Totaal aantal pageviews

dinsdag 20 februari 2018

Meesterwerk

Ik heb een treiabonnement en daar horen keuzedagen bij. Dat zijn dagen dat je met je abonnement gratis reist.
Zo'n keuzedag moet je voor een bepaalde tijd ophalen. Je produkt ophalen, heet dat.
En dat nu, dat ben ik al een paar keer vergeten en dat kan ik niet uitstaan. Je mag gratis waar je dan ook maar naar toe wil en ik vergeet het gewoon. Ondankbaar. Nu waren er in de afgelopen periode wel een paar redenen voor die vergeetachtigheid, maar toch.
Gisteren was de laatste dag dat ik van déze keuzedag nog gebruik van kon maken. Wat te doen? Ik ben maar naar Amsterdam gegaan. Ja tuurlijk, je kan beter naar Maastricht, lekker ver in ieder geval, maar op maandag zijn veel musea gesloten en in Amsterdam niet. Vandaar.

Als eerste ging ik naar de Noordermakt, waar het koud en nattig was. En daarna liep ik door naar de Nieuwe Kerk. Want ik had gelezen over het kunstwerk van Jeff Koons dat daar tentoongesteld wordt, in de serie Meesterwerk. Meesterwerk 2018.

Gazing Ball Perugino Madonna and child with four Saints

Dit is het werk. Ik heb zeker wel een half uur op een bankje ervoor gezeten. Want je ziet eigenlijk twee kunstwerken: dat van Pietro Perugino, uit 1493.
En dat wat Jeff Koons er van heeft gemaakt met zijn blauwe bol.

Twee voor de prijs van een dus en die prijs was met de museumjaarkaart 0,00.
Ik zag in deze serie eerder werk van Francis Bacon (Meesterwerk 2014) klik. 
En in 2016 een schilderij van Marc Chagall. Klik 
Het zijn in deze serie altijd werken die iets met religie of spiritualiteit hebben.

Als er ergens maar een schilderij hangt en je weet dat het bijna nooit wordt getoond, ja dan besteed je er ook veel aandacht aan.
Ik vond dit werk prachtig, echt prachtig.
Koons heeft het schilderij van Perugino laten kopieren, zo exact mogelijk, al is de afmeting anders.   Vervolgens heeft hij er de blauwe bol aan toegevoegd.
Daar zou je een heleboel over kunnen zeggen, is het kunst, is het kitsch?  (Jeff Koons wordt wel eens de koning van de kitsch genoemd).
Mij maakt het eigenlijk niet uit. Ik vond het boeiend en ook heel mooi. De bedoeling is natuurlijk dat je een wordt met het schilderij. Of zoals Koons zelf zegt:


En dat gebeurt, je komt als het ware in het doek terecht.
Ik maakte er een foto van, maar van de zijkant. Ik had dat natuurlijk gewoon aan de voorkant moeten doen, maar je snapt de bedoeling.


Behalve dat ik de twee meesterwerken echt heel mooi vond, had ik ook plezier in  het kijken naar mensen die net als ik foto's maakten en dat soms erg ongemakkelijk vonden.
Ook net als ik!

4 opmerkingen:

Els04 zei

mooi!

sjannesblog.com zei

O mooi! De Nieuwe Kerk maar eens opnemen in mijn 'te-bezoeken-lijst'!

Het lieve leven... zei

Ja mooi inderdaad...ik begrijp de bedoeling.

Sjoerd zei

Je gevoel kun je niet op de foto zetten, je moet het gewoon over je heen laten komen, het ervaren.