Totaal aantal pageviews

zaterdag 13 februari 2016

Oud meisjesboek mét inhoud

Ik kocht (op een rommelmarkt) een oud meisjesboek. Voor 1 euro. De titel is Zwartoogje en de schrijfster is Felicie Jehu.

Die Felicie heeft wel een stuk of zestig meisjesboeken op haar naam staan. Ik heb er een paar.  Dit boekje is uit 1937.
'Heeft u er herinneringen aan mevrouw?' vroeg het meisje dat het verkocht. Ik heb haar maar niet verteld dat dit zelfs voor mij echt oud is. Tsssss... 1937

Maar ik kocht het niet zozeer uit belangstelling voor het boek op zich, maar vanwege de illustraties. Die zijn nl. van ene Miep de Feijter en de Feijter, dat is echt een naam uit Zeeuws-Vlaanderen en dat vind ik leuk.

Maar dat was niet alles, want toen ik het boekje opende, vielen er wat ansichtkaarten uit en die zijn veel leuker dan het boek!
Echte filmsterrenkaarten. Verzonden in 1933 aan verschillende meisjes die verbleven in de Sophia-Stichting in Schevenigen. Allemaal met zo'n geweldige paarse postzegel van anderhalve cent.
En voor alle duidelijkheid. Ik ben niet oud genoeg om die postzegels zelf geplakt te kunnen hebben, haha.


Ja en dan natuurlijk even speuren naar  die Sophia-Stichting.De Sophia-Stichting begon als een echte liefdadige instelling. Op 17 juni 1880 opende de Sophia-stichting haar deuren voor de tijdelijke verpleging van kinderen van minvermogenden. Rond 1930 werd de  verpleging van met name tbc-patiënten verplaatst naar Kijkduin. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw in gebruik genomen als kantoor van de PTT en als telefooncentrale. De achter het pand gelegen panden werden gesloopt en de tuin werd een parkeerterrein.
Het gebouw is ontworpen door de architect H.P. Vogel, architect en hoofdonderwijzer Bouwkunde aan de Koninklijke Academie van beeldende Kunsten.

13 opmerkingen:

Madelief Weideveld zei

Ja, dat heb jij dan weer. Ik vind jou bij tijd en wijle een enorme schatzoeker! En -vinder.
Ook.
Dag, Madelief.

Kitty zei

Wauw, die kaarten, geweldig! En ze zijn vast nog meer waard dan het boekje ;)! Leuke vondst Bettie!

Vlimbouter zei

Die zoektocht naar het adres op de kaarten vind ik nog leuker dan het boekje en de kaarten zelf. Dat vind ik namelijk zelf ook heel fijn: op zoek gaan naar het verhaal achter een voorwerp.

M1 zei

Weer een goed stuk speurwerk M 3!
En...volgens mij (verzamelexpert) zijn die kaarten best wat waard..

M1 zei

Mijn bijdrage aan speurwerk....odereodo....voel weer een verzameling aankomen..
http://www.catawiki.nl/catalogus/ansichtkaarten/thema-s/1102429-filmsterren

baukje zei

Die kaarten zijn echt een vondst en dat alles tezamen voor 1euro!

Mapi zei

Ja vooral die inhoud is erg leuk !

Mirjam zei

Wat een mooie vondst, het boekje is echt heel leuk, vooral door die tekeningen. Ik kan me dan ook zo goed voorstellen dat kinderen graag hier en daar een illustratie in een leesboek hebben.
En dan als bonus die mooie ansichtkaarten. Geweldig...
Fijn weekend,
liefs,
Mirjam

Anoniem zei

ja een vondst waar je blij mee was...fijn toch?

Pippa's Hus zei

Wat heerlijk zo'n verrassing in zo'n leuk boekje.
Dat maakt tweedehandsen nou zo leuk! XX Esther

Marthy zei

Vooral die tekeningen in dat boekje zijn mooi, zo heerlijk van die tijd, maar dan ook nog die mooie ansichtkaarten, een echte schat.

Ageeth Mooij zei

Ik vind het een prachtig verhaal!

nadia zei

Wat een leuke vondst! En wat fantastisch dat je in die tijd alleen aan een naam , een instelling en een plaats voldoende had om de post op de juiste plaats te krijgen....