Pindakaas, ik houd er van. Vroeger, als kind, at ik het dagelijks op brood, met als hoogtepunt een boterham pindakaas met jam. De ene helft pindakaas, de andere helft jam. Dubbelklappen en smullen.
Daar zou ik nu niet meer aan moeten denken en ik eet het ook niet meer dagelijks.
Maar een verse bruine boterham met daarop pindakaas, mmmmm!
Nog lekkerder met een laagje roomboter onder de pindakaas en een heel klein beetje sambal erop. Maar dat doe ik bijna nooit hoor.
In Utrecht is een pindakaaswinkel. Er is ook een vestiging in Amsterdam, die zag ik al eerder, maar die was net die dag gesloten. Deze niet.
Dus ik keek eens even uitgebreid rond. Er zijn heel veel verschillende smaken gemaakt. En ze mochten allemaal geproefd worden.
Van deze twee soorten kocht ik een klein potje. Die zijn inmiddels al leeg hoor, want superlekker.
In de biologische supermarkt waar ik regelmatig kom, staat een pindakaasautomaat. Je gooit er pinda's in, je houdt er een potje onder en er komt pindakaas uit. Zulke dingen vind ik altijd leuk, maar die pindakaas was niet te eten vond ik.
Dat was in deze winkel anders. Ik heb een stuk of zes smaken geproefd en ik vond ze allemaal erg lekker. Bijzondere smaken, zoals chilipeper/citroengras of stroopwafel/kaneel.
De pindakaas is zoutarm en er zijn zeven smaken zonder toegevoegde suikers. De meeste soorten kun je een jaar bewaren, maar ze zijn vers het allerlekkerst. Je moet ook echt roeren voor gebruik, wat olieafscheiding hoort er bij.
Er lag ook nog een leuk boek, met allerlei recepten met pindakaas. Dat heb ik niet gekocht en daar heb ik nu eigenlijk een klein beetje spijt van.
Nou ja, ik kom nog wel eens in Utrecht. Of in Amsterdam.
Meer info vind je hier. En je kunt ook lezen hoe je zelf pindakaas kunt maken. Niet dat ik dat ga doen hoor. Waarom zou ik, het is er al.
Ha ha ,leuk stuk ben ook gek op pindakaas,stond juist ook een stukje over in de bijlage van het parool ,maar met al die smaakjes weet ik het nog niet zal ook eens even een poging wagen ,wie weet .gr marloes
BeantwoordenVerwijderenWat apart, al die smaakjes. Ik maakte het ooit zelf n.a.v een programma van Yvette van Boven. Veel werk,al dat pellen,maar het smaakte heerlijk.
BeantwoordenVerwijderenHier eten Julian en Jasmine ook regelmatig pindakaas met jam op hun brood, ik heb het liever allebei apart :-)
BeantwoordenVerwijderenIn Australie at ik voor het eerst pindakaas met kaneel, echt heel lekker.
Laatst zag ik bij AH allerlei smaken.
Ik maak regelmatig satésaus van pindakaas, dat vind ik ook zo lekker.
Mijn man houdt van pindakaas. Ik niet. Vind het plakkerig spul.
BeantwoordenVerwijderenMaar wel leuk om te lezen dat er verschillende smaken zijn.
Mijn dagelijkse toetje bij de lunch is een cracker met pindakaas, heerlijk. Maar ik ben tot nu toe erg merk- en smaak-vast. Dus of die smaakjes mij kunnen bekoren moet ik eens gaan uittesten.
BeantwoordenVerwijderenHeel soms gun ik mezelf het kopen van een potje pindakaas. Zó (te) lekker :-)
BeantwoordenVerwijderenKijk, dat klinkt voor mij beter dan paptaart en wanneer we weer eens daar in de buurt zijn ga ik er zeker eens proeven ( en kopen )
BeantwoordenVerwijderenWie is er niet groot mee geworden! 😄
BeantwoordenVerwijderenDie tas alleen is al geweldig! En ja pindakaas ik kan het een paar dagen eten en dan moet ik weer een poosje stoppen. Maar idd heel erg lekker.
BeantwoordenVerwijderenDacht eigenlijk dat de pindakaaswinkel in Utrecht alweer weg was, want het was een z.g. pop-up winkel.
BeantwoordenVerwijderenMaar misschien zit er een nieuwe op een andere plek.
Mijn man maakt het meestal zelf, zo gepiept. Beetje zeezout en olie door de pinda's en dan fijnmalen en klaar.
Hij heeft zo'n hele doos met kleine popjes gekocht daar, maar vind de gewone toch het lekkerst.
Nu zag ik weer dat er ook een stroopwafelwinkel is geopend. Weet niet hoor.... waarom moet alles opeens anders?
Sommige dingen kun je beter kant en klaar kopen. Ik ben ook opgegroeid met pindakaas, en ben er ook nog steeds wild op.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben altijd pindakaas in huis, met nootjes. Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenIk doe er wel eens hagelslag op of plakjes banaan.
Vroeger bij m'n ouders thuis was er altijd van die droge pindakaas en daar nam ik dan wel eens stiekem een flinke lepel uit, waar ik vervolgens bijna in stikte ;-)
Net een boterham pindakaas, banaan op: zalig!
BeantwoordenVerwijderenPindakaas is zeker lekker én gezond, maar ik neem wel altijd biologische met veel minder zout dan de gewone. Die met allerlei smaakjes lijkt me wel leuk om eens te proeven.
BeantwoordenVerwijderenDe eerste pindakaaswinkel in Amsterdam heeft een nieuwe trend gebracht. Zelfs Calvé heeft een versie met karamel-zeezout.
BeantwoordenVerwijderenIk ben gek op pindakaas, maar die met smaakjes vind ik zo smerig.
Wat leuk, las in de PS van het Parool dat de eigenaar tot in zijn slaapkamer zijn voorraad heeft staan. Lijkt me heerlijk dat je mag proeven. Pindakaas met hagelslag of sambal, maar vooral met komkommer vind ik lekker. En dan lekker grof volkorenbrood eronder.
BeantwoordenVerwijderenNooit geweten dat er zo'n winkel was. Wat leuk. Ik houd er wel van, van pindakaas.
BeantwoordenVerwijderenPindakaas is onderdeel van het broodbeleg in huize F. Persoonlijk eet ik het graag op een beschuit.
BeantwoordenVerwijderenDank je voor de info, mijn nichtje die in Brazilië woont maakt ook pindakaas, zal haar deze link opsturen.
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Ik ga een x op zoek naar die winkel. Maar. Niet met mijn Mini-meisje! Zij heeft een peulvruchtenallergie - waar de pinda-familie onder valt - dus hier in huis zijn we altijd erg voorzichtig met de pot en messen.
BeantwoordenVerwijderenPindakaas met stukjes noot, roomboter er onder en sambal er op is heerlijk. Ik doe er ook altijd banaan bij, heb je dat wel eens geprobeerd?