Totaal aantal pageviews

zaterdag 5 juni 2021

Spruitjes

 

Zo lang ik me kan herinneren heb ik een hekel gehad aan spruitjes. 
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar tot kokhalzen toe verafschuwde ik spruitjes
Bij mij thuis werd er echter niet gezeurd over eten. Alles moest gegeten worden, niet veel, maar toch. 
En dus nam ik me voor later als ik groot was, nooit meer spruiten te eten en nu we het er toch over hebben, ook geen witlof. 
Aan beide voornemens heb ik me gehouden. Tot nu toe. 
Want ik héb spruitjes gegeten en het was erg lekker. Ze waren niet gekookt, maar geraspt. En dat was nog nooit in mijn hoofd opgekomen

We aten een Hello Fresh maaltijd en in de hoofden van de bedenkers daar, komen wel meer dingen op, waar ik nooit aan zou denken. 
Dit was heerlijk, een combinatie van geraspte appel, geraspte spruitjes, gemengde sla, ui, bieslook en pitten. Aangemaakt met wat balsamico en olijfolie. 
Gerapste rauwe spruitjes... wat een ontdekking! 

23 opmerkingen:

Kitty zei

Ik was als kind al gek op ‘groene knotsen’ 😊 Ik heb ook nooit begrepen waarom mensen ze niet lusten en wel andere koolsoorten, zoals spitskool. Je hoort vaak dat ze bitter zijn maar ik vind ze eerder zoet. Ik eet ze het liefst gewoon gekookt, met nootmuskaat en een beetje boter, en met gekookte aardappelen en een slavink van de keurslager erbij. Je snapt het, ik ben fan!

Mormorsweb.blogspot.com zei

Ja lekker, geraspt. Ook evt kort gebakken met uitjes en bacon; lekker in de winter.

Judy zei

Heerlijk, spruitjes. In stukjes snijden en dan in de roerbak. Vol vitamine C.
Wat jij hebt met spruitjes, heb ik met zuurkool. Voorverteerd eten, nee dankjewel. Ik moest het eten vroeger, maar daarna nooit meer. Echt nooit.

KnutzEls zei

Met pindakaas in de oven. Maar geraspt... nou ja, misschien toch ook eens proberen.

Lot zei

In mijn jeugd woonden we naast oma en opa, opa wilde de spruitjes lekker lang doorgekookt tot ze bruin waren! De kooklucht kwam ook door de muurspleten mijn kamer in. Je begrijpt het al ik hou niet van spruiten.
Heb ze echt op alle manieren geprobeerd bij anderen en zelfs in restaurant, maar nee niet voor mij.
Geraspte ook geprobeerd maar de herinnering aan de lucht zit teveel in mijn neus

izerina zei

Hier nog zo'n spruitjes,witlof en koolhater. Kook ik ze voor mijn man,dan gaat er altijd appelmoes op het vuur. Voor een lekkere geur.

Jeanne zei

Ik heb spruitjes altijd heel lekker gevonden.
Ik heb er zelf om te experimenteren eens een half pakje Boursin doorheen laten smelten.
Heerlijk!

Nietzomaarzooo zei

Mijn moeder was nog van de huishoudschoolkooklessen: flink gaar laten koken alle groenten. Dus pas weer van spruiten gaan houden toen ik ze ging roerbakken, of veel korter koken. Maar het liefst dus geroerbakt, in tweeën gedeeld.
Leuk idee raspen. En goed dat je ze zo wel lekker vindt.

biebkriebels zei

Ik had vroeger een vriendinnetje die moest thuis net zo veel spruitjes eten als haar leeftijd... Ik hoefde ze thuis niet te eten, die lucht alleen al. Maar nu eet ik ze gewoon, niets aan de hand!

Emie zei

Spruitjes; ik ben er niet dol op maar eet ze wel. Het liefst niet gekookt maar verwerkt in een ovenschotel of geroerbakt. Mijn man is er dol op. Dus als we spruiten eten zeg ik er altijd bij dat ik ze maak omdat ik zoveel van hem hou.

Jolande zei

Ik lust ook geen spruitjes en witlof en Paul gelukkig ook niet.
Julian en Jasmine lusten ze wel en die aten het dan wel eens als wij er niet waren.
Ik hou ook helemaal niet van rauw eten, dus geraspte spruitjes sla ik ook over :-) maar leuk om je verhaal te lezen.

Marleen zei

Ik ben fan van spruitjes hoor, we eten ze heel regelmatig in de winterperiode. Gekookt, met vlak voor het opdienen wat nootmuskaat erover.
Geraspt heb ik ze nog nooit gegeten.

Ferrara zei

Lekker spruiten, witlof ook. Als ik het maak zit meneer F. aan de boontjes, die lust beide groentes niet.

Anoniem zei

Spruitjes zijn altijd lekker. Gekookt en ook als roerbakonderdeel. Dan snijd ik ze wel in 8 stukjes. Witlof lust ik alleen rauw en maak er dan een salade van, met bv cranberry's, appel , handje walnoten en meer. Gekookte witlof vind ik net snot.
Geraspte spruitjes ook eens proberen. Lijkt me lekker. Tineke.

miekequilt zei

Ik heb ze moeten leren eten, nu ben ik er gek op. Het enige wat ik niet eet of klaarmaak zijn snijbonen. Iiieeeeek

Marthy zei

Zowel mijn man als ik hadden vroeger een hekel aan spruitjes en nu vinden we ze lekker. En witlof eten we heel vaak rauw, als salade, heerlijk.

Sjoerd zei

Mijn lievelingsgroente zal het wel nooit worden, maar andijvie en boerenkool vind ik erger.

johmar zei

Ik vind spruitjes wel lekker ,maar haal ze dan wel bij de groenteboer , want je moet wel de kleintjes nemen die zijn veel minder bitter. En soms moet je met groente die je niet lekker vind eens een andere manier van klaarmaken proberen, zo vind ik gekookte witlof niet lekker , maar rauw in een salade weer wel en vind ik gekookte andijvie ook niks maar rauwe andijviestamppot weer wel. En ben ik ook niet echt een fan van courgette en aubergine ,maar wel weer als ze klaargemaakt worden in de grillpan. En zo schijnen spruitjes ook heel anders te smaken als je ze roerbakt. En prei vind ik op zich ook niet echt lekker als ze gekookt worden , maar wel weer geroerbakt door rijst/nasi en ook als ovenschotel met gehakt, aardappelschijfjes en een kerrie saus. Dus gewoon even experimenteren met verschillende bereidings manieren en wie weet verras je jezelf met wat je wel of niet lekker vind.

schrijfselsvanmij zei

Spruitjes, lekker! Maar ik ben wel de enige hier in huis

sjannesblog.com zei

Spruitjes zijn mijn lievelingsgroenten, maar witlof lust ik ook niet. De geraspte versie van spruitjes moet ik toch eens gaan proberen.

Floor zei

Lust best wel spruitjes, maar dit klinkt wel erg lekker.
Maar...... hoe rasp je spruitjes? Ik doe dat met bietjes altijd met de hand, maar het laatste stukje lukt dan niet, maar als je steeds het laatste stukje spruit weggooit, blijft er weinig van over lijkt me. Of heb je daar een machine voor?

Mrs. T. zei

Daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik vind spruitjes wel lekker, zeker een spruitjestaart.

Mmmm, zelfs spruitjes doen blijkbaar niet meer aan de seizoenen dan ...

Anna lines zei

Ik ben er nooit razend dol op geweest, maar de laatste jaren schijnen ze veel beter te smaken. Ik geloof dat ze genetisch veranderd zijn.