Nog even terug naar de ets van Rembrandt die ik gisteren liet zien. Deze:
De titel is: De zondeval van Adam en Eva.
Dat staat er onder en als het er niet had gestaan had ik het heel misschien zelf wel bedacht. Vanwege de blote man en vrouw en vanwege de appel. Maar er is nog meer te zien op deze ets.
En dáár moest ik echt op worden gewezen. Kijk, een olifantje! In het paradijs!
Dat is toch op z'n zachtst gezegd nogal apart.
Dat vond Michiel Roscam Abbing ook denk ik, want hij schreef er een boek over: Rembrandts olifant, In het spoor van Hansken.
Hansken, zo heet die olifant. En zij was de beroemdste olifant van de 17e eeuw.
Ik luisterde naar een lezing van de schrijver en las het boek.
Hansken kwam uit Ceylon (Sri Lanka).
En daar was ineens weer een cirkeltje rond. Ik ben in Sri Lanka geweest en wij bezochten daar een olifantenopvang. Een deel van de opbrengst van dit boek gaat naar de Elephant Foundation, een organisatie die zich inzet voor bedreigde olifanten op Sri Lanka.
Hansken. Geboren in 1630 en in 1632 door de VOC vervoerd naar Holland en cadeau gedaan aan Frederik Hendrik. Die vond het wel tof om wat exotische dieren te bezitten.
Hansken werd tentoongesteld en het verdiende geld ging via de kerken naar arme mensen. Dat dan weer wel.
Hansken at iedere dag 24 broden van acht pond. Misschien dat Frederik Hendrik hem daarom cadeau gaf aan zijn neef Johan Maurits, maar die verkocht de olifant door.
Voor 20.000 gulden, een krankzinnig bedrag in die tijd, kwam hij tenslotte terecht bij ene Cornelis van Groenvelt.
Het dier leerde kunsten en Cornelis ging met zijn olifant en zijn vrouw door Europa. 'On tour', zeg maar.
Hansken kwam werkelijk overal. Italie, Belgie, Polen, Denemarken, Zwitserland, noem maar op.
Ze overleed in 1655 in Florence en haar skelet wordt daar nog altijd bewaard.
Even terug naar Rembrandt. Die moet Hansken gezien hebben. Misschien op meerdere plaatsen en zeer waarschijnlijk ook in Amsterdam, waar hij woonde. Hij tekende haar. En nog eens en nog eens.
Blijft de vraag waarom Rembrandt haar etste in het paradijs.
De verklaring die ik las is dat de olifant bekend staat om haar kuisheid. Na het eten van de appel werden Adam en Eva kuis.
Verder staat de olifant symbool voor het goede. Op de ets wordt het kwaad gesymboliseerd door een draak en laat de olifant het goede zien.
Nou, zomaar een verhaal bij een van de etsen van Rembrandt, te zien in het Westfries Museum.
P.s: Ik kocht het boek, voor mezelf en voor het goede doel . De tekeningen van Rembrandt staan er in. Dus de twee ansichtkaarten die ik in het boek aantrof heb ik eigenlijk niet nodig. Die wil ik graag sturen naar iemand die van olifanten houdt of van Rembrandt en het leuk vindt om een kaart te krijgen. Laat maar weten in de reacties en als er meerdere belangstellenden zijn zal ik eerlijk loten.