Totaal aantal pageviews

dinsdag 25 oktober 2016

Dan maar naar het Tropenmuseum

Als ik dan niet naar een ver land kan... dan ga  ik heel graag naar het Tropenmuseum in Amsterdam. Daar kom je ook in heel andere sferen terecht.  En je hoeft niet te vliegen.

Toen we zagen dat er een tentoonstelling is over Boeddha, wilde ik helemáál graag gaan. Klik
Want Boeddha...
Toen ik twaalf was en in de eerste klas van de middelbare school zat, moest er voor Nederlands een spreekbeurt worden gehouden.
Oh man, wat  was ik zenuwachtig. Ik was er bijna ziek van. Tegenwoordig houden kleuters al een spreekbeurt, maar op mijn lagere school werd zulks niet gedaan. Ik had bedacht dat ik in ieder geval een goed onderwerp moest hebben, dat ik origineel moest zijn.
Het onderwerp werd boeddhisme. Ik weet het nog precies, ik las twee moeilijke boeken, vertelde het levensverhaal van Boeddha en kreeg een hoog cijfer.
Een spreekbeurt houden vond ik daarna nog steeds een crime, maar het boeddhisme heeft altijd mijn interesse gehouden.
Hier in het tropenmuseum waren heel veel Boeddha's te zien. Uit verschillende landen, Sri Lanka, Tibet, Japan, China enz. Van heel oud tot modern.
'Van levensverhaal tot inspiratiebron', luidt de titel van deze tentoonstelling. En dat was het ook precies

Er werd  veel informatie gegeven. Wat ik jammer vond was dat die informatie in een boekje stond.
Bij het voorwerp stond een nummertje en dat kon je dan in dat boekje opzoeken.
Dit (las ik in dat boekje) is helemaal geen Boeddha, het is gewoon een dikke, goedlachse monnik. Hij heeft niet de uitstulping op het hoofd en de krulletjes die bij de Boeddha passen.
Maar ik zie de informatie liever bij het stuk, dan bladerend in een boekje. Niet belangrijk hoor. Want de tentoonstelling was verder  echt de moeite waard.

Op dit doek uit Nepal zie je de moeder van de Boeddha. Zij houdt een boomtak vast en uit haar rechterzij is zojuist haar zoon geboren. Die zie je als een klein zittend gouden boeddhabeeld, hoewel hij dan nog geen Boeddha is


Dit beeld vond ik prachtig. Het komt uit Java en is lang geleden in 1934 aan het Tropenmuseum geschonken. Het beeld is uit de 8e of 9e eeuw.

Nu zou ik nog veel meer kunnen laten zien, maar dat doe ik niet.
Misschien ben je zelf in de gelegenheid om te gaan kijken, de rest van het museum is ook fijn.
 Voor kinderen is er het  Tropenmuseum Junior (niet altijd geopend en je moet reserveren). 
De toegang met de Museumjaarkaart is gratis.

Aan het eind van de tentoonstelling kon je nog allerlei getuigenissen lezen van mensen, over wat (hun eigen) Boeddha voor hen betekent. Het blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders een Boeddha in huis of tuin heeft. 
Heb jij er een? 

Wij hebben thuis een kleine Boeddha, heel klein, zo groot als mijn duim. Meegenomen uit China. Een jaar kwijt geweest en nu zit hij op de klok. Met zijn hoofd naar een deur, want zo hoort dat.

Oh ja, er hoort een restaurant een beetje bij het museum. Vroeger hoorde het er echt bij, serveerden ze er ook allerlei tropische hapjes. 
Dat is veranderd, het restaurant is zelfstandig. Je kunt er ook komen zonder het museum te bezoeken. 
Er is een heerlijk terras, waar we (23 oktober!!!!) heerlijk in het zonnetje lunchten en ik me even in een ver buitenland waande.

11 opmerkingen:

Els04 zei

Eentje binnen en eentje buiten!

izerina zei

Wat mooi,je foto's. Van een overleden vriendin kreeg ik een Boeddhabeeld. Niet alleen mooi,maar het is ook een herinnering. Zelf kocht ik een duimgrote boeddha en Quan Yin. Mijn man vond een mediterende hindoe in een kringloopwinkel. Daar heb ik echt iets mee.

Villa Zeezicht zei

Dank voor je post, ik wist niet dat die tentoonstelling er is. Boeddha leeft al jaren in mijn belangstelling. Dus natuurlijk ook twee beeldjes in de tuin ;o) Een echt mooi klein beeldje voor binnen heb ik nog nooit binnen m'n budget gevonden, maar dat komt vast nog wel een keer.

Neeltje zei

Zelf heb ik er twee, allebei gekregen. Een van een vriendin, de ander van een collega. Heel speciaal, doe ik dus ook nooit meer weg.

Jolande zei

Ik heb verschillende Boeddha's.
Vanuit de woonkamer kijken we in de tuin naar eentje.
Op onze slaapkamer staat eentje die eigenlijk een fonteintje is.
Dan heb ik er nog een paar meegebracht uit China, waaronder ook een dikke monnik.
En voor me op de vensterbank staat een miniatuurkastje met daarin een stuk of 12 kleintjes, waarvan de kleinste 1 cm is.
Ook heb ik een Art Journal met Boeddha's gemaakt en een serie ATC's.

Het lieve leven... zei

Onze lieve benedenbuurvrouw had heel veel boeddha's in haar huis. Zij was geboren en getogen op Bali. Toen zij overleed mocht ik iets uitzoeken...ik koos een mooie kleine Boeddha waarvan ik wist dat zij hem zo mooi vond. En deze Boeddha staat in onze slaapkamer..is mij veel waard.Verder heb ik nog een paar mini boeddha's in huis...altijd gekregen want dat is geloof ik de bedoeling ;)
Ik zou zo'n boekje ook jammer vinden...veel fijner als het er gewoon stuk voor stuk bij staat. Lieve groet Petra

Ferrara zei

Het Tropen altijd goed voor een uitstapje, Boeddha sla ik over.

Anoniem zei

ik heb geen Boeddhabeeldje thuis maar naar dit museum wil ik ook wel eens

Kitty zei

We hebben een serie dikbuikjes (die vind ik stiekempjes verschrikkelijk, mja, manlief...) en ik heb een mini boeddha op mijn knutselplek staan.

In de weer zei

Ik heb helemaal niks met Boeddha, ook geen beeldjes dus.

elly zei

Al meer dan twintig jaar verdiep ik mij in het tibettaans boeddhisme en praktiseer het ook dagelijks. Ik heb er zoveel van geleerd. De filosofie is heel bijzonder. Logisch dat ik dus ook een altaar heb met een traditionele boeddha. Op mijn magazijnblog vind je 131 blogejes waar min of meer iets over Boeddhisme opstaat. Een daarvan:
http://magazijn.blogspot.nl/2014/05/een-humorvolle-leraar.html

Je heb hier weer een heel fijne beschrijving gegeven van je ervaring in het museum. Leuk om te lezen.