Totaal aantal pageviews

vrijdag 13 juli 2018

De mooiste stad

'We hebben met z'n allen een enorm probleem'' zei burgemeester van der Laan, 'dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen'.
Het probleem is dat Amsterdam enorm gegroeid is, meer mensen, meer toeristen, meer huizen.
Er wordt enorm geklaagd over Amsterdam, te druk, te vol, te vies.
Maar van der Laan kijkt terug en vindt dat er in de de geschiedenis vaak schaalsprongen zijn gemaakt, zoals hij dat noemt. Daar zijn lessen uit te trekken. Want groei is niet alleen een bedreiging, maar biedt ook kansen.
De huidige grachtengordel bijvoorbeeld, is in de 17e eeuw ontstaan als gevolg van een tekort aan woonruimte.
Het Vondelpark en het Concertgebouw zouden er niet geweest zijn zonder economisch groei en welvaart.
Wat van der Laan vertelt is te zien in een tentoonstelling in de Amsterdam Galerij. Die is naast het Amsterdam museum en voor iedereen vrij toegankelijk. Van der Laan koos (als gast-conservator dus) verschillende schilderijen, foto's en voorwerpen en die kun je zien te midden van steigers.
Persoonlijk vond ik het niet zo heel mooi, tussen die steigers, maar de gedachte erachter wel. Namelijk dat de stad nooit af is.
Ik laat een paar dingen zien, dit bijvoorbeeld:
Meer dan 180 nationaliteiten in de stad met hun burgemeester. Van der Laan vond dat internationale karakter een van de grootste krachten van Amsterdam.
Een prachtig en heel groot schilderij met het silhouet van de stad van lang geleden. Ik heb er maar een stukje van op de foto

Mijn fototoestel is kapot en ik moet het met de telefoon doen, wat niet goed werkt. Daardoor vergat ik te kijken wie de schilder is. 
Een portret van Jan Schaefer, wethouder van volkshuisvesting, de man die ooit zei in de gemeenteraad: in geouwehoer kun je niet wonen. Van der Laan begon zijn carriere bij hem als assistent.

Volgens het bijschrift zei deze Schaefer ook: Als je tien problemen tegelijk moet oplossen, heb je er elf.
Dat vond ik wel een hele goeie, eentje om te onthouden.

Wel, het is niet een hele grote tentoonstelling, wel een leuke. Ik zou niet aanraden om er speciaal voor naar Amsterdam te gaan, maar als je er toch bent: beslist de moeite waard.  Het is een cadeautje aan de stad en dus gratis. Ook voor niet Amsterdammers zoals ik.


Ps: Kunstenaar toch nog gevonden, Hobbe Smith, 1913

6 opmerkingen:

Ivy zei

Ik blijf het een groot openluchtmuseum vinden, wat niet wegneemt dat het op zich natuurlijk een mooie stad is, met een prachtige historie. Jammer dat het er zo vies en vol (het centrum tenminste) is tegenwoordig.

Neeltje zei

Je hoort ook nogal eens dat mensen die er wonen het er prima naar hun zin hebben.

Sjoerd zei

Ook Jan Schäfer was een intelligente man...

Marthy zei

En ik heb een zoon, niet eens beroemd, die altijd zegt: 'Je moet niet in problemen denken maar in oplossingen'.

Mirjam zei

De Amsterdamse Galerij ga ik proberen te onthouden. Lijkt me zeker de moeite waard. Goeie uitspraak van die 10 problemen die er dan 11 zijn. Je hebt je verhaaltje voorzien van heel mooie plaatjes. Maakt me nieuwsgierig...
Fijn weekend,
liefs,
Mirjam

Mrs. T. zei

Die opmerking van Schaefer kan zo op een tegeltje.