Totaal aantal pageviews

zondag 10 december 2017

Kinderen der zee

Oudste zoon , die van de tegeltjes, klik, maakte ook dit. Een prachtig schilderij van Jozef Israëls zie je hier, maar dan met onze kleinzoon er in.
Ik vind het zo mooi gedaan, met dat licht op onze Odin . En dan die schaduw van zijn beentjes.
Ach, er zullen vast mensen zijn die vinden dat het schilderij geen toevoeging van een klein jongetje nodig had.
Dat het schilderij al mooi genoeg is. Misschien zien die mensen het als heiligschennis. Want het schilderij is zowel beroemd als geliefd.
Maar ik vind dat Odin ook mooi is en dat samen gewoon een erg leuk plaatje oplevert.
Odin woont heel dicht bij het strand van Scheveningen. We gaan er regelmatig met hem naar toe op oppasdag en hij raakt dan altijd enthousiast. 'See', roep hij en heeft vervolgens alleen maar plezier. Met zand, met schelpen.

Met het schilderij van Israëls ligt het toch even anders.
Israëls schilderde dit doek in 1872. 'Kinderen der Zee', heet het.
Ik googelde even op het origineel en las dat het schilderij niet zomaar een zomers plaatje is. Er zit een boodschap achter. Deze visserskinderen dragen armoedige kleding. De oudste jongen torst de last van het gezin op zijn schouders en het bootje staat voor het zware leven op zee.
Kijk dat wist ik nou weer niet.


18 opmerkingen:

miekequilt zei

Ik vind het ook een mooier en liever schilderij. Odin staat voor het feit dat de kinderen het nu beter hebben.

Wieneke zei

Ik heb ooit eens een cursus gevolgd over de symboliek in schilderijen. Ongelooflijk veel verborgen betekenissen en ook heel interessant, al ben ik het meeste wel weer vergeten. Natuurlijk is dit geen heiligschennis, tenzij hij het échte schilderij heeft bewerkt :-)

Ageeth Mooij zei

Ik vind jullie versie ontroerend mooi! Ik hou juist van kunst die in het leven staat. Heeft jullie oudste zoon een verwijzing voor een diy?

pourquoi pas ??? zei

Twee weken geleden het schilderij gezien en gelezen wat jij nu ook schrijft. Alleen stond je kleinzoon er niet op. Wat een heerlijk ventje.
Soms denk ik, over de tekst bij schilderij dat t later gewoon verzonnen is door wie dan ook en dat de schilder er misschien echt geen bijbedoeling mee had en gewoon een paar kinderen op t strand schilderde.
maar dat is mijn idee hoor. fijne sneeuwdag.

Sjoerd zei

Ik vind het heel mooi, een nieuw plaatje met een verhaal erachter. Vroeger was dus toch niet alles beter.

rietepietz zei

Niets mis mee hoor, zolang het niet gepresenteerd wordt als "echt"!
Heel mooi gedaan want fotobewerking is echt zo makkelijk nog niet, waarschijnlijk zou ik niet aan de schaduw van de beentjes gedacht hebben als ik het in elkaar geknutseld had. Ik zou zeggen, op doek laten printen een aan de muur hangen.

Het lieve leven... zei

Dit schilderij is wel mijn lievelingsschilderij...mijn hart ligt bij de zee én bij kinderen. Heel mooi gedaan hoe Odin daar nu bij staat...idd..het past helemaal met het zonlicht en de schaduw! Hoe kan zo'n mooi kind als Odin nou iets minder mooi maken of iets schenden...kinderen maken de wereld alleen maar mooier dus Odin ook!

Floor zei

Prachtig gemaakt hoor dat schilderij met Odin er in.
Zelf had ik de kleuren van zijn kleertjes wat antieker gemaakt zodat het meer paste bij de andere kindjes. Maar Odin zal er super trots op zijn later.

Nog even je vraag beantwoorden, want ik kan je niet terug mailen:
De Vegetarische slager is een merk van Vegetarische producten.
Een man die slager was heeft ze bedacht. De meeste producten van dat merk zijn lekkerder dan andere merken. Je eet dus iets wat wel op vlees lijkt, maar het niet is.
Groetjes,
Floor

Pippa's Hus zei

Het ontroerd mij gewoon. In de eerste oogopslag zag ik niet eens dat Odin erbij op stond. XX Esther

Happy Earl Grey zei

Ik vind fdat je zoon dat prachtig heeft gedaan en voor jouw krijgt het schilderij zo iets extra's. Ik hou van het schilderij zoals het echt is, de kleuren en de compositie. Maar begrijp het pluspunt in deze versie zeker. Geniet ervan!
Groetjes

Anoniem zei

Heel mooi Bertie, zowel het verhaal als het schilderij, maar vooral dat Odin erin is geplaatst. Dat zou ik ook graag kunnen. Doe ie dat via een speciale site?

sjannesblog.com zei

Mooi gedaan! Lijkt me erg leuk om te hebben, zo'n mooi schilderij en dan nog eens je kleinzoon erop, alsof ie erbij hoort!

Marthy zei

Ik heb dit altijd een heel mooi schilderij gevonden. Het doet me denken aan mijn jeugd toen wij als oudste zussen met de jongere kinderen hele dagen aan het strand zaten. Maar van mij mag Odin er ook bij hoor, heel leuk.

Emie zei

Geweldig, ik hou van dit soort 'grapjes' en reuze knap gedaan ook!

Els04 zei

wow!

Vlimbouter zei

Ik vind het een superidee van je zoon. En bovendien is het ook nog eens heel goed gedaan. Het lijkt alsof Odin er gewoon bij hoort.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Mooi gedaan! En Odin past inderdaad heel goed in het schilderij.