Totaal aantal pageviews

zondag 8 juli 2018

Dagje Mechelen

Wat is België toch leuk.
Deze keer deden we (vanuit Groede) een dagje Mechelen. En echt, het was een heerlijke dag.

Ik kan niet veel meer doen dan een paar foto's laten zien. Nou was het natuurlijk een prachtige, zomerse dag, maar ik denk dat ik Mechelen ook bij koeler weer zeer zou waarderen .
Wat ik trouwens niet wist, is dat Mechelen ooit de hoofdstad van de Nederlanden was.
Ik wist wel dat Mechelaars ook Maneblussers worden genoemd, net als de inwoners van Middelburg en hetzelfde verhaal hoort erbij, namelijk dat men dacht dat er brand was in de toren en in ijltempo ging blussen. Maar het was de maan.
Enfin we vervoegden ons bij de VVV en vroegen naar een wandeling. We kregen een boekje met drie wandelingen erin, die we een beetje door elkaar hebben gelopen.

Zodoende hebben we best veel gezien. Bijvoorbeeld dit.
Er hoort ook weer een verhaal bij. Opsinjoorke heet dit mannetje.
Maar oorspronkelijk was het een pop en  heette  Sotscop of Vuilen Bruidegom. Dat zijn bijnamen voor dronken mannen die hun vrouw slecht behandelden. De pop werd in optochten meegevoerd, omhoog geworpen en viel dan op een groot doek. Zo werden de vuile bruidegommen in het openbaar gestraft.
Maar op een keer viel de pop naast het doek in de menigte.
Een man uit Antwerpen kreeg hem op zijn kop.  De bijnaam van de Antwerpenaren is Sinjoor en daarom is het sindsdien Opsinjoorke.

En dit dan. Een zeer opvallend beeld van een jongen op een hobbelpaard. Het verwijst naar de jeugd van Karel V die opgroeide bij zijn tante Margaretha van Oostenrijk. Die landvoogdes was. Pats, ik was weer helemaal terug in de late middeleeuwen en de jaartallen en namen die ik moest leren.

Het beeld kwam me zo bekend voor, terwijl ik nog nooit in Mechelen was geweest. Maar het klopt wel, het heeft ook een tijd op Trafalgar Square in London gestaan. Op de Fourth Plinth. Maar dan vier meter hoog.  Dat was in 2012 en ik heb het vast en zeker gezien toen.

Dit is het Klapgat. Een klein gangetje tegenover de toren van een kerk. Hier kwamen de de kerkgangers vroeger, na de mis, samen om bij te kletsen, te klappen. Vandaar de naam.

Ik zou nog heel lang door kunnen gaan, er is echt ontzettend veel te zien in Mechelen. We hebben ook veel gezien hoor, maar nog lang niet genoeg. (Het was warm en ik loop nog niet zo goed)
We waren een hele tijd geleden in Leuven en hadden daar ook een overnachting. Dat was erg leuk, ik vond Leuven ook prachtig. Maar Mechelen nog beter. Wat dat betreft hadden we beter in Mechelen kunnen overnachten. En dan heb ik het nog niet eens over alle terrasjes gehad en ook niet over de winkels. Het is in België net allemaal iets mooier, iets meer chic. Vind ik.
Oh ja en dan dat drijvende pad langs het riviertje de Dijle. Waarbij je aan de ene kant spiksplinternieuwe appartementen ziet ontstaan en aan de andere kant eeuwenoude huizen. Heerlijk om daar te wandelen.

Deze foto maakte ik niet zelf, er was iets mis met mijn fototoestel. De foto komt uit het boekje met de wandelingen.
Maar Mechelen... tsjonge, echt een aanrader!


21 opmerkingen:

Kitty zei

Mooie plaatjes weer Bettie, soms zou ik wel eens wat meer willen kunnen..
Het lijkt alsof het mannetje op het hobbelpaard niet hetzelfde is als ik zo naar het haar en de stand van hoofd en rechtervoet kijk.

miekequilt zei

Wat heerlijk om door zo’n mooie stad te zwerven. En die beelden lijken op elkaar, maar zijn toch niet hetzelfde.

