Totaal aantal pageviews

zaterdag 20 februari 2016

ReanimerenDe toestanden die ik heb meegemaakt, op weg naar Thailand en terug, de vage klachten die ik daarna zelf kreeg en nog wel heb, hebben er in ieder geval toe geleid dat een cursus reanimeren mij buitengewoon nuttig leek. Het leek mijn man ook erg nuttig en dus gaven we ons samen op. In december al en nu was het zover.
Ik vond het een zeer geslaagde avond. Lang, van zeven tot elf, maar ik denk dat ik in een noodgeval weet wat ik moet doen.
Of ik het op zo'n moment zal kunnen, is vraag twee. Maar ja, het zal altijd beter zijn dan niks doen.
En ik ben beslist van plan nog eens een herhaling te doen.
Er was een - kort geleden gepensioneerde - ambulanceverpleegkundige die de cursus gaf. Dat deed hij goed en duidelijk.
Maar ik vond het vooral boeiend om de verhalen te horen die hij tussendoor vertelde over wat hij had meegemaakt in al die jaren. Wat een vak! Ik had altijd al respect voor hulpverleners hoor, maar zo mogelijk is dat respect nog gegroeid.
En verder: ik weet hoe ik dertig borstcompressies moet geven, ik weet hoe ik daarna twee keer moet beademen en dan alles weer opnieuw. Ik weet wat een AED is en hoe ik die zou moeten gebruiken. En dat ik altijd naar dat apparaat moet luisteren.
Ik weet hoe een stabiele zijligging moet en tussendoor leerden we ook nog hoe te handelen als iemand zich heeft verslikt en dreigt te stikken. Dat je als je thuis iets hebt altijd de voordeur open moet zetten en 112 moet bellen natuurlijk.
En... ik kreeg een diploma. Tsjonge, dat was lang geleden. Best leuk!

Ps.:  Mien wees me er,  met de haar eigen subtiliteit'  op dat ik Frits ook wel even had kunnen vermelden. Daar had ze gelijk in. Dus bij dezen: Frits is ook geslaagd!

21 opmerkingen:

Katrien zei

Als personeel van de bibliotheek krijgen wij tweejaarlijks een verplichte herhalingscursus. Ik vind het een fijn gevoel dat ik weet hoe ik moet reanimeren. Eigenlijk zou zo'n training ook op middelbare scholen gegeven moeten worden. Misschien helpt het ook om het respectloze gedrag t.o.v. hulpverleners terug te dringen?
De voordeur openzetten neem ik van je mee als goede tip.

Katrien zei

P.s. De film was prachtig! Leonardo had het niet beter kunnen spelen, hij verdient echt een Oscar. Wat een indrukwekkende omgeving, zoveel indrukken... Met recht een aanrader.

Kitty zei

Chapeau!

Madelief Weideveld zei

Dat heb je goed gedaan. Ik ga ook binnenkort! Gefeliciteerd Bettie, een hart-elijke groet van Carin

Jolande zei

Heel goed van jullie.
Net als Katrien vind ik dat het op de middelbare scholen gegeven zou moeten worden.
Ik heb jaren geleden reanimeren geleerd en ook een aparte training voor baby's moeten doen toen Julian kwam.

Anoniem zei

Altijd handig om jou in de buurt te hebben dus. Wat goed dat je dit hebt gedaan. Heb je nu ook altijd zo'n mond op mond beadem-plasticje bij je?

KnutzEls zei

Reanimeren maakte deel uitvan de EHBOcursud die ik volgde toen onze kinderen klein waren. Maar ik geloof dat het nuiets anders gaat. Goed dat je het gedaan hebt en die deur openzetten is een prima tip. Nooit aan gedacht.

KnutzEls zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Mien zei

GEFELICITEERD!! En Frits..gezakt zeker?!
Ik kan het ook, maar dan bij honden. Echt waar, ik heb het diploma EHBO bij dieren..

Bertiebo zei

Natuurlijk is Frits ook geslaagd, Mien. Hij is sowieso handig en had bovendien voorkennis, vanuit het leger. Hij kan niet tegen bloed, maar dat kwam er natuurlijk niet aan te pas.
En Gerlinde, nee dat moet ik nog kopen. Ik had het er liever bij gekregen dan die sleutelhanger die we nu kregen. Van zo'n gebroken hart.

Bertiebo zei

Ik vind het leuk dat je de film mooi vond, Katrien. En wat vond Kwek?

In de weer zei

Chapeau voor jullie alletwee .

Marjan zei

Hé Bettie, wat goed van jullie. En natuurlijk kan je het als de situatie daar is. Je kunt ook nog een app op je smartphone installeren van de Hartstichting, die telt ook nog voor je. Jack heeft het trouwens onlangs ook gedaan, ook hij werd zich bewust van de noodzaak, de vliegreis naar Thailand was daar zeker debet aan! Ik heb jaarlijks een opfris cursus. Net zoals dansles vroeger bij de opvoeding hoorde, zou je heden tendage kunnen zeggen: volg een reanimatie cursus!

Fijn weekend, groet voor jullie, ook van Jack.

Pippa's Hus zei

Wat goed dat jullie dat gedaan hebben! Gefeliciteerd.
Zo brengt jullie heftige reis toch iets goeds voort. Misschien heeft iemand er
ooit baat bij dat jullie deze cursus gevolgd hebben. XX Esther

Katrien zei

Kwek vond het ook een prachtige film! Niets te lang en de survival technieken interessant.

Katrien zei

In Engeland zijn ze van het beademen afgestapt. Daar is borstcompres de regel.

Katrien zei

Kijk maar op Vinnie Jones hard and fast hands only. YouTube.

Marloeskreatief zei

Super goed van jullie

Marthy zei

Ook ik heb samen met manlief een reanimatiecursus gedaan deze winter. Beslist nuttig. Het is in ieder geval prettig dat we nu weten hoe te handelen.

Stins zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Els04 zei

Knap!!!!