Totaal aantal pageviews

dinsdag 5 april 2016

Boomzagertje

Met dit boek in de hand gingen we Amsterdam verkennen. Dat wil zeggen een deel van Amsterdam. Want van die 111 plekken hebben we er natuurlijk ook al aardig wat gezien. Het doel is om ze allemáál gezien te hebben.
Dus sloeg ik 's morgens het boek willekeurig open en deze plek hadden we nog nooit gezien. Dus dat werd het doel van de dag.
Het Leidse Bosje, vlakbij het Leidseplein. Er zouden beelden staan van de schrijvers Arthur van Schendel en Herman Heijermans. En die vonden we ook. Weliswaar wat weggedrukt, maar we zagen ze. Met Van Schendel heb ik niks en met Herman Heijermans ook niet zo veel. Maar zijn verzameld werk staat in mijn boekenkast. Geërfd van mijn ouders (die socialist waren). Bovendien vind ik het een leuke kop.
 
Maar daar kwamen we niet voor. Nee, we gingen op zoek naar 'Het Boomzagertje'.
Dat is een beeldje van een onbekende beeldhouwer. Het beeldje werd ontdekt in 1989 en niemand weet wie de maker is.
Ja,  bij de gemeente zullen mensen zijn die het weten, maar de gemeente heeft de beelden (want er zijn er meer) in bruikleen gekregen onder de voorwaarde dat de identiteit van de maker niet bekend gemaakt wordt.
Een beetje zoeken en toen zagen we het. Zo leuk:

Niemand keek, iedereen liep er zomaar aan voorbij. Pas toen wij uitgebreid foto's gingen maken, kwam er wat meer belangstelling. Het valt ook niet heel erg op. Ik ben er zelf ook menig keer geweest, op die plek, zonder dat ik het heb gezien.Het mannetje is inmiddels letterlijk helemaal met de boom (een plataan) vergroeid. 
Vlakbij in de Marnixstraat is nog een beeld van een onbekende kunstenaar. Van een rennende man met een vioolkist, maar zonder hoofd. Die moet ik ook nog een keer zien.
En in de Stopera een beeldje van een violist. Dat beeld had ik wél gezien.En dan zijn er nog drie. Dus alleen al met dit onderdeel uit het boek is er al heel wat werk aan de winkel.

Er is veel over gespeculeerd wie de maker zou zijn. Er is gedacht dat het koningin Beatrix was. , omdat de violist in de Stopera een beetje op Prins Claus zou lijken.
Ook is gedacht aan een arts die in zijn vrije tijd beelden maakt.  Er is gedacht aan een driemanschap. Maar tot nu toe is het nog steeds niet bekend. 
En dat moet eigenlijk maar zo blijven, vind ik.12 opmerkingen:

Els04 zei

Geweldig!!!

Crafts 'n' Skills zei

Wat een hartstikke leuk manneke daar in de boom! Humor hoor. En leuk dat je het wilt delen!

Marloeskreatief zei

ja wat is die leuk he ,ik zeg hem altijd even quasi gedag als ik erlangs fiets,zo heb je op de marnixstr die leuk man met zijn viool
Ook zo n mooie

Jolande zei

Dit vind ik echt heel leuk.
Op dit soort plekjes komen wij vaak door het cachen.
Nieuwsgierig als ik ben ging ik even kijken of er hier ook een cache is en ja hoor.
Als we ooit nog eens naar Amsterdam gaan ga ik het mannetje zeker bekijken én de cache doen :-)

M zei

"..moet maar zo blijven..." (onbekende kunstenaar)????? Wat is dat nou voor een lakse houding M 3?
Te leuk overigens !

Mirjam zei

Wat een geweldig beeldje is dat. Daar hou ik nou van, niet van die koppen van bekende mensen. Al kunnen die ook heel mooi zijn hoor. Maar zo'n beeldje als dit, daar smelt ik een beetje van...
Fijne dag vandaag,
liefs,
Mirjam

Marthy zei

Ik vind het bijna iets vertederends hebben, zo'n klein mannetje in zo'n grote boom. Zou hem best in mijn boom willen hebben;-)

Pippa's Hus zei

Wat leuk! Die wil ik ook nog eens gaan zoeken! Xx Esther

Vlimbouter zei

Super zo'n manneke in een boom! Morgen komen er bij mij thuis ook mannekes bomen omzagen. Ik zal dan zeker aan jouw boomzagertje denken!

Kitty zei

Wat een geweldig leuk beeldje, dat boomzagertje :) Van Heijermans heb ik toen ik net verkering met Rob had De Meid gezien. Ik denk dat ik het verdrongen heb want ik kan me er niets meer van herinneren, hahaha, alleen dát we geweest zijn, in de Schouwburg. Was een familie-uitje van de opa en oma van Rob, voor hun trouwdag geloof ik. Erg he... ;)

Jeanne zei

Ik ga hem ook zoeken, zo leuk!!

Onliemie zei


Tof! En het lijkt me een aanrader dat boek... als jullie daardoor zelfs nog nieuwe dingen ontdekken in Amsterdam!