Totaal aantal pageviews

zondag 19 april 2015

Geisha

Mijn belangstelling voor Japan groeit en groeit.  In Leiden bezochten we dus de tentoonstelling 'Geisha' in het Museum voor Volkenkunde.


Een mooie, goed gemaakte en zeer verzorgde tentoonstelling over het fenomeen Geisha. Veel wist ik er niet van en wát ik er van wist kwam uit het boek Memoirs of  a Geisha van Arthur Golden. Een boek dat ik indertijd achter elkaar uit las, maar waarvan ik ook toen al dacht dat het een te geromantiseerd beeld gaf.
Ik ben nu wel een stuk wijzer geworden.
Het woord Geisha betekent iemand die de kunsten beheerst. En dan vooral de kunst om iemand een avond lang op een mooie manier bezig te houden. Als kunstvorm dus.  Het heeft niet echt te maken met prostitutie.


Een aardige bijkomstigheid is dat vrouwen hier de macht hebben. Vanaf de eerste dag dat een toekomstige geisha in de leer komt tot en met de tijd dat zij haar werk echt gaat uitvoeren.


Over die opleiding, de manier van kleden en opmaak was veel te zien en te beleven. Er waren interviews met geisha's, want ze zijn er vandaag de dag nog steeds. Leuke tentoonstelling.


En in het museum voor volkenkunde is vast nog veel meer fraais te zien. Wij kozen daar niet voor, een wandeling door Leiden trok ons op dat moment meer aan.

Meer info over de tentoonstelling die inmiddels is verlengd tot 25 mei: hier, klik

4 opmerkingen:

Onliemie zei

Lijkt me een interessante tentoonstelling... het dagboek van een Geisha heb ik ook in één ruk uitgelezen! En dat gebeurt me niet zo vaak...
Mooie foto's...

Hanneke zei

Is het parkeren goed gelukt?

Bertiebo zei

Ja zeker. Goeie service daar in Leiden. We werden voor het museum afgezet! Terug weet ik niet, want toen waren we aan de wandel

Katrien zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.