zondag 6 juni 2021

Koekjes

 

Oh, wat had ik graag, net als koningin Maxima, een groot blad vol prachtige koekjes willen laten zien. 
Ik zou dan natuurlijk ook gekleed zijn  in een gouden jurk en met een blote schouder.
Ik hou nog al van foto's van mezelf op mijn blog, dus het is erg jammer dat het niet is gelukt. 

Nou, ik zal het even uitleggen. 
Vorig jaar, in de eerste Coronaperiode, werd Maxima negenenveertig en deelde, om de feestvreugde te verhogen,  het recept van haar (Argentijnse) lievelingskoekjes. 
Dat vond ik leuk en ik dacht dat het ook leuk zou zijn om die koekjes eens te proberen. 

Ik dacht toen nog dat ik van alles en nog wat moest verzinnen om de tijd door te komen. 
Dat ik er nu pas aan toe gekomen ben, dat zegt wat. Ik heb me wonderlijk genoeg niet verveeld.

Enfin, ik had de meeste ingrediënten voor de koekjes in huis. Behalve iets dat Dulce de Leche heet en kokos, dat had ik ook niet. Dus ik bestelde dat meteen. 
Het heeft er bijna een jaar gestaan, want Maxima is inmiddels vijftig. Dat spul  was bijna over datum!

Vorig weekend dacht ik: 'Kom aan, ga het nou eindelijk eens doen'. En jawel hoor. 
Maar vanaf het begin ging alles fout. Er zit namelijk maïzena in het recept en ik had een bijna vol pakje maïzena. Dacht dat dat wel genoeg was. Bij lange na niet, maar toen had ik de andere ingrediënten al in een kom gedaan. Ik bedacht dat de helft ook wel goed zou zijn, dus ik moest de helft van de bloem en de boter er weer uitvissen. Toen ik dat had gedaan zat ik al tot mijn nek onder de bloem. 
Toen moesten er eierdooiers in en dat ei splitsen gaat altijd fout bij mij, nu ook. Kostte een extra ei. 
Toen het kneden: tot een bal. Ik kan je melden dat het heel lang duurde voor het een bal werd. Het zweet stond op mijn bebloemde hoofd. 

En nu stoppen met zeuren, want daarna ging het wel.
Ik vormde de koekjes, bakte ze  en ze zijn goed gelukt. 
De smaak? Ik vond ze erg droog en ook heel erg zoet. Ik denk niet dat ik ze nog eens maak.

Ik kan me overigens niet voorstellen dat Maxima deze koekjes zelf ooit eet. Want 
reken maar dat ze niet geschikt zijn voor de niet zo slanke mens. Helemaal niet geschikt. 
Dat dulcespul, dat is melk met suiker, er gaat ook nog veel suiker in het deeg. 
Nee, dat gaat niet meer gebeuren. Maar toch ben ik tevreden hoor. Mijn man vond de koekjes wel te doen en er bleef niets over.  Het was bovendien een plan en ik heb het uitgevoerd. Klaar!
 

22 opmerkingen:

  1. Eigenlijk goed,dat het tegenviel. En je niet regelmatig zin krijgt om zoiets calorierijks te gaan bakken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig, die gouden jurk, die blote schouder...
    Ik zie het helemaal voor me
    En goed dat je weer een plan hebt uitgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig, die gouden jurk, die blote schouder...
    Ik zie het helemaal voor me
    En goed dat je weer een plan hebt uitgevoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, ja, en dan vol bezweet op de foto, lekker koninklijk :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik geloof ook niet echt dat Máxima zelf bakt. Maar van jou geloof ik het wel. Jammer dat ze niet helemaal naar je smaak waren. Misschien toch eens proberen en dan het recept helemaal volgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk! Ik zie je voor me helemaal bebloemd, en dan gauw je gouden jurk aantrekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Toch goed dat je ze hebt gemaakt. Ik denk dat je dit soort koekjes beter gewoon kan kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dit getuigt weer van doorzettingsvermogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik zou dit blog ook even aan Maxima doorsturen als ik jou was. Het is altijd fijn om reacties te krijgen op je recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jammer dat het na al die moeite niet echt lekker was. Het kan dan wel een traditional recept zijn, maar daarom hoeft Maxima ze natuurlijk niet zelf te eten.
    Nou ja, misschien eentje :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb me wel vermaakt met je bakkerij. Goed teken dat je er nu pas aan begon. Volgens mij heb ik de koekjes ook bij 'in de weer' voorbij zien komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Moest lachen, want zag het zo voor me, jij bestoven onder de bloem. Heel Hoorn bakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Laat ik me nu juist wel denken dat Maxima ze wel zelf bakt. Van huis uit zo gewend. Toch ook goed dat je het gedaan hebt. En ja eerst alles netjes afwegen en klaar zetten scheelt ook een boel ergernis en gedoe met meel/bloem etc. Groet, Tineke.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dat herken ik wel, dat zo'n recept van het begin af niet goed gaat. Ik moet eens leren om eerst op mijn gemak dat hele recept te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ok moest wel lachen. Leuk blogje

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Haha Bettie, tja soms zit het mee en.......
    Ik heb ze wel voor de tweede keer gebakken en wij hadden nog crème over. Daar hebben we volkoren koekjes mee besmeerd, ook lekker.
    Onze kleinzoon nam nog wat crème mee naar huis, smeert het op een boterham, hij is er dol op, maar mag dit van zijn moeder niet te vaak doen. Ze zijn idd zoet, dus bakken we ze maar niet elke week 😉
    Hoe was trouwens de kleur van jou crème ?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Prachtig verhaal over de koekjes van “Máxima”, zie de fabricage ervan helemaal voor me, heb ook zulke ervaringen gehad! Maar er gaat niets boven onze heerlijke Nederlandse koekjes is mijn ervaring na het eten van verschillende buitenlandse koekjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. De eerste keer was de crème hier ook heel licht van kleur en de tweede keer echt mokka kleur en hij was toen ook wat dikker.
    Had het water de tweede keer wat meer laten pruttelen.

    BeantwoordenVerwijderen