Totaal aantal pageviews

maandag 9 juli 2018

Tweeling

Ik lees op dit moment een boek over tweelingen.
Over identieke, eeneiige tweelingen.
Het onderwerp interesseerde me altijd al.
Het leek me als kind geweldig om deel van een tweeling te zijn. Misschien wel gevoed door de boekjes van De Dolle Tweeling, dat weet ik niet. Misschien ook wel doordat ik enig kind ben en heel graag een zusje had willen hebben, vroeger en een tweelingzus leek me dan helemaal erg gezellig.
En sinds een paar jaar interesseert het me nog meer.
Nu ik oma ben ben van een tweeling.
Noor en Jet zijn niet eeneiig en lijken qua uiterlijk helemaal niet op elkaar. Ja, je ziet soms wel dat het zusjes zijn.
Maar Jet lijkt bijvoorbeeld ook wel een heel klein beetje op haar neefje Odin en Noor weer niet.
En ook wat gedrag betreft zie ik meer verschillen dan overeenkomsten. D
Het zijn echt verschillende kinderen.
Dat boek heb ik nog niet helemaal uit, maar ik leerde er toch al wat van. Namelijk dat deze identieke tweelingen allemaal zeggen dat ze (hoe gek ze ook op hun broer of zus zijn), toch echt behandeld willen worden als unieke personen. Als verschillende individuen.
En dat kan ik me zo ontzettend goed voorstellen. Ik lees ook dat het wel eens een probleem kan worden als dat niet gebeurt.
Nou die kans is niet zo heel groot dus, bij Noor en Jet. Maar toch neem ik me voor om bijvoorbeeld niet meer te vragen hoe het met de tweeling is, maar hoe is het met Noor of hoe is het met Jet.
En om mijn voornemen kracht bij te zetten zijn hier twee foto's van alleen Noor. Nou ja, van Noor met haar poppenkind. Noor is twee jaar en vier maanden oud.
De 'draagdoek' had haar moeder een dag eerder gekocht, als sjaal voor zich zelf. Je zal zien dat er later niks van haar spullen meer veilig is, dankzij drie dametjes.


Deze foto's zijn niet door mij gemaakt maar door Noors moeder, onze dochter.

23 opmerkingen:

izerina zei

Als kind las ik "dubbele Lotje" Tranen,toen de gescheiden tweeling weer bij elkaar kwam.

Lot zei

Aan "dubbele lotje" dank ik mijn nickname, was ook een film van. Mijn moeder noemde me vaak Lotje.

Happy Earl Grey zei

Ik ben ook enig kind en heb tweelingen in mijn familie, leuke boekentip dus. Bedankt en groetjes

Neeltje zei

Heel gezond, die individuele aandacht! Goed bezig!

Jolande zei

Wat een ontzettend leuke foto van Noor met haar nieuwe 'draagdoek'.

Ivy zei

Wat een leuke kleindochter!
Er is tegenwoordig veel aandacht voor tweelingen, o.a. medisch onderzoek.

KnutzEls zei

Schattig!

KnutzEls zei

Mijn zus was 18 jaar ouder en een soort extra moeder. Had ook graag nog een zusje erbij gehad.

pourquoi pas ??? zei

Oh wat lief Bertie.

Sjoerd zei

Haha, leuk die foto's. Ze heeft wel een erg groot pleister op haar hand...

sjannesblog.com zei

Prachtige foto's. Een tweeling blijft iets ingewikkelds hebben, als je maar oog hebt voor de individualiteit. En nu is morgen zeker Jet aan de beurt?

Vlimbouter zei

Van zodra ze naar school gingen, liet ik onze tweeling in aparte klasjes onderbrengen. Zo was ik zeker dat ze door de juffen als afzonderlijke individuen zouden behandeld worden. En zij kregen er een hele uitgebreide vriendenkring door

Fien. zei

En morgen Jet?

Floor zei

Gelukkig heb ik nog 3 broers, maar had ook een oudere zus die helaas overleden is.
Bij ons zaten er van twee kanten tweelingen in de familie, maar daarna niet meer voorgekomen.
Noor heeft zo schattig haar pop in de draagdoek, echt een poppenmoeder, zo lief.

schrijfselsvanmij zei

Leuke foto van Noor!
In de buurt woonde een twee-eiige jongenstweeling, hun moeder kleedde hun altijd identiek, ik vond dat maar niks, maar had/heb daar natuurlijk niks van te vinden. Mijn vriendin met een een-eiige meisjestweeling kleedde haar meiden altijd verschillend.

Anoniem zei

Vroeger hield men geen rekening met het individu en werden tweelingen meestal identiek behandeld en gekleed. Volgens mij is die tijd gelukkig voorbij.
Wat een mooie kleinkinderen heb je toch!

Marthy zei

Behoefte aan een tweelingzusje had ik niet, ik had er al een, mijn twee jaar jongere zusje. We leken wel wat op elkaar, trokken altijd samen op, waren vriendinnen en en hebben nog steeds een goed relatie.

Anoniem zei

Wij hebben zelf een twee-eiige jongenstweeling van inmiddels 16 jaar. We hebben ze nooit als 'tweeling' benoemd en alleen de eerste 4 jaren identiek gekleed. Het zijn twee verschillende individuen met een eigen karakter, vriendenkring etc. Bij ons is het zelfs zo dat de oudste van de twee meer op z'n 2 jaar oudere broer lijkt qua karakter dan op z'n tweelingbroer! Wat ik altijd heel erg leuk vond (en vind) aan een tweeling, is dat je twee kinderen tegelijk hebt in dezelfde fase en dat ze altijd een leeftijdsgenoot in de buurt hebben - eerst om mee te spelen, nu meer om mee te discussieren, te knutselen en te overleggen over schoolwerk. Heerlijk!

Nietzomaarzooo zei

In de familie van mijn ex zaten diverse tweelingen, dus hij hoopte op een tweeling. Niet gelukt. Lijkt me vooral als ze klein zijn arbeidsintensief. :) en tegelijkertijd ook heel bijzonder. Lieve foto.

Marga zei

wat een mooi meisje!

memvan7 zei

Hier ook een tweeling, jongens twee-eiig. Zo verschillend in uiterlijk dat de keren dat ze eens gelijk gekleed waren de mensen het niet zagen. Kregen de vraag of we ze weleens hetzelfde aandeden en dan had ik iets van "kijk dan". Interesses wel behoorlijk hetzelfde. Aparte klas kon niet op de bassisschool, er was er maar 1. Later kozen ze steeds dezelfde studierichting en ze hangen steeds meer aan elkaar.

Emie zei

Wat een lekker en schattig grietje!

Saralien zei

Schattige foto's en ja, ik vind "tweelingen" ook een zeer boeiend onderwerp (en de hele nature/nurture discussie daar dan bij natuurlijk).