Totaal aantal pageviews

zaterdag 12 oktober 2024

Matthew Wong (2)

 
Ik maakte trouwens een paar blogs over Matthew Wong en die maakte ik al vóór ChatGPT, ik ben dus echt helemaal niet beïnvloed.  

Dit is de eerste. Gewoon van mij dus. 

(Matthew Wong, Night 4 en Day 4, 2018)

Als je kleindochter van acht zo aandachtig naar schilderijen in het van Goghmuseum staat te kijken, als haar moeder vertelt dat dit kind van een van de schilderijen een kaart wilde kopen om zelf te proberen zo te schilderen en als haar moeder dan ook nog vertelt dat ze zelf ontroerd raakte bij een bepaald schilderij, dan... ja dan wil ik ineens niets liever dan het met mijn eigen ogen zien. 

De tentoonstelling heette 'Schilderen als laatste toevlucht'. Matthew Wong in het van Gogh.

(Matthew Wong, The Sun, 2016)

Dus we wilden meteen kijken, maar het was al de laatste week en er waren geen tijdsloten meer te krijgen. 
Gelukkig is mijn man van de vasthoudende soort en hij bleef een beetje hangen. Af en toe is er denk ik iemand die bedenkt dat-ie toch niet kan en dan komt er een tijdslot vrij. Dat is dan een minuut later weer weg, maar meteen handelen hielp en zo konden we met eigen ogen gaan kijken. 

Matthew Wong (1984-2019), een Chinees-Canadese kunstenaar, een autodidact die van Gogh een heel belangrijk voorbeeld vond. Met verder veel overeenkomsten tussen de levens van beide kunstenaars. En hun werk. Vandaar de expo in juist dit museum. 

Wat een prachtig werk zagen we en wat was het mooi om de overeenkomsten met van Gogh te zien. Die schilderijen van laatstgenoemde waren natuurlijk voorhanden daar. 


Nou was dit schilderij van van Gogh trouwens niet voorhanden, sterker nog,  dit werk uit 1888 is nergens meer voorhanden want verloren gegaan in de Tweede Wereldoorlog. Het heet 'De schilder op weg naar Tarascon'. 

In 2019, kort voor zijn dood, schilderde Matthew Wong dit werk: The Space between Trees


Wong gebruikte het werk van van Gogh en trouwens ook werk van andere kunstenaars als inspiratie. Dat deed van Gogh zelf ook.
'Ik zie mezelf in hem' zei Wong. 'In de onmogelijkheid om ergens toe te behoren in deze wereld' . 
Beiden maakten zelf een eind aan hun leven. 

Dit blogje is vol, maar ik ben van plan om nog wat meer van deze schilder te laten zien. Een andere keer. 

13 opmerkingen:

simone zei

Een prachtige, ontroerende tentoonstelling.

In de weer zei

Prachtige werken en misschien zien we binnenkort nog nieuw werk erbij, naar voorbeeld van.

miekequilt zei

Wat een mooie schilderijen. Leuk dat je kleindochter zich liet inspireren, heeft ze al iets geschilderd? Van mij mag er nog wel een serie foto's komen. Kunnen wij ook genieten van deze kunstenaar.

Emie zei

Op het van Gogh schilderij heeft de schilder wel en hebben de bomen geen schaduw. Dat valt pas op als je het werk van Wong er na ziet. Intrigerend! Wat zal je blij geweest zijn deze tentoonstelling te hebben gezien.

Bertiebo zei

Hahaha, ja wie weet!

Bertiebo zei

Ja, zonder enige twijfel. Echt heel erg mooi!

KnutzEls zei

Ik vind het prachtig werk, het raakt me en vind ik het jammer dat de tentoonstelling niet meer te zien is.

Irene zei

Ook wij hebben deze tentoonstelling gezien op aanraden van onze dochter, en werden geraakt door de indringendende schilderijen. Heel erg mooi, de eenzaamheid raakt je, werd een beetje verdrietig en weemoedig van. Prachtig als je het zo op het doek kan overbrengen.
Het was een bezoek dat je bij blijft, mooi om er nu weer over te lezen en te zien.

Nietzomaarzooo zei

Wilde ook een tripje naar het museum boeken, maar lees dat het alweer voorbij is. Jammer, want intens lijkt me. Fijn dat je het met ons deelt.

Iris Flavia zei

Autodidacts often are the best! And yay to your Hubby making the visit possible against the odds.
(So we can see it!)

Judy zei

Ik zie een slang in die eerste twee schilderijen, en ik kan het niet meer 'ontzien'. In die andere zie je duidelijk dat Van Gogh hem inspireerde.

Karel zei

ha die Bertiebo
dat zijn heel mooie schilderijen , en die "the sun" is mijn favoriet

Ferrara zei

Wat een geluk met een vasthoudende man. Mooi werk laat je zien. En met de kleindochter valt de appel niet ver van de boom.
Op jonge leeftijd al van kunst genieten, dat moet je goed doen.