Totaal aantal pageviews

zondag 28 februari 2016

Waarom

Zodra de kapmantel na een was-knip-föhnbeurt is afgedaan, wil ik eigenlijk meteen opstaan. Maar geen schijn van kans: 'Wacht even, dan laat ik nog  even de achterkant zien'.
Er wordt een spiegel gepakt zodat ik de achterkant van mijn hoofd in de echte spiegel kan bestuderen. En een beetje de zijkanten.
'Zo, dat ziet er weer goed uit',  prijst de kapster mijn hoofd en zich zelf
En ja dat moet ik beslist beamen, dat ziet er inderdaad weer goed uit. Niet echt een kappershoofd, dat wil ik niet, maar wel zo dat het gewoon leuk zit, losjes en leuk.
De voorkant zie ik nu pas echt goed, want ik mag mijn bril weer op. Ook tevreden over de voorkant.
Lekker hoor.
Wat is er gebeurd?
Mijn haar is gewassen en ruikt lekker. Het is geknipt.
'Hoe had je het gehad willen hebben?', is me natuurlijk gevraagd en mijn antwoord is al jaren hetzelfde nl.: 'Doe maar zoals jij denkt dat het moet zitten, maar niet al te kort'.
Ieder haar vaardigheden is de achterliggende gedachte.
Bovendien, wat ik gehad had willen hebben, is dik, krullerig, lang haar.
Helaas, dát kan ze niet leveren.
Heel misschien heb ik nog opgemerkt dat mijn pony niet te lang mag zijn. Maar pony is een lelijk woord, daar wil ze het eigenlijk niet over hebben
En dan begint mijn kapster dus. Zoals zij het wil. Ze knipt goed, daar is geen twijfel over mogelijk. Dat kan ik zelfs zien.
We kletsen de hele knipbeurt lang. Ze weet veel van mij en ik ook van haar. Heel gek, maar zo gaat dat nou eenmaal bij kapsters en pedicures en zo.
Ze kent mijn kinderen, die er vroeger ook kwamen. Ze heeft zelfs Anna al een beetje geknipt.
Ze kent Frits, al komt die er nooit meer, want hij is bijna kaal en dochter scheert hem gratis.
Als ze bijna klaar is met knippen vraagt ze of ik er wat in wil qua versteviger of spray of zo. En afhankelijk van het eczeem op mijn hoofd, zeg ik ja of nee.
Dan föhnt ze de zaak droog en rommelt wat met haar handen. Een beetje de ene kant op en een beetje de andere kant op.
En dan is het klaar en ben ik dus tevreden.
Maar de volgende dag is het al minder en er komt natuurlijk een moment dat ik het gewoon moet wassen.
Als ik dan zin heb pak ik de föhn en rommel wat met mijn handen. En dan zit het niet zoals ik zou willen. Bijna nooit zit het zoals ik het zou willen.
WAAROM? Waarom kan ik dat nou toch zelf nooit zo krijgen? Waarom niet?
En waarom heb ik geen kapper binnen mijn gezin. Zo eentje die twee keer per week het haar van  zijn/haar moeder föhnt, wat met zijn/haar handen rommelt en dan zegt: oke, tot volgende keer.
WAAROM NIET?

16 opmerkingen:

Marleen zei

Wat heerlijk dat je zo'n vertrouwen kan hebben in een kapster. Het is juist mijn grootste nachtmerrie. "Hoe wilt u het hebben?" Doet u maar hele grove krullen. Ik kijk en zie een poedel. "Op uw leeftijd (ik ben pas 44!) moet u geen lang haar meer willen" Ik wil het graag tot op mijn schouders. Ik kijk en zie een bob van achter..
Maar goed, afgelopen zomer ben ik toch weer in de stoel gaan zitten. Ik wilde graag wat highlights. Dit totale grapje kostte me ruim 75 euro en ik heb er 3,5 uur moeten zitten.. Alles tot daar aan toe..Kom ik thuis vragen de kinderen "Wat hebben ze dan gedaan, mam?" *zucht* Voorlopig voor mij geen kapper meer ;)

