Totaal aantal pageviews

donderdag 7 april 2016

Chagall

J
Ja, zo waren we dus in de Nieuwe Kerk. Vanwege de regen, maar ook omdat ik graag dit werk van Marc Chagall wilde zien.
Slechts één schilderij. Dat is het leuke van de serie Meesterwerk. Een bijzonder schilderij, dat normaal niet makkelijk te bezichtigen is.
Er was al eens een doek van Andy Warhol. Dat heb ik jammer genoeg gemist. Twee jaar geleden was ik er voor het eerst. Dat was toen Francis Bacon. Dát schilderij heb ik nog lang op mijn netvlies gehad. Klik
En dit... oh ik vond het zo prachtig. Die kleuren...
Chagall schilderde het in 1912. Het heet Cavalry.
Je ziet een gekruisigde (kubistische) Jezus. Je ziet zijn treurende ouders en je ziet Judas, op de vlucht met een ladder. Tenslotte een man in een bootje.
Die ladder is volgens het bijschrift alleen bedoeld om de voorstelling wat alledaagser te maken. De man in het bootje, daarover wordt gespeculeerd. Is het Chagall zelf, die vlucht naar Parijs? Is het de veerman Charon die levenden overzet naar het dodenrijk? Of is het gewoon bedoeld om het schilderij in evenwicht te houden.
Dan is er ook nog een uitleg over de gekruisigde Jezus en waarom het schilderij niet goed viel bij Christenen, maar ook niet bij Joden. Dat lees ik dan natuurlijk wel allemaal, maar eigenlijk interesseert het me niet zo erg, onder de indruk als ik was van het schilderij.
Het is nog  tot 10 april te zien, dus als je er nou toch bent...
(Met de Museumjaarkaart is de toegang gratis, maar anders kost het je 8 euro pp. en dat vind ik eigenlijk veel geld, hoe mooi ik het schilderij ook vind! Dat schreef ik trouwens ook al over dat Bacondrieluik. Ik zag ook alleen maar oudere mensen in de kerk. Terwijl het toch juist voor jongeren zichtbaar gemaakt zou moeten worden. die hebben zoveel geld er gewoon niet voor over. Eigenlijk zou het gewoon gratis moeten zijn. )

6 opmerkingen:

miekequilt zei

Schitterend!! Als groot fan van Chagall ben ik altijd blij over hem te lezen. In de kathedraal van Metz zijn schitterende glas in lood ramen van hem. Jammer genoeg heb ik geen tijd om nog naar A'dam te gaan.

Wieneke zei

Alle musea zouden gratis moeten zijn.

Hanneke zei

Jongeren kunnen ook aan de museumkaart. Voor heel jongeren kan dat voor half geld.

Vlimbouter zei

Chagall kende ik enkel van naam. Ik ben nu toch wel even op internet een aantal schilderijen van hem gaan opzoeken. Dank je wel, ik heb vandaag weer wat bijgeleerd!

karinschrama@blogspot.nl zei

Ik zag 'm laatst ook. Maar was je er vorig jaar ook, bij de video-installatie van Bill Viola? Die was ook erg indrukwekkend! Fijn weekend!

Anoniem zei

Chagall is 1 van mijn favoriete schilders .Dit werk kende ik nog niet bedankt