Kitty zei

De stand van de hand ook trouwens en hij zit wat meer naar voren op het zadel. Ik denk dat het twee verschillende versies zijn.

schrijfselsvanmij zei

Ik was er zo’n 35 jaar geleden voor het laatst, toch maar weer eens op ons reislijstje zetten

Ivy zei

Erg mooi daar, deze stad voegen we ook aan onze lijst met 'nog te zien' toe.

Mevrouw W. zei

En ik vond Leuven al zo mooi... Dan zullen we toch ook eens naar Mechelen toe moeten!

Jeanne Hinke zei

Ik krijg gewoon zin om weer eens naar Mechelen te gaan. Het is al tè lang geleden, dat ik daar was.

Sjoerd zei

Ik ben er volgens mij nog nooit geweest, maar het klinkt aanlokkelijk zo.

memvan7 zei

op mechelen blogt staat een artikel over dat bronzen beeld van Karel op zijn hobbelpaard met veel foto's

Happy Earl Grey by Elly Embregts zei

Ik ben er nooit geweest, maar je foto;s maken mij nieuwsgierig. Misschien moet ik toch maar eens die kant op. Bedankt voor het delen. Groetjes

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Prachtige foto’s van het mooie Mechelen! Lang geleden dat ik er was...

Wieneke zei

Je maakt me erg enthousiast. Ik plan een weekje Vlaanderen ergens in oktober. Het is lang geleden dat we daar ronddoolden.
Ik dacht even, dat je in de war was met de bastaarddochter van Karel V, Margaretha van Parma, die ook landvoogdes van de Nederlanden is geweest. Zij was die troel die een smeekschrift van de edelen ontving en toen zei haar raadgever Granvelle: Ach mevrouw, het zijn maar bedelaars (geuzen). Maar ik heb e.e.a. nagekeken. Tussen die twee Margaretha's in zat een jongere zus van Karel V, Maria van Hongarije. Die is ook nog de baas geweest hier en in het huidige België. Ik las dat een van de titels van Karel V heer van Friesland was. Leuk om weer even op te frissen die kennis. Geschiedenis heeft mij altijd wel geïnteresseerd.

Mrs. T. zei

Ik ga het onthouden.

Marthy zei

België, alleen al om de aardige inwoners wil je er naar toe.

Emie zei

Heerlijk om zomaar een fijne stad te ontdekken.Je schrijft er weer heel inspirerend over!

Jolande zei

Bij het zien van de foto van mannetje op het hobbelpaard dacht ik direkt dat lijkt toch wel heel veel op het beeld dat op the Fourth Plinth gestaan heeft en toen ik verder las was daar de foto al :-)
Toen Paul in Brussel ging werken moesten we (i.v.m. een school voor Julian) kiezen tussen Mechelen en Leuven, je weet wat het geworden is :-)

Alet Venhuizen zei

Mechelen is inderdaad een mooie stad. Ik kwam er voorheen regelmatig voor m'n werk.

Vlimbouter zei

Mechelen is natuurlijk heel mooi, al hou ik meer van Leuven met zijn vele studenten. Maar Leuven is natuurlijk 'mijn' stad ;-)

Onlie Mie zei

Allé hoe gek om hier onze stad te zien. Mechelen is heel mooi maar Leuven is toch ook prachtig. Voor mij pure nostalgie omdat ik er jaren als student op kot zat. Had ik dat nu toch geweten dan had ik even komen dag zwaaien!😊

Bertiebo zei

De volgende keer (ik ga zeker nog eens) zal ik het aankondigen, Kris

Jeanette Renting zei

Mooie plaatjes, lijkt mij een mooie stad.
Het beeld van het kind op hobbelpaard staat ook bij museum Arken in Kopenhagen.
We keken er in onze vakantie vanuit de tent op uit.