Totaal aantal pageviews

zondag 14 oktober 2018

Openbaar Vervoer

Nu we de laatste tijd flink gebruik maken van  het openbaar vervoer, wordt het tijd dat ik er eens iets over zeg, want we zijn inmiddels ervaren o.v.-reizigers. 

 Maar eerst laat ik even deze zeer passende foto zien. Gemaakt door onze oudste zoon die bezig is zijn hele familie in een treintje te plaatsen. Voor zíjn zoon. 
Superleuk vind ik en geloof maar niet dat het een makkie is. 

Nou ja het openbaar vervoer dus. We maken tegenwoordig vaak gebruik van bus, trein, tram en metro. Nou ik moet zeggen dat het allemaal goed geregeld is. En dus ook goed te doen. 
Tot er iets mis gaat. 
Een bus die gewoon niet op komt dagen. Een bus die zo vol is dat je moet staan. Een trein die niet rijdt.
We hebben het allemaal mee gemaakt. Dan is het ontzettend vervelend. Voor ons is het trouwens nog niet eens zo heel erg,  omdat we meestal niet echt haast hebben. 
En omdat we echt alleen nog maar goed weer hebben meegemaakt. Het is natuurlijk een heel ander verhaal als je in een tochtig bushokje staat te wachten op een bus die niet komt. 
Maar als geheel valt het mee, dus.
Het allergrootste nadeel is dat het allemaal niet zo snel gaat. De laatste keer dat we naar Odin gingen, deden we er drie uur en een kwartier over. En terug ook. We maakten die dag misschien niet de juiste keuzes, maar dan nog. 
En ik vind het (zelfs met een kortingskaart) behoorlijk duur. Maar we hebben niet uitgerekend of we meer geld kwijt zijn dan met een auto. Heeft geen zin, want we hebben die auto niet!

Verder eigenlijk alleen maar voordelen. Je zit in de bus of de trein en je ziet wat of je hoort wat. 
Ik heb altijd een boek bij me, maar meestal komt het helemaal niet van lezen. 
In de bus zitten we graag helemaal voorin, rechts van de chauffeur. Daar heb je het beste uitzicht. Tram en trein heb ik altijd al leuk gevonden en de metro vervult me echt een beetje met trots. 
Het is relaxt, dat is het. 
Wat we doen is dus eigenlijk kijken en kijken en kijken en luisteren. Want wat mensen elkaar in de trein allemaal vertellen en zo dat alle andere passagiers het kunnen horen, dat vind ik echt onwaarschijnlijk. 

We beoordelen de chauffeurs. Er zijn er die wegscheuren als je nog niet zit. Er zijn er die zitten te bellen. Er zijn er die niet gezellig zijn en waar amper een goeiemorgen van af kan.
Maar de meesten zijn heel erg aardig en behulpzaam en geduldig.
Laatst troffen we er eentje die het onzin vond dat er voor een kind betaald moet worden en die verder ook zo leuk was. Hij zag een vrouw met een hond instappen en waarschuwde een andere hondeneigenaar die al in de bus zat. 
Ik heb hem aan het eind van de rit verteld dat hij tot nu toe onze leukste chauffeur was. Hij bloosde ervan. 



Oh ja, ik train m'n geheugen. De plaatsen waar bus 314 stopt worden allemaal steeds omgeroepen via een bandje. . Twee keer. 
Ik heb heel lang geoefend voor ik het iedere keer kon zeggen net voor de stem op het bandje. 
Gelukt!


19 opmerkingen:

juffrouw Ooievaar zei

Ja, als je niet echt een afspraak hebt en op tijd moet komen, dan kun je wel gebruik maken van het openbaar vervoer.
Van de andere kant, de mensen en hun bazen, leraren enz weten inmidddels dat de openbaar vervoer reizigers later kunnen zijn.
Wel leuk, mensen kijken, je geheugen trainen want dan schiet de tijd weer op.
Het zal met elk beroep zijn, je hebt aardige, behulpzame mensen en mensen....., die hebben misschien de verkeerde baan gekozen ;)
Groetjes en een zonnige zondag, Anita

izerina zei

Hebben jullie ook altijd iets te eten en drinken bij je op langere reizen? Voor het geval van vertraging.

