Totaal aantal pageviews

woensdag 25 juli 2018

Frida (2)


Wat een leven heeft die vrouw gehad.
Echt bijzonder, bijzonder vrijgevochten en  bijzonder creatief.
Frida was genoemd naar het Duitse woord Friede. Haar vader was een Duitse fotograaf die vanaf zijn 19e in Mexico woonde en haar moeder was Mexicaans.
Twee werelden dus. Haar vader stimuleerde haar enorm. Hij wilde bijvoorbeeld dat ze ging voetballen en worstelen om dat poliobeen sterker te maken.

Frida ontmoette Diego Rivera die ze bewonderde en trouwde met hem. Hij vond haar briljant en erg mooi.
Als ik foto's zie, zie ik een dikke, oudere man. Hij was ook twintig jaar ouder. Frida's moeder zei dat het huwelijk te vergelijken was met een huwelijk tussen een duif en een olifant.
Frieda zelf zei later dat er in haar leven twee rampen waren gebeurd, het busongeluk  (waardoor ze geen kinderen meer kon krijgen) en Rivera.
Ze scheidden en trouwden opnieuw. Allebei hadden ze relaties en verhoudingen.
Ze woonden een tijd in Amerika, waar Diego Rivera het prima vond, maar waar Frieda heimwee kreeg. Je ziet het op dit schilderij, links Mexico en rechts Amerika. Weer twee werelden.

Terug in Mexico gingen ze wonen in la Casa Azul. Dat huis was eigenlijk wit, maar Frida versierde alles, echt alles. Het werd prachtig en een eerbetoon aan de Mexicaanse cultuur.
Na haar dood in 1954 sloot Diego Rivera een kast in de badkamer,  met al Frida's bezittingen (300) daarin. En hij liet vastleggen dat de kast pas geopend mocht worden vijftien jaar na zijn dood. .
Heel veel van de spullen die er in zaten, waren nu te zien op de tentoonstelling. Ook veel kleding, prachtig en kleurrijk.
Die kleding liet zien hoe trots Frida was op Mexico. Heel apart en vol traditionele elementen.


Deze dame die het publiek op de tentoonstelling binnen mocht laten, kon aan die kleding niet tippen natuurlijk, maar toch was het leuk.
Kijk, dit is het laatste schilderij dat Frida maakte. Acht dagen voor haar dood.


Viva la Vida staat er. Leve het leven.
Dat zal haar enorme populariteit en het feit dat ze een inspiratiebron is voor velen, misschien een beetje verklaren.
Die hang naar het leven, het kleurrijke leven. Het prachtige leven.
Vandaag, precies een week geleden, waren wij er bijna niet meer geweest. Viva la Vida!

Ps: Baukje en Jeanette, jullie wil ik graag een Frida-kaart sturen. Baukje, mail je even je adres? bettievdgriend@hotmail.com   En Els04, you've got mail.

12 opmerkingen:

Judy Barends zei

Mooi om te lezen over haar leven.

Jeanne Hinke zei

Ach Bertie! Na zo'n gebeurtenis besef je eens te meer, dat het leven geleefd moet worden, niet morgen maar nu! Sterkte Bertie!

Ferrara zei

Bertie, weer een fraai verslag van je reis naar Londen. Geniet de dag!

Emie zei

Een oud-collega vertrok vorige week voor een jaar naar Mexico en komt Frida op elke straathoek tegen, schrijft hij. Zou ze aan een revival bezig zijn?
Leef het leven is een prachtig uitgangspunt dat eigenlijk niet genoeg gezegd kan worden. Leef het leven! En leve het leven!

Ivy zei

Ik had de eerste post over Frida door drukte helemaal gemist!
't Leek me een opmerkelijk echtpaar, ze zien er niet bepaald uit alsof ze gelukkig waren.
Haar werk ken ik niet, maar ik geloof niet dat ik het zou kopen, mocht ik daar überhaupt het geld voor hebben.

Els04 zei

Merci, zo boeiend!

Pippa's Hus zei

Wat leuk om zo over haar te lezen, eigenlijk wist ik ook niet veel over haar. En ik heb de afgelopen dagen ook even terug gelezen bij jou. Wat een heftige week hadden jullie. Heel benieuwd hoe het bevalt zonder auto. ik moest er niet aan denken. XX esther

Nietzomaarzooo zei

Interessante informatie allemaal over Frida. Heb een tijd terug op de Belg een documentaire over haar leven gezien. Zo'n turbulent leven. Dan begrijp je haar kunst veel beter.
Eind jaren 30 kwam Leon Trotsky uit Rusland via via naar Mexico omdat hij daar politiek asiel kon krijgen en raakte in contact met Frida en haar man. En meer dan dat. Uiteindelijk is hij in 1940 vermoord in Mexico door oa. een Russische geheim agent.
Die film met Selma Hayek heb ik ook gezien (op tv) ook een aantal jaren terug. Zou er ooit een tentoonstelling in Nederland komen dan zou ik die graag zien. Alleen al om haar kleurengebruik.
Dank voor het delen Bertie

Sjoerd zei

Ik heb maar een ongeluk gehad, en zal dat ook nooit vergeten. Het doet wat met je. Ik was jong en roekeloos, dronk en reed daarna ook nog. Hetgeen resulteerde in een aanrijding met meerdere auto's. Niemand gewond, alleen ikzelf... heb daarna een jaar niet gereden, een straf voor mezelf. Geen boete of niets. Daarna heb ik weer een auto gekocht en ben inmiddels zelf zo'n 40 jaar schadevrij...

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Een mooie lezing over een grote en bijzondere kunstenares.

Ageeth Mooij zei

Ook ongelukken die goed aflopen doen wat met een mens. Het besef er nog te mogen zijn sijpelt heel langzaam binnen. In 1988 heb ik een ernstig auto-ongeluk gehad, dat wonderbaarlijk goed is afgelopen. Dat zal ik nooit vergeten, ondanks het feit dat er nooit euforie om is geweest.
Sjoerd, bedankt voor je openhartigheid! Niets menselijks is ons vreemd!

Alet Venhuizen zei

Ik vind haar een mooi en boeiend persoon!