Totaal aantal pageviews

dinsdag 23 december 2014

Irish Christmascake

Marloes schreef een paar dagen geleden over een tulband.
En ik herinnerde me opeens de oude tulbandvorm die mijn moeder altijd gebruikte. Al toen ik nog een klein meisje was. Ze had er ook zo'n klein vormpje bij voor een klein tulbandje voor bovenop.  En dat kleine tulbandje kreeg ik dan. Geweldig vond ik dat.
Hoe dan ook, ik kreeg meteen zin om ook eens een tulband te gaan maken.Nog nooit gedaan.


Een dag later las ik bij Mirjam over de tulband die zij maakte. Die leek me zo lekker dat ik mijn moeders vorm opzocht. Het kleine vormpje vond ik niet jammer genoeg.
Maar de ingrediënten die ik niet in huis had voor Mirjams tulband, een Ierse, vond ik wel. Ik deed een paar kleine aanpassingen en begon.
Ik ben geen echte bakster, want hoe leuk ik het ook vind, er gaat altijd wel iets mis.
Deze keer ook.
Het recept was prima, goed te volgen. Het was ook erg veel en mijn moeders vorm was niet heel groot, dus ik had voldoende om ook nog een cakevorm en een kleine cakevorm te vullen.
Het was allemaal duidelijk en al snel rook het buitengewoon lekker. Zo'n kerstig geurtje. Alles leek goed te gaan.
Toen het klaar was, proefde ik een stukje uit de kleinste cakevorm. Mmmmmm, heerlijk.


En toen ging het mis.
De cakevormen kon ik heel goed keren. De cakes kwamen er weliswaar een beetje plat, maar toch vlot uit.
Maar de tulband.... die kwam niet goed uit de vorm. Sterker nog, hij kwam er helemaal niet uit.
Ik sloeg het aanrecht zowat stuk, maar de tulband zit en blijft zitten. Waarschijnlijk voor altijd. Ik zal hem er echt uit moeten bikken.


Het is dus niet iets om m'n gasten voor te zetten. Dat niet. Ook niet iets om vol trots op tafel te zetten, met een kersttakje en een beetje poedersuiker er op voor de sfeer. Of een rood lint. As we speak herinner ik me ineens dat er bij mijn moeder een rood lint op ging.
Maar hij is wel echt super lekker. Dus Frits en ik kunnen allebei aan een kant gaan zitten en hapje voor hapje er uit eten.
Ik denk dat het de wraak van de tulbandvorm is. Minstens vijfentwintig jaar niet gebruikt. Dat IS ook niet leuk voor een tulbandvorm.
Nog één kans zal ik hem dus geven en als het dan weer niet lukt,  zullen onze wegen zich scheiden of ik zet er plantjes in.
(Ik ga er voor het gemak even vanuit dat het aan de vorm ligt en niet aan mij, al is er voldoende reden voor twijfel)

Mirjam, het recept ga ik zeker nog eens maken. Want het is echt heerlijk. Dank voor het delen!!!

Oh ja, de aanpassingen die ik deed: in plaats van cognac gebruikte ik rum (want dat had ik in huis), en ik gebruikte voor de hoeveelheid abrikozen en pruimen eenzelfde hoeveelheid tutti frutti en zo zat er dus ook appel in en peer. Ik had niet genoeg cranberries, dus ik vulde die hoeveelheid aan met van die gekleurde vruchtjes, weet even niet hoe het heet, maar van die rode, groen en gele. Nee, niet paprika, hihi..
En Mirjams recept vind je hier: klik

11 opmerkingen:

Mirjam zei

Oh Bettie, wat jammer dat de tulband niet wilde loslaten... Dat heeft echt aan de tulband gelegen hoor. Ik heb er zelf eentje met zo'n supergladde binnenkant, anders blijft er ook regelmatig iets vastzitten...
Maar dat-ie lekker was dat geloof ik meteen, want dit kan alleen maar lekker zijn. En dat de cakes wat plat en laag bleven, in plaats van die mooi gerezen exemplaren, dat ligt aan de vulling van fruit en noten. Dat is gewoon te zwaar om te rijzen... Dat hoort dus zo.
Ik vind het super dat je de cake gemaakt hebt en dat je even naar mijn blog verwezen hebt, dankjewel...
Ik wens je een heerlijke dag,
Liefs,
Mirjam

