Lang, lang geleden, toen ik nog Russisch probeerde te leren en heel erg gefascineerd was door dat land, maakte ik een keer borsjt.
Dat is een soep van rode bieten en er hoort een beetje zure room in. Ik had er blini's bij gemaakt en die waren heerlijk. Man en ik vonden de soep nog wel te eten, echter daar was ook alles mee gezegd. De kinderen die toen nog klein waren, vonden het verschrikkelijk.
Met het Russisch is het ook niet goed afgelopen. Na twee jaar ben ik er mee gestopt.
En nu...
Nou ik maakte nu weer bietensoep. Waarom? Omdat mijn bloeddruk (zelfs met pillen) toch nog vaak te hoog is. En sap van rode bieten schijnt te helpen.
Maar ik kocht een fles bietensap en dat vond ik vies. Bovendien zit er zout in. Waarom??? Heel raar!
Bietensap moet ik dus maar zelf gaan maken en er dan maar iets door doen. Gember misschien.
Maar de bietensoep die ik een dag later maakte was echt, echt, echt heerlijk. En gezond.
Ik had een kant-en-klaar pakket bij AH meegenomen, voornamelijk om het recept wat er bij zat en omdat ik weinig tijd had en omdat ik lui ben op kookgebied.
Nu ik het weet, koop ik voortaan natuurlijk gewoon de losse ingrediënten.
Dit gaat er in:
* 5 rode bieten
* 2 rode uien
* 3 tenen knoflook
* 1 goudrenet
* 1 bouillonblokje, (groente, met weinig zout)
* Flink wat peterselie
* 1 geitenkaasje (100 gram)
Werkwijze:
Fruit de gesnipperde uien en de knoflook in een paar lepels olijfolie in een soeppan.
Schil en snijd de bieten en de appel in kleine blokjes en bak vijf minuten mee op hoog vuur, al omscheppend.
Voeg dan 750 ml water en het bouillonblokje toe, breng aan de kook en laat een half uur zachtjes koken met het deksel op de pan.
Pureren met de staafmixer en klaar.
Bijna, want het geitenkaasje moet er nog over verkruimeld worden en de peterselie moet er nog op. Maar dan is het echt klaar.
Eigenlijk volgens het recept moest er wat zure room in, maar mij leek geitenkaas lekkerder!
13 opmerkingen:
Ik houd erg van bietjes,maar of ik soep lekker vind? Je recept ziet er in ieder geval smakelijk uit en hopelijk helpt het.
Ik had van een blogvriendin al begrepen dat het zo lekker is, deze combinatie van AH. Ik maakte ooit taart met rode bieten (vergelijkbaar met worteltaart). Heel mooi, maar een beetje weeïg van smaak door de bieten. Ik ben ook gek op de soep van zoete aardappel met puntpaprika's, ook een combinatie van AH. De ingrediënten verzamel ik nu zelf i.p.v. een verpakking te kopen.
Dat lijkt me lekker en gezond. Hier ook vaak bietjes op hetmenu.
Rode biet eten wij niet zo vaak, enkel in slaatjes. De soep heb ik nog nooit geprobeerd, misschien toch eens doen.
Ziet er lekker uit. Wij eten graag bietenstamppot met stukjes ananas, gehakt en ui.
Ik doe er veel lente-ui en currypoeder in, ook lekker!
Het ziet er in ieder geval spectaculair uit! En wij houden wel van nietjes dus wie weet...
Bedankt voor dit recept. Het lijkt me wel wat, want ik ben verzot op rode biet. Is ook héél gezond! Ik hoop dat je je bloeddruk naar beneden krijgt. Vervelend. Mijn zus neemt vijf pillen per dag om haar bloeddruk op peil te houden. Erg. Gelukkig is die van mij nog steeds laag, maar het kan zomaar verkeren...
Hmmm... dit klinkt interessant! Ik heb een haat-liefde verhouding met bietjes. Vind het bijvoorbeeld geweldig om ze te te telen. Maar recepten, waarbij ik ze écht lekker vind, tja dat is weer lastiger. Ik heb 1 recept van een bietjessalade waar we dol op zijn. Maar die eet je 's winters niet echt. Jouw soepje ga ik dus zeker uitproberen, dank je wel voor het recept!!
Ik maak zomers's vaak bietengazpacho, lekker. Deze soep van jou zou ook koud kunnen worden gegeten, maar ik begin eerst wel met de warme versie.
Normaal vind ik bietjes heerlijk, gebakken uitje er doorheen. Lijkt me een lekker recept, misschien probeer ik het nog eens.
Is dit dan een volledige maaltijd voor 2 personen?
Groet, Angela
heerlijk krijg nu al trek ,en biet door het ochtend groent sap is ook echt niet verkeerd
Bedankt voor je lekkere recept, Bettie! Ik ben laatst flink in de bieten gedoken, om te kijken wat je er allemaal mee kan (heel veel, blijkt!). Ik heb een recept voor bietenspread met appel voor op brood gemaakt. Je kunt het nier nalezen: http://artyfartylife.com/appel-bieten-spread
Liefs, Jessica
Een reactie posten