Totaal aantal pageviews

donderdag 12 juli 2018

Eberhardjes

Ze heten Eberhardjes en het zijn Eberhartjes. Kleine hartvormige koekjes met de drie kruisjes uit het wapen van Amsterdam .
Vernoemd naar de helaas overleden burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan.
De man die Amsterdam de mooiste stad ter wereld vond. De man die Amsterdam een lieve stad vond en zei: 'zorg goed voor onze stad en voor elkaar'.
De man over wie sinds zijn dood veel anekdotes en verhalen zijn verteld.
Een alom geliefde burgemeester.
Ik denk regelmatig aan hem en dat komt ook door zijn vrouw, door Femke van der Laan.
Femke schrijft wekelijks in het Parool een column over haar leven nu.
Maar eigenlijk gaan de columns allemaal over haar man.
Femkes verhalen ontroeren me iedere keer weer. Echt iedere keer.
Als je belangstelling hebt en geen Paroollezer bent, kun je ze toch gewoon lezen. Hier klik is er een.De koekjes zijn inmiddels op. Ze waren heerlijk.
En nu maar hopen dat die andere Femke net zo'n goede burgemeester zal worden. Dat er een koekje naar haar genoemd gaat worden. Of een chocolaatje.

17 opmerkingen:

miekequilt zei

Wat leuk dat deze koekjes gemaakt worden. Een bijzondere herinnering aan een bijzondere man.

Jolande zei

Dit vind ik nou echt leuk.

Ivy zei

Als niet-Amsterdammer lees ik geen Parool, maar ik ga de colums lezen. Bedankt. En een leuk idee van die koekjes.

Mammalien zei

Prima uitspraak, prima burgemeester. Maar om er nou na zijn dood koekjes van te maken? Hmm. Dat gaat een beetje de commerciele kant op vind ik.

Nietzomaarzooo zei

Wist direct wat je bedoelde bij deze kop. Lief gebaar van de bakker. En inderdaad vandaag is er een nieuwe burgemeester. Die columns ontroeren mij ook iedere keer.

Pippa's Hus zei

Wat bijzonder. Ik woon in Groningen maar hoorde natuurlijk ook veel over jullie burgemeester. Dit is weer een mooi eerbetoon aan hem. XX Esther

Bertiebo zei

Ja ik begrijp je twijfel. Toch is het als eerbetoon bedoeld. De gedachte is ook dat je met een koekje bij de koffie contact zou kunnen hebben. Een lief contact. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.

Jeanne Hinke zei

Femke weet mij ook elke week te raken! Fantastische columnist! De koekjes ben ik nog niet tegengekomen, mooi gebaar.

Sjoerd zei

Ik heb een aantal verhalen van Femke gelezen. Het moet inderdaad een bijzondere man geweest zijn. Leuk dat men die man met zoetigheid eert.

Els04 zei

Mooi en ik duim voor Femke burgemeester!

Wieneke zei

De koekjes zien er leuk uit en ik vermoed, dat ze een beetje naar boterbiesje smaken? Het lijkt me niet gemakkelijk om een burgemeester als Van der Laan te moeten opvolgen. Er zal altijd vergeleken worden. Halsema is een goeie babbelaarster, maar of ze stevig genoeg is voor een moeilijke stad als Amsterdam en ook nog eens zonder bestuurlijke ervaring? Ik heb zware twijfels.

Judy Barends zei

Ik vind het een leuk en lekker eerbetoon. Ik ga een kijkje nemen bij de colums in het Parool. En ik ben heel benieuwd hoe Femke Halsema het gaat doen, ik hou een open mind, het lijkt me niet makkelijk.

Marthy zei

Ze schrijft prachtig, met een goed gevoel. Die stukjes mogen van mij gebundeld worden, dan koop ik dat boek.

Neeltje zei

Ze schrijft onderdaad heel mooi.

Mrs. T. zei

Wat een heerlijke naam voor een koekje.
Ik zie een Femkelaatje ook wel zitten. Hoop dat ze een eerlijke kans krijgt. Het is nogal wat om zo'n geliefde burgemeester op te volgen.

lien zei

Die zien er lekker uit en goede naam inderdaad!

Willie Teixeira zei

Het best bewaarde geheim van Amsterdam: wat kosten de koekjes als ik ze als particulier bij (bijvoorbeeld) Holtkamp wil kopen?