Het lieve leven... zei

wat een leuk blogje, fijn zo over alledaagse dingen. :)

Judy zei

Leuk! O.v. heeft zijn voordelen, ik doe niet anders. Het is inderdaad relaxt en je ziet nog eens wat. Je moet geen haast hebben, dat is de truc. Wat leuk, alle familie in een treintje!

Kitty zei

Dat maakt reizen voor mij zo lastig, het is best een beperking voor me. Ik zou in paniek raken :'( Maar goed, wij hebben gelukkig wel een auto. :)

mar zei

Leuke foto.

sjannesblog.com zei

Ik ben echt fan van het openbaar vervoer. Heerlijk relaxt en precies alle voordelen, die jij opnoemt vind ik er ook zo leuk aan. En ja, vertraging kun je ook met de auto hebben. Vorige week stonden we drie kwartier in de file.

Sjoerd zei

Ach, als ik iedere dag met het openbaar vervoer naar mijn werk zou moeten, zou ik iedere dag te laat zijn. Het lukt me gewoon niet om met het O.V. om 7 uur op mijn werk te zijn. Ik vind dat treintje met iedereen erin wel een leuk idee.

Ageeth Mooij zei

Ik ben nogal ongeduldig en vind wachten zo zonde van de tijd ;-)
Ik vind het heel leuk om te lezen dat je van de weg naar de bestemming geniet en niet alleen van de bestemming zelf! Dat doe je goed Bertie!

Wieneke zei

OV is dus voor jullie over het algemeen genomen relaxt én amusant. Vertragingen kun je ook oplopen in een auto. Bij ons in het noorden gebeurt het gelukkig erg weinig, maar het kan natuurlijk wel. Wat ik erg fijn vind is dat je dat tegenwoordig dan even telefonisch kunt melden aan degenen, die op je zitten te wachten. Het is dan minder vervelend voor beide partijen. Wat een enig idee, de familie in de trein zetten ;-) Compliment, hoor. Ziet er hartstikke geinig uit.

KnutzEls zei

Wij gebruiken het ov ook heel vaak. Heerlijk relaxed in de bus of metro, tram. Geen haast, dus wel altijd ruim de tijd nemen. Wachten en dan mensen kijken.

Mrs. T. zei

Het is hier echt geen optie helaas want te ver van een bushalte en nog veel verderder van het station. Maar goed dat jullie het doen en dat het zo goed bevalt.

Happy Earl Grey zei

Wat heeft je zoon die foto leuk bewerkt zeg, geweldig. En wat het openbaar vervoer betreft, ik hou er van. Maar ook voor mij geldt dat ik de tijd heb en dat maakt een groot verschil. Groetjes en fijne week.

Alet Venhuizen zei

Erg leuk om te lezen ook al kan ik me het wel voorstellen dat het reizen met openbaar vervoer niet altijd eenvoudig is. Gelukkig zien jullie dan ook wel weer de pluspunten.
Ik vind de foto geweldig trouwens!

Ferrara zei

Ook hier goede ervaringen met het openbaar vervoer, maar we hebben de tijd en dat scheelt.
Vooral ogen en oren goed de kost geven, dat maakt het extra leuk.
Dochter blijft nog wel eens steken op weg naar haar werk, die is dan minder blij.

schrijfselsvanmij zei

Goed bezig. Ik maak zelden gebruik van het OV. Laatste keer was een treinreis van Oostenrijk naar huis, een rit van zo’n 8 uur met 3 keer overstappen. De 2e trein moest ergens halverwege de rit stoppen, en dat duurde zó lang dat we trein 4 met gereserveerde plekken zouden missen. Kwam toch nog goed dankzij internet en even heel hard lopen, een heel aardige conducteur en nog genoeg vrije plekken

Els04 zei

Fijn voor jullie! En lief dat je complimentjes uitdeelt!

Saralien zei

Ik heb een gloeiende hekel aan het ov. Als student te veel gezien denk ik. En nu te ongeduldig / te druk leven om te wachten. Briljant dat je je zelf getraind hebt het bandje na te doen. Misschien een tweede carriere bij het vervoersbedrijf?! :-)

Ageeth Mooij zei

Ik ben trouwens nieuwsgierig naar de trein die jullie zoon maakt. De foto die je hier laat zien is zo veelbelovend!