Totaal aantal pageviews

woensdag 20 april 2016

En weer een Amsterdamse school, maar iets anders

Had ik het gisteren over de tentoonstelling over de Amsterdamse school in het Stedelijk, in hetzelfde Amsterdam zag ik de volgende dag een échte school.
Een hele echte Amsterdamse school, in de Anjeliersstraat, hartje Jordaan.
Een school genoemd naar Theo Thijssen, schrijver van mijn favorietste boek aller tijden:  Kees de jongen.
Wel eens gelezen? Nee? Maak dan toch voort!
Theo Thijssen dus.
En kijk, er is een school naar hem genoemd in de Jordaan. Terecht natuurlijk.

Met een gedenkbord en een citaat, nog wel. Daar staat hij hoor, Theo met zijn snor.
En als ik nou toch directeur was van die school, dan zou ik eerst proberen om de ouderraad zo ver te krijgen dat zij Theo mooi schoon maken. En als dat niet zou lukken zou ik samen met het gehele team er een studiemiddag aan besteden en als dat ook niet zou lukken, zou ik het zelf doen. Echt!
(Het kan natuurlijk ook zijn dat ze er aan bezig zijn, de linkerkant is schoon, maar als dat niet zo is....)
Er was ook nog een ander bord op dezelfde muur, dat mij tot nadenken stemde:


Een school voor individueel onderwijs? Eh... wat is dat dan en hoe doen ze dat? Het zou wel mooi zijn hoor, daar niet van. Ik zou er wel eens willen kijken. 
En een school voor dikke pret? Ik moest er om lachen, maar vind het tegelijkertijd raar. Niet dat ik tegen dikke pret ben natuurlijk, maar om dat nou op je school te zetten... Zouden ze wekelijks of dagelijks een lachuurtje doen. Zouden ze aan willen geven dat het een leuke school is waar gelachen kan worden? Vinden ze dat alles of bijna alles op school leuk moet zijn?  Zoals in het leven van kinderen volgens heel wat ouders alles leuk moet zijn. Leren kinderen er dikke pret te hebben?
Ik weet het niet, nee, ik weet het niet.

5 opmerkingen:

Wieneke zei

Heel vreemd die tekst. Raar dat ze het er bij zetten. Ik vind dat leren gewoon moet en als het dan ook nog leuk is is dat uiteraard mooi meegenomen, maar ergens wringt er iets. Ik denk dat ze daar net zijn opgehouden met de kinderen te slaan :-)

Vlimbouter zei

Wat een gekke tekst. School kan toch niet altijd pret zijn... Maaltafels leren vond ik niet prettig, maar achteraf ben ik natuurlijk blij dat ze er toen zo ingepompt werden.
Misschien bedoelen ze dat ze een heel goed anti-pest-beleid hebben, waardoor elke leerling het prettig vind om naar school te komen.

Marthy zei

,Het kan niet altijd feest zijn' zei ik vaak tegen mijn kinderen. Maar ach, misschien is het wel een hele leuke school, laten we ze maar het voordeel van de twijfel geven.
Kees de jongen, het staat nog is zo'n ouderwetse pocketvorm in mijn boekenkast. Sommige boeken kun je gewoon niet weg doen.

Kitty zei

Volgens mij graaf je gewoon te diep hoor, het is gewoon een leuke school, denk ik dan he... ;)

miekequilt zei

Tja, dat komt vreemd over. Ik heb even op Google gekeken en daar geven zij een verklaring waarom ze pret willen op school. Maar toch... niet helemaal bevredigend voor mij.