Villa Zeezicht zei

Haha, heerlijk verhaal! Ook komt de wens niet overeen met de werkelijkheid, aan een grote bos rode krullen zal niemand mij ooit herkennen, integendeel ;o) Na jarenlang uitproberen leg ik me nu al weer even neer bij het feit dat een kort kopje mij het beste dient. Gelukkig heb ik nu ook een kapster gevonden die eindelijk inzag dat ik geen s*a*a*i kapsel wil, maar dat het allemaal wel wat speelser mag! Maar dan nog.. ze föhnt het op en thuisgekomen zie ik er uit als een suikerspin....!! Eerst gelijk maar wassen en vervolgens de schaar ter hand nemen om mijn asymmetrische 'pony' echt schuin te knippen!! Ik ben nu in het stadium beland dat ik dat gewoon zelf DOE! En... soms ben ik blij dat ik mijn streekdracht-muts weer een dag mag dragen: dan zit mijn haar altijd goed en heb ik geen kapsel-'problemen' meer :))

Kitty zei

Dit is geen blogstukkie meer, dit is een column. En een goeie ook! Het is altijd heerlijk lezen op jouw blog Bettie, ook deze weer.

Anoniem zei

Het kapper bezoekis beslist een onderwerp waarover je gezellig kan schrijven en dat heb je gedaan.Ik heb er van genoten

Vlimbouter zei

Een prachtige tekst heb je geschreven en oh zo herkenbaar!

Marthy zei

Het zou mijn verhaal kunnen zijn. Ik kom al ruim dertig jaar bij dezelfde kapster en hoef eigenlijk niets meer te zeggen. Jammer, geen krullen en fijn haar dus kort. Een kapster thuis lijkt me ideaal, ik kan niet eens goed met een fohn omgaan.

baukje zei

Ik heb nu eindelijk een goeie kapper maar wel op bijna een uur rijden........ In de grote stad dus en met Hollandse prijzen, duur dus ook, maar ze knipt heel erg goed . Tot nu toe had ik van die kappers die achteraan beginnen en gewoon een rondje doen. Weer bij het beginpunt aangekomen is het dus klaar... Bij mijn nieuwe kapster hoef ik niet thuis meteen met de schaar alles bij te knippe dat heeft zij namelijk gedaan.....

Els04 zei

herkenbaar :)

KnutzEls zei

Tja, ik had een kapster die mijn haar zo heerlijk kon doen. Maar die is gestopt en nu heb ik weliswaar een hele lieve maar minder talentvolle kapster.

Nana zei

Hahaha ja waarom niet. Ik heb geluk met mijn haar, dat zit bijna altijd goed. Iets om héél dankbaar om te zijn blijkbaar. ;-)

Rubato zei

Herkenbaar verhaal. Het zou ook over mij kunnen gaan. Groetjes.

Marloeskreatief zei

Ha ha laat ik nou die dochter van de kapper zijn ,mijn lieve vader knipte me zoalng als ik me kan herinneren,en later ook mijn broer .
Mijn vader is al bijna twintig jaar dood ,dus .....en mijn broer heeft nog wel de zaak maar ks inmiddels ook al 68
Dus de laatste jaren heb ik de stap genomen en ga ik naar een andere kapper ,doodeng in het begin maar tegenwoordig gaat het prima .
Ik ga bij de turkse kapper op mijn pleintje en .....dik te vreden

Pippa's Hus zei

Haha, hoe herkenbaar! Ik liet ooit een hanenkam knippen en scheren. WAAROM??? Geen idee. Thuis kreeg ik het natuurlijk helemaal niet zo. Wat een drama. Dus nu geen gekkigheid meer voor mij. XX Esther

Anoniem zei

Herkenbaar en erg leuk om te lezen :)

willy zei

ben ook woonachtig in jouw prachtige stad en naarstig op zoek naar een goede kapster, de mijne voldoet niet meer en woont te ver weg. wil je haar met me delen? zo ja wil je me dan mailen op jhuizinga_sr enz

willy zei

ben weer helemaal bijgelezen na een vakantiereis van zo'n 8 weken door Spanje. de kapper wil ik echt graag weten, adres jhuizinga_sr@hotmail.com. Alvast dank. en je hebt prachtige kleinkindjes gekregen, geniet ervan. Wij hebben er vier, drie jongens, een meisje, ze zijn alleen al een stukje ouder en groter. Sinds kort hebben we ook nog een bonus kleinzoon, dat moet nog even wennen en een plek vinden.