Totaal aantal pageviews

donderdag 8 februari 2018

Kurkuma

   
   Benieuwd of jullie zo, bij de eerste aanblik, meteen weten wat dit is? 
   Ik wist het, maar alleen omdat het op het doosje stond, ik had het nog nooit gezien. De caissière in de supermarkt waar ik dit afrekende, voor 1, 25 wist het ook niet. 'Gaat u dat eten?',  sprak ze afkeurend, 'dat lijkt me niks hoor, het ziet er raar uit'. 'Ik ga er thee van zetten', zei ik. 'Aah', zei ze, 'dat is zeker gezond'. 
  En ja, als ik de berichten moet geloven die de laatste dagen steeds op mijn scherm verschijnen, dan is dit zeker gezond. Wel gek hè, ik krijg er steeds berichtjes over.  Waarschijnlijk omdat ik het een keer ergens heb aangeklikt en dan ligt het zo voor mijn neus is de supermarkt.
  Het is een specerij. Specerij vind ik zo'n mooi woord. Het is een specerij en de naam is Kurkuma. Het staat ook bekend als geelwortel of koenjit.
  Tot nu toe had ik dat alleen nog maar gezien en gebruikt in gemalen en gedroogde toestand, in een kruidenpotje. En gebruikte ik het misschien twee keer per jaar of zo. Maar aangezien ik vorige week al mijn keukenkastjes aan een grondig onderzoek heb onderworpen en een en ander heb verwijderd, had ik zo'n potje niet meer. 
  Nou vers is beter lijkt me,  dus ik zette er thee van. Met een beetje gember en wat zwarte peper, want ik las dat peper er voor zorgt dat het beter wordt opgenomen.  Het was niet erg lekker kan ik je verzekeren. Ook niet heel vies. Ik beschouw het maar als een soort medicijn en begin er de dag mee. Het is nu 6.16, ik drink die thee en het begint al te wennen. Straks ben ik nog verslaafd. En dáár had ik niets over gelezen. 
  Wel over de 17 (zeventien) positieve invloeden op de gezondheid. Goed voor hart-en vaatziekten, goed voor knie-artrose, goed tegen Alzheimer, tegen depressies, ontstekingsremmend en nog zo het een en ander. 
  Tja en dan ben ik echt met een natte vinger te lijmen hoor. Kurkuma is goed voor de mens en dus neem ik het een poosje. Net als bietensap en gember. Ik ging zelfs zo ver dat ik een recept opzocht om de kurkuma in te verwerken. Dat werd bloemkoolsoep.
  Ik deel het recept hier. 
  Nodig: 
  *1 bloemkool 
  * 2 uien en 4 teentjes knoflook
  * 200 ml kokosmelk
  * een halve theelepel kurkumapoeder
  * 1 theelepel gemalen komijn
  * een halve theelepel verse koriander
  * wat zwarte peper
  * 50 gram cashewnoten
  * 2 groentebouillonblokjes  met anderhalve liter water
  * 3 eetlepels olijfolie
  Ik gebruikte alleen, in plaats van gemalen kurkuma,  een stuk van de verse. Je fruit eerst de uien en de knoflook. Daarna voeg je alles toe behalve de kokosmelk, de noten, de peper en de koriander. Je brengt de hele handel aan de kook en laat het ook een tijdje koken, ongeveer tien minuten, tot de bloemkool zacht is geworden. Dan pas de kokosmelk er door mengen. Dan alles glad pureren met de staafmixer  en garneren met de noten, peper en koriander.

  Echt, het was een heerlijk soepje.We hebben er allebei van zitten smullen. Met een klein bruin broodje erbij.

  De informatie over kurkuma en het recept haalde ik hier: klik


  13 opmerkingen:

  KnutzEls zei

  Ik ken het, maar gebruik het alleen gemalen. Schijnt inderdaad heel veel positieve eigenschappen te hebben. Je kunt het ook door melk roeren, dat wordt dan goudgeel.

  miekequilt zei

  Ik ken de naam, maar dat het zo gezond is, wist ik niet. Ben benieuwd of je er iets van gaat merken.

  izerina zei

  Misschien moet ik ook de verse curcuma eens kopen. De gemalen versie strooi ik (met peper) over veel gerechten

  Kitty zei

  Ik vond het al gekke gemberwortels... Het is ook een component van kerrie, dus misschien heb je het wel vaker gebruikt dan je denkt. :)

  Het lieve leven... zei

  ja mooi woord hé..specerij...vind ik ook! Gisteren heb ik aan mijn man uitgelegd over wie jij bent. hahaha...zo gaat dat met Blogland hé...Jan vertelde iets over een tentoonstelling en toen zei ik..oh ja..dat heb ik bij Bertie gelezen. Ik zeg dat wel vaker dus nu zei hij...wie is Bertie dan?? Ik van jouw blog uitleggen en dat ik je zelf was tegengekomen...o ja, dat wist hij nog wel. En toen zei ik...zij ziet het leuke/bijzondere/aparte in alles...zelf in helemaal geen leuke dingen...een kunst op zich! En dat ik nu 'gezichtjes' aan het zoeken ben...hihi..Jan begon meteen mee te doen!! Van je bloemkoolsoep wordt hij niet blij maar zoon en ik zeker wel...ga ik zaterdag maken! Fijne dag!!

  Wieneke zei

  Kurkuma wordt hier veel gebruikt. Als je het niet lekker vindt, dan kun je het tegenwoordig ook in capsules kopen. Krijg je het toch binnen. Bij een kennis met erge nekproblemen helpt het heel goed tegen de pijn.

  Fien. zei

  Ha ha ha, als ik lees wat ik tegenwoordig allemaal moet slikken om kwalen te voorkomen, denk ik maar aan mijn ouders, die niets hadden na de oorlog en toch gewoon doorleefden. En vier kinderen te eten moesten geven. Met kunst- en vliegwerk.
  Ze zijn allebei 88 jaar geworden.

  Floor zei

  Kurkuma kan je ook gewoon in een capsule kopen hoor!
  Groetjes,
  Floor

  Els04 zei

  Oh cool, wil ik ook! Ik doe de poeder in alles, echt waar! Samen met inderdaad zwarte peper. Omdat ik zo last heb van mijn spieren. De poeder smaak overheerst niet dus je kan het makkelijk overal onder draaien :)

  Pippa's Hus zei

  Nog nooit gezien, niet bewust in ieder geval. Ik zal ook eens opletten in de supermarkt. XX Esther

  Mrs. T. zei

  Ik gooi het in best veel gerechten. Gewoon voor de erbij zeg maar.

  Sjoerd zei

  Kurkuma gebruik ik als jaren als kruid. Vers heb ik het nor nergens gezien, wel de gember. Kurkuma geeft Curry's die mooie kleur. Echt veel smaak vind ik het niet toevoegen aan een gerecht.

  Onlie Mie zei

  Hou je ons op de hoogte hoe gezond je wordt van dat "vieze" drankje? Als het heel veel effect heeft, wil ik het misschien ook wel eens proberen. Misschien...;-)