Totaal aantal pageviews

dinsdag 30 oktober 2018

De dirigent

De Dirigent... een lange film. Twee uur en een kwartier.
Ik moet zeggen dat de film wat  korter had mogen zijn, maar ik heb me geen seconde verveeld.
Het is een prachtige film, die met sommige onderdelen een beetje over de top gaat, maar nog steeds een prachtige film.
En ook prachtig gefilmd. Ik kan dat niet uitleggen, want verstand heb ik er niet van, maar hoe het licht valt, dat is echt mooi. In deze film opvallend vond ik. 
Gebaseerd op het levensverhaal van Antonia Brico.
Het speelt zich allemaal af in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.
Een geadopteerd meisje uit Rotterdam, met een verschrikkelijke pleegmoeder en lieve, maar slappe pleegvader, wonend in Amerika. Willy Wolters heet ze eerst, maar dat verandert ze in Antonia Brico zodra ze haar geboortebewijs heeft gezien en weet dat ze geadopteerd is.
Dirigent wil ze worden en daar doet ze heel veel voor. Ze werkt in een concertgebouw en moet bezoekers hun plaats wijzen. Dan,  bij een optreden van Mengelberg,  zet ze een stoeltje midvoor en gaat daar zitten. . Ze wordt ontslagen.  Ze vindt een baantje als pianist in een travestietenbar én een vriend. Maar verlíefd wordt ze op de rijke Frank, hij ook op haar. Arm meisje-rijke man.
Maar Antonia wil door met haar carriere, gaat na heel wat moeilijkheden studeren in Berlijn, komt er tussendoor nog achter wie haar echte ouders waren.
Antonia is goed in haar werk, maar krijgt nauwelijks kansen. De paar kansen die ze krijgt,  grijpt ze met beide handen aan. Ze heeft bijvoorbeeld een keer de Berliner Philharmoniker mogen dirigeren. 
Maar een vaste aanstelling krijgt ze nooit.  Mengelberg wilde bijvoorbeeld geen vrouw op de bok. Bijna iedereen vond de gedachte alleen al volkomen belachelijk.
Nu nog steeds zijn er nauwelijks vrouwelijke dirigenten. Heel raar!

De hoofdrol is voor Christanne de Bruijn. Ik had nog nooit van haar gehoord, maar wat is zij een geweldige actrice. Werkelijk een genot om naar te kijken.
Ik koos de film uit op de trailer die ik zag, voorafgaand aan een andere film en daar heb ik totaal geen spijt van gehad:




7 opmerkingen:

pourquoi pas ??? zei

Wat is het toch heerlijk om een film (of iets anders) te zien die indruk maken en je een mooie avond bezorgen. Ik kan dagenlang met zoiets in mijn hoofd nog nagenieten.

Vlimbouter zei

Ik heb meteen opgezocht of ze die film niet in mijn buurt spelen. Helaas.
Ik hou het in de gaten, misschien komt hij in het alternatieve circuit nog wel eens aan bod.
Bedankt in elk geval voor de interessante tip.

mar zei

Jouw recensie klinkt beter dan die ik in de krant las.

Sjoerd zei

Ik vind het heel mooi dat iemand daar zo van kan genieten...

Floor zei

Lijkt me heel mooi als ik dat voorfilmpje zo zie.

Marthy zei

Lijkt me prachtig, ik ga meteen kijken bij ons filmhuis.

sanpiseth40 zei

nice article great post comment information thanks for sharing.
หนังใหม่