Totaal aantal pageviews

dinsdag 16 december 2014

Meisje met de perziken

En door het boek waar ik het gisteren over had, kom ik terecht bij het schilderij dat op de voorkant van dat boek staat afgebeeld. Het heet Meisje met de Perziken. De kunstenaar is de Russische schilder Valentin Serov. Hij maakte het in 1887!
Het oogt voor mij zo fris alsof dat gisteren was. Ik vind het prachtig.
Dit is natuurlijk een foto die ik gepikt heb van internet, ik gok dat de kleuren in het echt nog mooier zijn.
Valentin Serov. Ik had nog nooit van hem gehoord. Dit werk hangt in een museum in Moskou. In dat museum ben ik zelfs geweest en ik heb het niet gezien.
En tsjongejongejonge, wat zijn er toch nog veel kunstenaars waar ik nog nooit van heb gehoord. Boeken die ik niet heb gelezen, films die ik niet heb gezien. Wat is er toch gigantisch veel moois in de wereld. Maar álles bijhouden en zien is uitgesloten.
Neem nou dit schilderij.  Ik denk wel dat als ik dit pakweg 30 jaar geleden had gezien, dat ik er dan meer van had willen weten en zien. Dan zou ik dus naar de bibliotheek zijn gegaan en daar had ik dan een kleine speurtocht ondernomen. Best leuk, maar ook zeer tijdrovend. En die tijd, tja, die had ik dertig jaar geleden echt niet.Dus dat soort speurtochten/ontdekingsreizen, kwamen niet vaak voor.
Wat heerlijk dat ik dan door dat internet en Google toch heel veel moois wel kan zien en er zomaar gratis van kan  genieten.

6 opmerkingen:

Mirjam zei

Hoi Bertie,
Het is inderdaad een heel mooi schilderij, maar je zou het zo in deze tijd kunnen plaatsen... Wel een heel romantisch plaatje natuurlijk, maar de aankleding zou nu ook nog heel goed kunnen. Wat fijn dan hè, dat we dat internet hebben, dat opent vele deuren en vensters en levert ons zoveel informatie, die anders aan ons voorbij zou gaan...
Ik wens je een heerlijke dag,
Liefs, Mirjam

Ingrid Orens zei

Serov - ik had er ook nog nooit van gehoord...
Maar dat schilderij zou onmiddellijk bij mij aan de muur mogen hangen...

Chantal zei

je ziet de kwast streken zo mooi.

Anita Willems zei

Hé, wat leuk, je hebt meer informatie gezocht over het schilderij van bookcover!
Het is dus inderdaad van een Russische schilder, zoals ik me herinnerde.
Handig dat er nu internet is, dan kun je snel iets opzoeken, terwijl je tv kijkt of zo, en tegelijk even je email controleren, blogs bijlezen :-)

Bertiebo zei

Ja super handig en leuk!

Happy Earl Grey zei

Hallo,
Wat een prachtig werk deel je met ons. Ik heb van de schilder ook nooit gehoord. Maar zijn werk is geweldig en de kleuren zijn ook heel mooi.
Er zijn zoveel mooie onbekende werken je vind er ook op Pinterest veel.
Bedankt dat je ons met deze schilder kennis hebt laten maken. Ik ga een even Googlen.
Fijne feestdagen en groetjes
El