Totaal aantal pageviews

zondag 15 januari 2012

Rijksmuseum Amsterdam

Zondagmorgen is bij ons vaak Rijksmuseummorgen. Meestal is het dan superrustig. Vandaag niet, er waren grote groepen Japanners aan het kijken en aan het klikken. Eigenlijk bijna net zo leuk om naar te kijken als naar de kunst.
En wat ook leuk is: je mocht nooit foto's maken in het museum. Ik ben er eens bijna uitgegooid omdat ik een stenen beeld in de gang wilde fotograferen. Maar sinds een paar weken mag het opeens. Nu hadden wij geen camera mee, maar met de telefoon gaat het ook. Wat je hier ziet is het handschrift van Willem Barentz. Zijn afscheidsbrief. Hij schreef de brief op 13 juni 1597, de dag waarop ze het Behouden Huis verlieten en liet hem achter in een kruithoorn.

Als niemand de terugtocht zou overleven dan zouden toekomstige vinders weten wat de bemanning was overkomen. Niet dat ik het kon lezen hoor, maar hij eindigt de brief met 'onse Godt wil ons behoude reyse verleenen ende ons met gesontheyt in ons vaderlant brengen. Amen'.

Een week later stierf hij.

3 opmerkingen:

Martine zei

Een goed idee, de moeite van het onthouden waard.. De laatste keer dat ik naar het Rijks ging, moest ik 55 minuten in de rij staan voordat ik naar binnen kon. Het was toen gelukkig mooi weer, en er was ook buiten een hoop te zien, maar na tien minuten ben je er toch wel klaar mee.
Ik zag ook je foto's op facebook, dat portret van dat meisje is echt schitterend!

Bertiebo zei

Martine, het museum gaat al om 9 uur open, ik denk dat veel mensen dat niet verwachten. En vandaag was het drukker dan alle andere keren dat ik er was, maar dan kan je nog in je dooie eentje voor bijv. het melkmeisje staan.

Nanos zei

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik nog nooit in het Rijksmuseum ben geweest. Ik ben in bijvoorbeeld Van Gogh, Hermitage, JHM, meer dan eens geweest, maar in het Rijks nooit.