Totaal aantal pageviews

donderdag 2 april 2015

Wonderkamers

We hadden na het bezoek aan Anton Corbijn nog wat tijd over en die gingen we besteden in de Wonderkamers van het Gemeentemuseum.
Ik wist helemaal niet wat dat was hoor, we kwamen er echt omdat we tijd over hadden.
Je gaat beneden in het museum naar een balie en daar haal je een tablet. Dan begint er een spel, een soort ontdekkingstocht waarbij je in de verschillende kamers dingen kunt doen, vragen kunt beantwoorden en daar kun je dan punten mee verdienen. Met die punten kun je dan weer kunstwerken verdienen en je eigen virtuele museumzaal inrichten.
Dat klinkt een beetje als iets voor kinderen en dat zal het waarschijnlijk ook wel zijn. Maar wij vonden het ontzettend leuk en heel erg knap verzonnen en bedacht. We hebben niet alles gedaan en gezien, maar we gaan zeker nog een keer terug.
Wat was er dan bijv.?
Nou, een wonderkamer was gewijd aan Berlage. Je bekijkt een filmpje en daarna maak je een paviljoen voor in de tuin van het museum in de stijl van Berlage. Op die tablet.
Een andere kamer heet Zoom in. Je ziet een detail van een schilderij, heel groot. Daarna kies je uit vijf schilderijen het goede schilderij, waar dat detail van is. Supermoeilijk. Als je een stapje dichterbij deed werd het duidelijker, maar gingen er wel punten af.
Er was een Vertel eens kamer. Een voorwerp daar aanwezig werd uitgelicht en daar werd een prachtig verhaal bij verteld. In ons geval was het een Chinese schaal met een draak.

Weer ergens anders kon je Spieken bij Mondriaan. En proberen zelf te onthouden hoe in een van zijn schilderijen de lijnen liepen en de kleuren ingevuld waren. Vervolgens de compositie proberen na te maken op een touch screen.
Dat je niet denkt dat Mondriaan een makkie is.
Nou, zo dus. Maar dan nog veel meer! Dat kun je hier ook bekijken, klikEn dan is er nog Het Magische Midden.
Dat is een zwevend miniatuurmuseum, waarin heel veel miniatuurwerken van bekende kunstenaars worden tentoongesteld. Ook echt geweldig om te zien!!!!
Daar is dan weer een highlight-tour voor. Ik heb nog niet alles kunnen bekijken helaas, maar ik zag bijv. een echte Picasso, ter grootte van een munt. En werk van Co Westerik, Marlene Dumas, Damian Hirst. Te veel om op te noemen. Alles verzameld door Ria en Lex Daniëls. Hun portret hangt er ook. Gemaakt door Erwin Olaf.
Zo bijzonder dit. Alleen al hiervoor moet je naar het Gemeentemuseum.
Ik ben nooit blij dat onze oudste zoon en zijn vriendin in Den Haag wonen, had liever dat ze dichterbij zaten. Maar het heeft toch ook beslist een groot voordeel: dat Gemeentemuseum is dicht bij!Ik zag enthousiaste kinderen, maar ook enthousiaste volwassenen.
'Altijd acht gebleven' denk ik wel eens in navolging van Annie M.G. Schmidt. En eigenlijk ben ik daar wel blij om!

3 opmerkingen:

Onliemie zei

Dit lijkt me geweldig... Door dat spel kijk je gerichter en ontdek je details die je anders niet zou opmerken. En voor kinderen helemaal geweldig doordat je ze zo geboeid kan houden...
Toch een fijn voordeel aan een zoon die een beetje verder in Den Haag woont...

Katrien zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Thérèse zei

Wat leuk. Als ik daar een keer kom én tijd overheb, ga ik beslist kijken.