Anita Willems zei

Hé, je hebt de cake ook gemaakt!
Zo te lezen een heel avontuur :-). Het levert wel een heel grappig verslag op.
Erg jammer dat de cake niet wilde loslaten. Had je wel de binnenkant beboterd en bepoederd met bloem?
Mijn ervaring met tulbanden is ook dat ze vaker aan de vorm vastplakken. Misschien deed je moeder er een lint om, om de schade te verbloemen? ;-)

Ik maakte de cake afgelopen zaterdag, met de helft van de ingrediënten. En ook met rum, want daarvan had ik nog een hele fles in huis. Steuerrad Echte übersee rum, waarschijnlijk afkomstig van een Duitse Aldi.
Trouwens, Mirjam schreef me dat in het oorspronkelijke recept van die gekleurde vruchtjes zaten (volgens mij heet dat sukade), maar dat ze die weggelaten had omdat ze daar niet van houdt.

Groetjes
Anita

Ingrid Orens zei

Hoi Bettie !!
Ik denk ook dat het aan de vorm lag hoor... Die oude vormen zijn zooo mooi, maar ik hou ze alleen om mijn keuken mee te decoreren. Wanneer ik al eens iets bak, dan is het toch in zo'n nieuwe met-tefal-beklede-toestand. Ik ben geen regelmatige bakster, dus het risico op niet-uit-de-vorm willen komen, vermijd ik liever ;-)... (Er zijn nog genoeg andere dingen die wel eens mis gaan en die ik niet onder controle heb hihi)
En ach, twee vorkjes, tulband in het midden op tafel, en opeten ! Probleem opgelost ! Zolang het maar lekker is !!

Jolande zei

Hahaha het zou mijn verhaal kunnen zijn.
Ik bak nooit meer omdat er dus altijd wel iets misgaat.
Gelukkig heb ik 2 kinderen die heel goed kunnen bakken.
Jasmine had het van de week ook over een tulband bakken. Jaren geleden had ze het er ook over en toen heb ik een tulbandvorm voor haar gekocht, maar die is nog nooit gebruikt, nou maar hopen dat deze vorm niet wraakzuchtig is :-)
Bedoel je soms sucade met die gekleurde vruchtjes?

Wieneke zei

Ik zie jullie al zitten smullen aan weerszijden van die vorm ;-) Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling geweest. Je wilt mooie plakken presenteren. Wat je ook bakt en waarin je ook bakt hanteer altijd deze regel: smeer de vorm eerst ruim in met boter en strooi er dan goed bloem overheen. Met cake en taart doe ik ipv bloem neutrale paneermeel.

Wieneke zei

Oh ja, die Franse vruchtjes heten bigarreaux.

Marloes Kreatief zei

Oh bettie dat is nu jammer ,maar ook mij gebeurd dat wel een schrale troost ,maar heel goed invetten en met meel bestuiven en na een uurtje keren en eruit of opzijn kop neerzetten dan zak ie eruit .
Heb wel smakelijk zitten lachen ,sorry maar komisch vertelt mijn recept
300 zelfrijz bakm
250 gr roomboter 200 gr suiker
400 gram rozijn granberry abrikoos en bigareux
1zakje vanille suiker,4 eieren
Alles tegelijk mixen vruchten erbij
1.15 uur in de oven 150 gr
Sukses

Anoniem zei

O ja weken in sinaasappel sap de vruchten wel minstens een avond van te voren inzetten ,uit latenlekken even en met bloem bestoven
Doei marloes

Bertiebo zei

Dank voor de reacties. Ik had de vorm wel heel goed ingesmeerd met boter. Maar niet bestoven met meel of paneermeel. Misschien is dat het wel geweest. Ik ga hem vast nog eens maken en dan zal ik daar aan denken.
Overigens nadat mijn man deze blog las, mepte hij nog eens flink op de vorm en toen kwam de tulband er wel uit!!!
En Wieneke dank voor het woord bigarreaux. Dat was het. Je bespaart me heel wat denkwerk. Zo'n woord dat op je tong ligt en het komt maar niet!!
Marloes jouw recept ga ik ook eens proberen. Ik ben nu helemaal tulbandfan!

Onlie Mie zei

Haha ik ben blij dat er nog blogsters zijn bij wie het tulbandbakken niet zo goed lukt! Join the club!
Vrolijk Kerstfeest zonder tulband dan maar! ;-)

Kitty zei

Geen tulband hier maar een gemarmerde mangotaart, uit het boek van Rudolph. Niet zo kerstig misschien maar ook heel lekker. Je hebt weer een smakelijk verhaal geschreven ;) Wij noemden die bigarreaux ook wel geconfijte vruchtjes :)