Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 november 2016

Dagje Dordrecht

We gingen een dagje naar een van mijn nichten en haar man.
Dat is om meerdere redenen fijn. In de eerste plaats is het  hartstikke gezellig natuurlijk, helemaal voor iemand met vrij weinig familie zoals ik. In de tweede plaats woont zij in mijn geboortestad Dordrecht. Een stad waar ik graag kom. En in de derde plaats kan mijn nicht lekker koken en kruidenmengsels zelf maken, hihi.
Ik had gedacht dat we misschien wel een eind zouden gaan wandelen, maar Trudie & Ad hadden een ander plan.
Zij wilden een boottochtje maken. Met de Dordtevaer, een elektrische boot.
Nou dat was wel iets voor deze Dordtenaar. Het was ook heel leuk voor mijn eigen Amsterdammer en Trudie en Ad hadden het zelf ook nog nooit gedaan, dus we genoten alle vier.
Vanaf het water zie je toch weer heel andere dingen.
Het stadhuis bijv. Toen ik een klein meisje was verbeeldde ik me altijd dat ik daar zou gaan trouwen. Dat ik over die rode loper in een prachtige jurk naar binnen zou schrijden. Over een bijpassende man had ik nog niet zo nagedacht.
Maar de achterkant van het stadhuis had ik denk ik nog nooit gezien.


Sowieso is het leuk om te varen, naar de oude huizen te kijken en te luisteren naar de ingesproken informatie. Die trouwens voortdurend werd aangevuld door de schipper himself die zeer grappig commentaar leverde. Met een uitgestreken gezicht. Sommige mensen kunnen dat.

Prachtige bruggen vind je ook in Dordrecht. Hele lage:

Zo laag dat je denkt er onmogelijk onder door te kunnen zonder ernstig hersenletsel op te lopen.

Maar natuurlijk ook mijn meest geliefde brug, de Lange IJzeren Brug. Ook die had ik nog nooit vanaf het water aanschouwd. Met pal daarvoor het huis waar ik werd geboren.


En dan natuurlijk ook nog gewoon prachtige, oude, mooie plekken. Daar barst het van in Dordrecht.


Dit vond ik ook heel erg leuk: een huis aan de Wijnstraat, gebouwd in 1650, genaamd 'De Onbeschaamde' Je ziet meteen waarom het huis zo is gaan heten.

Toen ooit koningin Wilhelmina een bezoek aan Dordrecht bracht, werd de onderkant van dit mooie onbeschaamde mannetje nog afgedekt met een oranje sjerp.
Er is nog een mooi verhaal over. Drie familieleden lieten alle drie in deze tijd een huis bouwen en zouden een weddenschap hebben gehad wie de schandaligste gevelversiering zou durven plaatsen. Aan een van de huizen was het zo schunnig dat het gemeentebestuur moest optreden door het weg te halen. Die timpaan bleef leeg. Deze hierboven bleef!

Ik zou nog heel lang door kunnen gaan hoor, zo'n vaartochtje leverde heel wat foto's op. Maar ik stop voor het vervelend wordt. Met de laatste. Want dat gietijzer... ik vind het zo mooi:

Wij hadden een heerlijke dag met Trudie en Ad en zo'n dagje Dordrecht met een boottochtje, zou ik iedereen aanraden.

11 opmerkingen:

Alet Venhuizen zei

Leuk dat je me even meenam naar Dordrecht en me liet kennis maken met deze, zo te zien, mooie stad. (zelf nog nooit geweest).

Katrien zei

Haha nou dat maakt mij wel nieuwsgierig naar de gevelversiering die niet door de ballotagecommissie kwam. Mooi beeld van de stad heb je geschetst. Ik zet Dordrecht op mijn to-trein-lijstje.

Marthy zei

Nou, wie weet...

Ageeth Mooij zei

Gek hoor, dat een stad als Dordrecht niet op ons lijstje staat. Maar nu wel, mooi!!

Matroos Beek www.beekblog.com zei

Prachtig Bettie. Zo'n rondje Dort over het water lijkt me ook wel wat. Ik was er al twee keer, maar dat was voor het behalen van mijn vaarbewijs (I en II). Door de zenuwen op die momenten was ik niet echt in staat om van Dordrecht te genieten. Dus dat zal ik zeker eens doen op een andere keer. Bedankt voor de tip. Je hoeft mij niet te vertellen hoe mooi de wereld is, bekeken vanaf het water. Wij zijn pas thuis na een weekje vaarvakantie op de Friese meren. Zalig in dit seizoen!

Pippa's Hus zei

Wat zie je de stad dan van een andere kant he? Wat een leuk idee.
XX Esther

Ferrara zei

Prachtige stad. Al meerdere keren bezocht.

Vlimbouter zei

Wat fijn, zo'n dagje naar je geboortestad. Ik ben er nog nooit geweest, maar je hebt me wel zin gegeven door je mooie reportage.

Elizabeth zei

Dordrecht is prachtig! Wij woonden voorheen in Sliedrecht, en dan ging je naar Dordt als je naar de stad wilde ...
Jullie hebben genoten, dat bewijzen de foto's wel!

Mrs. T. zei

Ik vond Dordrecht ook zo verschrikkelijk mooi. Wist ik destijds eigenlijk helemaal niet. http://www.triltaal.nl/2012/10/16/dordrecht/

Villa Zeezicht zei

Dordrecht staat al langer op mijn lijstje, ben er nog nooit geweest! Erg leuk om met je mee te kunnen kijken.