Totaal aantal pageviews

zaterdag 19 oktober 2024

Nooit gedacht

Had ik verteld dat mijn man en ik in principe de woensdag vrijhouden om samen iets te doen? 
Nee hè, nou dan vertel ik het nu. 
Ik moet zeggen het is tot nu toe vrij aardig gelukt, terwijl we wel allebei een best wel volle agenda hebben. 

Ik had het nooit gedacht hoor, maar woensdag gingen we naar Schiedam. Beetje ver, echter we hadden nog een treinkeuzedag over en die gebruik ik graag goed, voor een flinke afstand bedoel ik. 

Bovendien had ik leuke dingen gelezen over Schiedam, dus vandaar. 

Bij Schiedam denk ik in de eerste plaats  aan de Schie. Een dam in het riviertje de Schie.  En dat riviertje wil ik dan ook zien. Hier op de foto zie je het. Maar het was meer een kanaal vond ik.

En in de tweede plaats denk ik aan jenever. Schiedam afficheert zich als 'jeneverstad'. Ik had al heel veel flessen en reclames gezien toen we al wandelend langs het jenevermuseum kwamen.

Met de museumkaart gratis toegankelijk, dus natuurlijk gingen we even kijken. 
Het is een mooi museum, echt waar en er is voor geïnteresseerden heel veel te zien. 
Bijvoorbeeld over hoe jenever precies gemaakt wordt. 
Maar om eerlijk te zijn hoor ik eigenlijk  niet bij die geïnteresseerden, dat weet ik nu. 
Al vond ik al die flessen met die etiketten heel erg leuk. 

En ook wel wat er verder nog over verteld werd. 
Jenever, vroeger een oude-mannen-drankje en inderdaad: op de verjaardagen van mijn ouders kwam er na de koffie en vóór de soep drank. Voor mijn vader en ooms een jonge borrel en voor mijn moeder en tantes een advocaaatje met slagroom of een glas port of zo. Maar zeker geen jenever voor de vrouwen. Heel raar. 
Zelf heb ik in mijn hele leven nog nooit jenever gedronken. Niet eens een klein beetje geproefd. 

Voor we 's avonds naar huis gingen, namen we in een klein restaurantje.  genaamd Zaaaalig!!!, een kopje pompoensoep. 
Jenever stond op de kaart, vier euro per glas. 
Ik dacht als ik ooit jenever wil proeven moet ik dat hier en nu doen. 
Mijn man houdt niet van jenever en ik achtte de kans vrij groot dat ik het ook niet lekker zou vinden. En dan een glas van vier euro... 
Dus ik vroeg aan de superlieve serveerster of ik misschien een half glas zou kunnen bestellen, want enz. Ze begreep het helemaal, maar moest het even aan haar baas vragen. Die baas, een vrouw vond het prima en kijk dit is wat ik kreeg:


Ik keek er een tijdje naar , rook eens, wachtte tot de soep er was en proefde. Ik vond het eigenlijk gewoon vies. Niet alleen niet zo lekker, maar echt vies. Wel met een warm gevoel erna. 

Enfin dit was het voor mij. Ik dronk jenever in Schiedam. De serveerster en de baas, zijn allebei komen vragen hoe ik het vond. Zo lief. 
En het drankje stond niet op de rekening. En toen ik daar wat van zei, hoefde ik het nog steeds niet te betalen. Restaurant Zaalig!!! , dames en heren. In Schiedam. 

16 opmerkingen:

Judy zei

Tja jenever, in van die typische glaasjes. Ook niet mijn ding. Maar wel leuk dat je het nu geproefd hebt, dankzij dat leuke restaurantje!

Sjoerd zei

Jenever , ik heb het ook wel vaker gedronken, maar meestal als kopstootje... (samen met een biertje)

miekequilt zei

Wat een leuke mensen daar. Je weet nu hoe het smaakt, ik houd wel van zulke pittige drankjes. De oma van Jeroen is in Schiedam geboren, maar wij zijn er nog nooit geweest. En die vrije dag, heel herkenbaar en ook hier schiet ie er wel eens bij in. Fijn weekend!

KnutzEls zei

Jonge jenever niet, maar echte oude, gerijpt op het vat, dat is heerlijk ( vind ik). Maar vaak drink ik het niet meer. Sowieso steeds minder alcohol. En gek hè, in dat museum ben ik nooit geweest. Toch ook eens gaan kijken, samen met Leo.

Emie zei

Schiedam is echt de moeite van een bezoekje waard, je kunt er ook heel lekkere chocola kopen!

Anoniem zei

Dat is weer een mooie dag geworden!
En wat een lieve mensen!
Tja, ik lust ook geen jenever dus ik begrijp je wel

Kitty zei

Mijn vader lustte er wel pap van... ;-) Heel erg lief dat je mocht proeven, nu weet je het écht.

Anoniem zei

Ik ben in Schiedam geboren en gaan jullie nog maar een keertje terug want je hebt nog niet alles gezien.
Een rondvaart door de havens is zeker de moeite waard.Zij werden vroeger gebruikt om het koren naar de Korenbeurs te brengen.Je vindt
er geen grote zeeschepen maar er staat ook nog een korenmolen.Alles ademde jenever(vroeger)En mijn springtouw mocht ik in de touwslagerij kopen.Geert Mak beschrijft in,,De eeuw van mijn vader ook dezelfde touwslagerij.Het wordt nu ,,oma vertelt,,.Tot de volgende keer.

conny's quilts en creaties zei

Mooie jenever proeverij zo. Aardig hoor

conny's quilts en creaties zei

Mooie jenever proeverij zo. Aardig hoor

sjannesblog.com zei

Jij kunt weer iets afstrepen van je 'to-do' lijst.

Petra1945 zei

Heb het nooit geprobeerd, meen ik. Misschien een keer één druppel, in mijn jeugd? Maar ik ben meer van de wijn (tegenwoordig dan, hé).
Bij ons in het Noorden dronken de dames voor het eten trouwens geen port en geen advocaat. Nee, ze dronken bessen! (Coebergh dus, met een hóóg alcoholpercentage).

Karel zei

mogge Bertiebo
wat je schrijft over die verjaardagen zie ik gelijk weer voor me :) en erbij op tafel sigaren en sigaretten in grote glazen
ik was een echte bierdrinker , een enkel x op skivakantie wel eens een glaasje net als die jenever

fijn weekend groet

Anoniem zei

Mijn vader dronk het altijd, elke zondag een glaasje of 2 en op verjaardagen verder niet ook geen andere alcohol. Hij was geen grote drinker, maar op verjaardagen dronk hij altijd een paar glazen , gelukkig had hij geen kwade dronk, wel werden er dan flink wat sterke verhalen verteld.

Ferrara zei

Schiedam, leuke plek. Je bent er vast niet voor het laatst geweest. Volgende keer De Bonte Koe voor chocolade. Jenever heb ik in mijn jonge jaren wel gedronken, maar dan wel gekoeld. Meneer F. drinkt af en toe een glaasje. Hij bewaart de fles in de vriezer.

Mevrouw Niekje zei

Leuk om te horen dat je een leuke dag hebt gehad in mijn woonplaats!