Totaal aantal pageviews

vrijdag 12 december 2014

Gouden jaren (3)

Nog één foto uit het boek Gouden Jaren van Annegreet van Bergen. Deze foto is weer gemaakt door Cor van Weele.
Je ziet vader, die 's morgens het huis verlaat om naar kantoor te gaan. Hij neemt afscheid van zijn dochter, maar niet voor lang.
Naar alle waarschijnlijkheid zal hij om twaalf uur weer thuis zijn om met zijn gezin de (warme) maaltijd te gebruiken.
Daar had moeder het dus druk mee 's morgens en niet alleen daar mee natuurlijk. Want hoewel er al heel wat verbeteringen waren op huishoudelijk gebied, zoals wasmachine, wringer, stofzuiger was het huishouden toch nog een veel grotere klus dan tegenwoordig.
Alles moest natuurlijk ook volgens regels. Ik denk aan de grote schoonmaak, zo'n twee keer per jaar. Ik denk aan stof afnemen dat toch wel iedere dag diende te gebeuren. Het afhalen en opmaken van de bedden (en dat na een week het bovenlaken onderlaken werd en het onderlaken in de was ging).
Ik denk aan de kleren die genaaid moesten worden en later gerepareerd. Of een jurk moest verlengd  worden. Zoom er uit, zoom er weer in.  Ik denk aan de sokken die gebreid moesten en ook later gerepareerd. Dat waren dan  klusjes voor 's avonds natuurlijk.
Alles was zo lekker overzichtelijk.
Maar ik gok dat als ik alles had moeten doen zoals moeders het toen deden, dat ik dan redelijk overspannen die knollen in de sokken had zitten stoppen! Met een kopje thee en een mariakaakje en de radio aan natuurlijk.  Dat dan weer wel.
Overzichtelijk of niet, doe mij maar 2014!

3 opmerkingen:

Mirjam zei

Toch heeft dat wel wat hoor, het overzichtelijke van het huishouden anno jaren vijftig... Ik mag graag stukjes van die tijd vermengen in het huidige... Zo heb ik de peertjes weer gestoofd op een petroleumstelletje... Verrukkelijk!
En die regelmaat van vaste dagen voor bepaalde dingen, ik vaar er wel bij hoor, maar okee wel met de gemakken van het huidige natuurlijk...
Ik denk dat dit boek een heel mooi geschenk voor ons allebei moet gaan worden, hier houden we wel van...
Liefs, Mirjam

Ingrid Orens zei

Ik ben volledig akkoord met Mirjam.. Het overzichtelijke van de huishoudens van toen had toch ook zijn voordelen. Ondanks al het werk hadden de vrouwen van toen minder last van stress en burnout (zoals dat tegenwoordig zo sjiek heet), heb er ooit nog met mijn grootmoeder over gepraat...
Hier in mijn huishouden is ook alles nog altijd zo gestructureerd, mij geeft dat rust... (Wel met behulp van de moderne hulpmiddeltjes natuurlijk, ik zie mezelf de was niet doen op een wasbord ;-))

Katrien zei

Wat leuk Bettie, dat jij het krantenartikel hebt gelezen en mij herkende.
Ik had geen reactie vanuit Blogland verwacht. Super :-)