Totaal aantal pageviews

dinsdag 23 oktober 2018

Een onberispelijke man

Wat een heerlijk boek is dit.
Ik kijk eigenlijk nooit meer naar De Wereld Draait Door. Maar toen ik even ging googelen op dit boek, zag ik dat het daar Boek van de Maand is geweest. Terecht zou ik denken.
De onberispelijke man heet eigenlijk Edward Feathers en hoewel hij een groot deel van zijn leven als jurist in Hong Kong werkte is hij ontzettend Brits. En ontzettend keurig.
Dat ruitje op de omslag is trouwens goed gekozen, ook zo Brits. Je ziet een pullover voor je.
Maar Feathers dus. Hij is oud, draagt katoenen of zijden sokken van Harrods en zijn collegae noemen hem, met alle respect,  Filth. Dat staat voor Failed in London Try Hong Kong.
Zijn vrouw Betty is net dood en we leren Feathers kennen door terugblikken naar zijn jeugd.
Die jeugd was op zijn zachtst gezegd bijzonder.
Geboren in Malaya moest hij als jong kind, toen zijn moeder gestorven was en zijn vader zich bijna nergens mee bemoeide, vanaf een jaar of vijf naar Engeland.
Alleen. In een pleeggezin en naar kostschool. Een Raj -kind heet dat. 
Hij, Eddie,  heeft wel een vriend, die hij als broer ziet
En hij heeft twee nichtjes. Die nichtjes gaat hij aan het eind van zijn leven, na de dood van Betty opzoeken. Dan wordt ons een drama geopenbaard. En dan is er nog de buurman Terence Veneering, die hij al heel lang kent en die hij haat. Toch is Eddie op een bepaald moment gedwongen weer met hem in contact te komen.
En hoe komt het eigenlijk dat Betty, met wie hij een goed huwelijk had, nooit mee wilde gaan in zijn afkeer voor Veneering?
Nou zo'n soort boek dus. Uitstekend verteld door Jane Gardam.
Als het goed is staan er nog twee vervolgdelen op stapel. Eentje vanuit Betty's point of view en eentje vanuit Terence Veneering.
Ik ga die boeken zeer beslist lezen. Dat zegt eigenlijk wel genoeg.

En dit ook: ik zat een beetje in een leesdip. Las titels en beschrijvingen, reserveerde boeken in de bieb, maar kwam er niet in en al helemaal niet doorheen. Ik begon al te denken dat het aan mij lag, dat mijn concentratie niet goed genoeg was, dat ik het niet meer snapte, dat...
Maar toen was daar ineens Lampje, waar ik al eerder over schreef. Daarna dit boek. En hup, ik ben weer in de stemming om lekker verder te lezen en niet alleen een half uurtje in bed. Ik ben  gewoon opgelucht. Nu vind ik het ook niet meer erg dat ik die andere boeken niet uit las. Want ( zoals AnjaM altijd zegt): Lezen moet wel leuk blijven!

16 opmerkingen:

Sjoerd zei

Ik heb dat ook na jaren niet gelezen te hebben is mijn interesse voor lezen sinds de zomer weer toegenomen. Ik heb dus lekker veel in te halen en heel veel keuze.

sjannesblog.com zei

Met minder mooi weer en langere donkere avonden komt de zin in lezen ook wel weer terug. Bij mij werkt dat tenminste zo. Ja en dit boek is prachtig. Ik beschreef het al eens op mijn blog.Weet je dat er nog twee vervolgboeken zijn op 'De onberispelijke man'?

KnutzEls zei

Dat kan, je verheugen op een boek en dan er niet doorkomen. Vervelend, maar gelukkig zijn er dan weer zulke mooie boeken. Dit staat al op mijn verlanglijstje. Binnenkort dus reserveren.

mar zei

Veel leesplezier.

Katrien zei

Yep, gereserveerd.

Ageeth Mooij zei

Heerlijk om weer in de stemming te zijn Bertie!
Ik ben begonnen in Lichte jaren, deel 1 van De Cazalets en moet mij ertoe dwingen. Dat heb ik eigenlijk altijd met boeken waar verschillende generaties in voor komen. Het duizelt mij van al die namen die ik moet kunnen plaatsen.

Nietzomaarzooo zei

Oh ja, soms heb je boeken meegenomen uit de bieb die gewoon niet jouw stijl zijn, niet lekker lopen, lezen en waar je leesplezier mee vergald wordt. Dan is het een verademing om weer helemaal in een mooi boek weg te kruipen. En ik heb moeten leren om zo'n boek dan in de la te leggen, half uitgelezen en weer terug te brengen. Niet voor mij.

Fien. zei

Ik lees nu van A.S. Byatt het boek "Het boek van de Kinderen". Wel 752 blz. Niet wat je noemt een makkelijk leesbaar boek. Maar goed geschreven. Ik kan het tenminste slecht wegleggen als ik zit te lezen 's avonds.

Floor zei

Helemaal mee eens: lezen moet leuk blijven.
Lees elke avond een half uurtje in bed. Als ik me verheug om naar bed te gaan, weet ik ook dat het boek de moeite waard is :-)
Ik koop boeken meestal, dus als ik het halverwege weg doe vind ik het wel jammer van de 20 euro. Maar ik herlees gelukkig ook meestal alle boeken die ik bewaar.

Anoniem zei

Ja, dit boek spreekt me ook aan! Dank voor de tip.

schrijfselsvanmij zei

Ik kom soms ook niet in een boek, jammer maar dan niet hè, lezen moet leuk blijven

Neeltje zei

Uit de dip, in het boek! 👌

Jeanne zei

Dank voor de tip maar weer!

memvan7 zei

alledrie achter elkaar geezen. Waren de moeite waard (ik las ze met een kobo plus abbonement, nog steeds plezier van, meer en langer dan ik had verwacht)

Mrs. T. zei

Bedankt voor de tip.

lien zei

Je maakt me wel nieuwsgierig zeg! Bedankt voor de tip!