Totaal aantal pageviews

woensdag 15 augustus 2018

Negentien minuten

Een dikke pil van Jodi Picoult, 541 blz.
Een ouwetje ook, uit 2007.
In die tijd leek het me helemaal niks, die Picoult. Maar dat veranderde toen ik toch wat van haar las.
Vooral dat boek over wolven.
Dit boek vond ik akelig, maar zo boeiend.
Het verhaal:
Josie Cormier, de 17-jarige dochter van rechter Alexandra Cormier raakt bij een schietpartij op haar school Sterling High, licht gewond, maar verliest haar vriend Matt en veel andere vrienden en vriendinnen. De schutter is Peter Houghton, door  hem verliezen die leerlingen hun leven. Gaandeweg het boek blijkt dat Peter eigenlijk zijn hele leven is gepest en getreiterd op echt afschuwelijke manieren. Er zijn nog meer oorzaken aan te wijzen, maar dat doet er eigenlijk allemaal niet toe. 
Deze Peter komt uit een normaal gezin en er waren geen grote aanwijzingen dat hij die dag in negentien minuten de levens van zovelen zou veranderen.
Drama, en misschien wel iets te veel drama hoor, maar goed geschreven en hoe vaak is zoiets de laatste jaren al niet gebeurd?  In onze echte wereld?
De ouders van deze Peter hielden van hun zoon. Ze zullen gerust fouten hebben gemaakt, maar welke ouder niet. Hoe kan iets  zo escaleren?
De moeder van Peter vond het vreselijk dat hij zo werd gepest, met eigenschappen die allemaal gewaardeerd zouden worden als hij een jaar of vijfentwintig zou zijn. Maar er gebeurde niks en niemand deed iets.

Tot Peter iets deed. In negentien minuten.
12 opmerkingen:

sjannesblog.com zei

Je maakt me nieuwsgierig!

Judy zei

Zware kost, Bertie. Ik geloof niet dat ik het zou willen lezen.

Jeanette Renting zei

Komt op het leeslijstje, maar weet nog niet of ik het echt ga lezen. Erg heftig volgens mij.

Fien. zei

Ik heb het boek "We moeten het even over Kevin hebben" gelezen. Ook een jongen die een massaslachting aanrichtte. Plus zijn vader en zusje. Die niet gepest werd. Maar waar andere motieven de grondslag aan lagen.
De moeite waard om te lezen.

KnutzEls zei

Mij te,heftig. Maakt me depressief dus nee....

Ineke zei

Heftig verhaal zoals je het beschrijft, maar inderdaad, hoe vaak gebeurd dit ook in "reality"

Bertiebo zei

Ik heb de film gezien. Ik vond het toen ook een afschuwelijk verhaal. Maar ja het gebeurt. Tilda Swinton in een fantastische hoofdrol

Ivy zei

Boeiend en van tijd tot tijd actueel ook. Helaas.

Marthy zei

Stom toevallig ontdekte ik afgelopen week dat het boek over de wolven hier in de boekenkast staat, ongelezen. Ik heb het geloof ik bij de kringloop gekocht, ga er deze week maar eens in beginnen.

Mrs. T. zei

Ik heb echt alle boeken van Picoult met heel veel plezier gelezen. Ze heeft zo ontzettend veel moois geschreven. De tweede dochter bijvoorbeeld. Of 'Het tere kind'. Zo mooi allemaal. (https://www.triltaal.nl/?s=Picoult) Ze heeft een heleboel boeken geschreven dus je kunt nog een tijd vooruit.

'We moeten het even over Kevin hebben' is inderdaad ook een heel heftig boek. Net als die film inderdaad.

Sjoerd zei

En niemand ziet zoiets aankomen...

Els04 zei

Alles van Jodie is geweldig he!