Totaal aantal pageviews

maandag 12 februari 2018

Ronja de Roversdochter.Het is toch niet te geloven dat je dit prachtige boek nu, sinds eergisteren in veel boekhandels kunt kopen, voor 2 euro. Spiksplinternieuw. En het is echt een geweldig boek. Ieder jaar wordt er zo'n goedkoop boek uitgegeven met als doel alle kinderen in Nederland en Vlaanderen een boek te geven voor hun eigen boekenplank. Een boek waar ze de rest van hun leven plezier van zullen hebben. En natuurlijk om kinderen aan het lezen te krijgen.
Dit boek, van Astrid Lindgren, hoort beslist tot mijn lievelingsboeken. Het verscheen in 1981 en toen was ik al lang volwassen. Maar ik heb het met zoveel plezier gelezen en voorgelezen. ook op school. Ik kocht het gisteren, voor ik weet nog niet wie, maar ik lees het eerst nog even zelf.
Misschien zijn  dat wel criteria  voor een goed boek.
Dat je het kunt lezen en herlezen, dat het voor te lezen is en dat je het,  ook als je geen kind meer bent,  mooi vindt.

Het verhaal:
Ronja wordt geboren als dochter van roverhoofdman Mattis en zijn vrouw Lovis, in de nacht dat door een geweldige. blikseminslag de burcht van haar vader in tweeën splijt. De andere helft blijft leeg en tussen de twee helften ligt een diepe kloof. Ronja groeit op met liefhebbende ouders en liefhebbende rovers. Ze heeft heel veel vrijheid om de omgeving, de bossen te verkennen al waarschuwt haar vader haar wel voor een heel aantal zaken, bijvoorbeeld voor die kloof en voor de vogelheksen

En dan op een dag inspecteert Ronja de kloof, de Hellepoel en overweegt of ze naar de andere kant zal durven springen als ze daar een jongen ziet staan.. Dat blijkt Brik te zijn en Brik is de zoon van de hoofdman van  een andere roversbende.  Van die van Borka,  die zich de andere helft van de burcht heeft toegeeigend.
Ronja en Brik worden vrienden. Maar hun vaders vinden dat natuurlijk helemaal niet goed en dan lopen ze weg. Ze gaan samen in een grot wonen en hoe dat verder afloopt vertel ik hier niet, want als je het nog niet hebt gelezen of de film niet hebt gezien, moet je je laten verrassen.

Toen onze dochter werd geboren heb ik er niet aan gedacht. Ze heet Nienke, onze dochter, wat ik een prachtige naam vind. Maar als ik er wel aan had gedacht, had Ronja zeker op mijn lijstje namen gestaan. Vanwege dit boek.  Dus dat zegt wel wat toch?

Kopen dus dat boek. Je kunt het zelf houden natuurlijk, of weggeven.  Voor 2 euro. En in april volgt er dan nog een prentenboek: Raad eens hoeveel ik van je hou. Ook zo'n heerlijk boek en ook voor maar 2 euro.


Raad eens hoeveel ik van je hou

15 opmerkingen:

Kitty zei

Prachtige boeken en die laatste staat hier voor Daan, gekregen van een lieve buurvrouw ;)

izerina zei

Dit gaat op mijn te-lezen-lijstje

Sjoerd zei

Als ik het tegenkom neem ik het boek mee.

Onlie Mie zei

Dat laatste boek is hier echt een traditioneel geboortecadeautje. Jongste kreeg er wel 3 voor het minimeneerke. Is dan ook wel zalig dat prentenboek. Het andere ken is niet. Straf! Maar ik ben wel blij voor Nienke (geweldige naam trouwens) dat ze niet Ronja heet! Ocharme het kind anders! ;-)

Jolande zei

Allebei hele leuke boeken. Ik krijg nu zin om Ronja ook weer eens te lezen. :-)

Nietzomaarzooo zei

Heb dit weekend dit boek ook gekocht. Kon niet geloven hoe goedkoop een nieuw boek is. Alvast voor mijn kleindochter om uit voor te lezen (En zelf stiekem ook). Dat prentenboek is ook heel mooi. Leuke reminder.

Lot zei

Ik kan je e-mailadres niet vinden om je een foto van de Roodkapjekaart te sturen alvast.

Mijn dochter deed in een musical mee over Ronja toen ze op de PABO zat, was heel leuk gedaan.

In de weer zei

Het eerste boek ken ik ( nog ) niet en raad eens hoeveel ik van je hou heb ik héééél vaak voorgelezen aan mijn oppaskinderen en later aan onze kleinkinderen. Super boek.

Els04 zei

geweldig!

Floor zei

Zag het wel liggen bij de Bruna, maar dacht wel dat het voor kleutertjes is.
Maar als jij het ook nog leuk vindt.... misschien toch maar kopen, ben zelf ook wel gek op kinderboeken.
Groetjes,
Floor

De groene fazant zei

Geweldige boeken, beide al in ons bezit!Ik ben helemaal weg van Astrid Lindgren, Ronja stond ook op mijn lijstje toen ik van onze eerste dochter zwanger was, maar het is Pippi geworden! De tweede dochter heet Zaza, naar het kakkerlakje uit Pluk van Annie MG Schmidt. Ik hou van kinderboeken, ik word later lekker nooit groot!

Mrs. T. zei

Mijn favoriet was 'De gebroeders Leeuwenhart'. Heb vandaag nog aan je gedacht, dus mocht je willen weten waarom, mail dan even je adres. ;-)
triltaal@hotmail.com

Ineke Jonker zei

Ja Ronja, zo'n dochter had ik ook graag. Maar ik kreeg zonen . Ik vind Jaro nog steeds een mooie naam in dezelfde sfeer.

Vlimbouter zei

Ik heb Ronja nooit gelezen, dus haal ik het boek snel bij de boekhandel. Het tweede boek ken ik uiteraard en lees ik vaak voor.

Neeltje zei

Bedankt voor de tip. Heb het inmiddels klaar liggen voor mijn kleindochter.