hè hoe dat kan gaan.
Wij vonden het leuk om gezien te hebben en omdat het werk overal vandaan, in Leeuwarden bij elkaar is gebracht is het ook wel bijzonder. Maar een klassieke verleiding was het voor ons niet.
Kijk zelf maar. Klik
:


9 opmerkingen:

Anita Willems zei

Weet je dat ik zijn werk helemaal niet kende, totdat deze tentoonstelling kwam?
Ben nog niet geweest, maar zal mijn best doen om er te komen. Prachtig werk.

Wieneke zei

Wij wachten nog even met te gaan kijken, want de 'begin-drukte' na al die tv-spots vind ik niks gedaan. Maar gaan doen we zeker. Ik verheug me er erg op. Tja, mensen die zich niet goed gedragen moet je even ter plekke opvoeden. Jij bent juf dus jij kan dat best :-)

Marga zei

Ik had nog nooit van 'm gehoord, totdat ik zag dat er op de BBC een schilderij van hem gevonden was bij zoiets als Tussen kunst en kitsch". Leuk programma! Mooie schilderijen.

Mapi zei

Oh Bertie ik wist niet dat er weer een tentoonstelling met zijn werk in Leeuwarden te zien is. In 1996/1997 was er in het van Gogh Museum een tentoonstelling met zijn werk te zien. Het affiche van die expositie hangt nog altijd in mijn slaapkamer.
Ga dus zeker naar Leeuwarden .....
Fijn weekend ,
Liefs
Mapi

Ferrara zei

Bertie, mooi verslag. Tadema staat op het wensenlijstje. De Turing Toekenning geeft een museum de kans bijzondere exposities samen te stellen.

Jeanne zei

Ik ben ook een fan van Tadema, dus deze tentoonstelling ga ik zeker zien! Veel zin in, helemaal na jouw blog. Ik wacht alleen even tot die irritante types allemaal geweest zijn.

Marthy zei

Wij hebben vrienden in Friesland wonen en ik denk zomaar dat we deze winter met hen die tentoonstelling gaan bezoeken.

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Toch maar eens gaan bekijken. Dank voor de tips!
Als alles gaat zoals gepland zijn we binnen twee weken in Leeuwarden.

Ageeth Mooij zei

De portretten vind ik zo mooi, intens!! En ik begrijp wat je zegt over de schilderijen van de tentoonstelling, beetje opgeprikt.