Totaal aantal pageviews

zondag 20 oktober 2024

Zakken...

 


We zagen een fraai 'zakkendragershuis' in Schiedam. Zo'n huis is het huis van de leden van het Zakkendragersgilde en je vindt ze in verschillende plaatsen. Ik zag er eentje in Franeker bijvoorbeeld en in Utrecht is een Zakkendragerssteeg . 
Dit huisje is uit 1725. Het torentje  (met klok) is er later op gezet. Maar al in1316 was er sprake van zakkendragers in Schiedam. 



Wat meer over het beroep zakkendrager hoorden we van de gids op de rondvaartboot. 

Als de bel ging moesten de zakkendragers binnen zeven minuten aanwezig zijn. Als ze wilden werken. Waren ze er niet binnen die tijd,  gingen werk en dus verdiensten naar een ander. 
Als ze wel op tijd waren en er waren meer zakkendragers dan werk, moest er gedobbeld worden. Met twee dobbelstenen en wie het hoogst gooide, 'won' het werk. 
Wat een zwaar beroep moet dat geweest zijn. De zakken wogen tachtig kilo en  moest verplaatst worden van het schip naar de kade en/of een pakhuis. Soms moest de zakkendrager de zak ook eerst vullen. 

Wat is er dan toch ontzettend veel veranderd. Tegenwoordig komt er nog nauwelijks lichamelijke arbeid aan te pas. 

Ps: De gids vertelde dus dat de zakken gevuld werden door de zakkenvullers. Hij vertelde ook dat de gebruikte zakken wel eens gewassen moesten worden en dat werd dan gedaan door, je raadt het al, door de zakkenwassers. 
Ik geloof niet dat het echt waar is, maar zeker weten doe ik het niet. En hoe zou het zitten met rotzakken en zakkenrollers, zitzakken?


10 opmerkingen:

Iris Flavia zei

I think it could be true. I read some things about real hard work we cannot imagine today. Thankfully....

KnutzEls zei

Dat weten ze misschien in het zakkendragershuisje in Delfshaven... ? Leuk toch om zulke verhalen te horen.

Judy zei

Ja, wat een vak hè, pff.

Kitty zei

Zou best kunnen hoor, van die zakkenwassers, denk ik... Een van mijn ooms was kolensjouwer. Hij bracht zakken steenkool bij ons naar zolder (vier hoog).

Emie zei

Bijzondere verhalen van historische betekenis. Je zou er zo aan voorbij lopen.

Charlie zei

Het is altijd interessant om te weten hoe woorden ontstaan zijn, dan krijgen ze ook meer betekenis!

Nietzomaarzooo zei

Een zwaar beroep. Ken iemand die zakken Cacao uit schepen haalde, ook met de hand en nog maar een jaar of dertig geleden. Nu zal er vanwege de Arbo-wetgeving wel gebruik van hijskranen worden gemaakt. In Nederland dan. Hou ook van het snappen waar een woord of uitdrukking vandaan komt. Zakkenwasser, kennelijk geen eervolle bezigheid.

Mormorsweb.blogspot.com zei

https://youtu.be/HTeVkyxtKNE?si=3ZQ5-v2U3SiRBlFA

Sjoerd zei

Wat dacht je van die kolenboeren die met zakken kolen rondliepen meestal met twee tegelijk want dan konden ze meer verdienen.

Marthy zei

Hier in Nederland mogen er geen zakken, met bijvoorbeld cement, van meer dan 25 kilo verkocht worden. In Frankrijk nog van 35 kilo en dat is zwaar volgens mijn man en die kan het weten.