Totaal aantal pageviews

zaterdag 9 april 2016

Juffrouw Snaterbek

Leuk plaatje dit.
Totaal niet bang, dit tweetal. Maar dan ook totaal niet. Ze bleven gewoon zitten kwekken, zoals vrouwen dat soms kunnen doen. Nergens erg in.
Ik moest meteen denken aan het dagboek van Anne Frank.

'Kwek, kwek, kwek zei juffrouw Snaterbek'
Dat was de titel van een opstel dat Anne Frank ooit moest schrijven voor straf, omdat ze teveel had zitten kletsen onder de les.
Ze had van dezelfde leraar al eerder een strafopstel moeten maken met als onderwerp 'Een kletskous'.  Dat deed ze, met als argumenten dat praten vrouwelijk is, dat ze haar best zou doen om het een beetje te temperen, maar dat ze het wel nooit zou afleren, daar haar moeder net zoveel praatte en dat aan overgeërfde eigenschappen nu eenmaal weinig te doen is.
Ze kletste weer en moest weer een opstel maken, nu met als titel 'Een onverbeterlijke kletskous'.
Ook dat lukte, maar ze kletste toch weer en toen kwam dat 'Kwek, kwek, kwek , zei juffrouw Snaterbek' als titel.
Nu werd het moeilijk voor Anne, omdat ze het onderwerp al uitvoerig had besproken. Maar ze kreeg hulp van een vriendin en maakte een gedicht, handelend over een moeder eend en een vader zwaan, met drie kleine eendjes die teveel kwebbelden.
De leraar las het gedicht in de klas voor en ook in andere klassen en sindsdien mocht Anne praten en kreeg nooit meer strafwerk.

Bij dat laatste dacht ik altijd, 'nou dat heeft ze dan in ieder geval meegemaakt, een leraar die haar begreep en waardeerde'. 


9 opmerkingen:

Jolande zei

Ik kan Anne helemaal begrijpen, op de lagere school heb ik eens een 10 op mijn rapport gekregen voor een extra toegevoegd vak: Kletsen! :-)

Onliemie zei

Bij mij stond steevast op mijn rapport... "Kris haar tong is veel te lang!"... Stom hé? :-)

Marthy zei

Kletsen, ik kan er wat van, mijn moeder was er een ster in en ik heb een kleindochter, oh jongens, dat gaat wat worden. Trouwens, waarom hebben wij allemaal een blog? Om anderen deelgenoot te maken van ons geklets.

Vlimbouter zei

Tja, ik ben er toch ook wel van overtuigd dat alle vrouwen graag kletsen - en graag naar elkaars verhalen luisteren - of desnoods de verhalen van elkaar lezen in blogland.

Mirjam zei

Wat een mooi stukje! Ik heb het dagboek zeker twee keer gelezen, maar dit kan ik me dus net meer herinneren. Heeft blijkbaar niet zoveel indruk gemaakt dan. Terwijl ik zelf de bijnaam 'tante kip' had op school. Gekregen van een leraar die vond dat ik ook te veel kletste...
Fijn weekend,
Liefs,
Mirjam

Kitty zei

Juffrouw M.B. Edelkamp schreef eens in mijn rapport ' niet zo babbelen Kitty' . :)

Pippa's Hus zei

Wat een leuke foto, ansichtkaartwaardig! Kletsen is gezellig en leuk ik wil er nooit mee stoppen! XX Esther

Marleen zei

Hahaha! Dat is hier een gevleugelde uitspraak als één van onze kindjes weer teveel kletst. Zal ze inderdaad eens vertellen waar die uitspraak vandaan komt ;)

Ageeth Mooij zei

Mooi, je bespiegeling over Anne.
Van het kletsen ben ik niet en ook niet echt van het schrijven.
Ik laat het graag zien als dat kan.