Totaal aantal pageviews

vrijdag 24 augustus 2018

Zonder auto

Het is al ruim een maand geleden dat we het ongeluk hadden.
Het ongeluk dat ons leven behoorlijk veranderd heeft.
We hebben er zelf lichamelijk helemaal niets aan over gehouden. Maar het zit nog wel in ons hoofd, dat zal nog wel een tijd duren.
Een van de gevolgen is dat we geen auto meer hebben, niet stil willen zitten en dus veel gebruik maken van het openbaar vervoer.
Dat werkt tot nu toe uitstekend. Maar ja, het is volop zomer geweest natuurlijk en dan lijkt alles altijd makkelijker te gaan, dus ook dit.
We hebben een keer een auto gehuurd. Dat was voor ons weekje Zeeland met het gezin van onze dochter. Groede is heus wel te bereiken hoor, per bus, per  trein en per boot en dan nog eens per bus. Maar we wisten natuurlijk niet dat het zulk prachtig weer zou worden en voor een week heb je best veel nodig, dat zagen we niet zo zitten. Het is prima gegaan trouwens met die huurauto.

 Maar verder was het fietsen, bussen en treinen en dat gaat uitstekend, ik kan niet anders zeggen.
Zo zijn we bijvoorbeeld met de trein en de bus naar mijn nichtje in Dordrecht geweest. Die had ons best van het station willen halen, maar we wilden nou juist ervaren dat zo'n tripje ook goed met de bus kan. En dat was ook zo. Dat ze ons 's avonds wel naar het station brachten, mijn nichtje en haar man, dát werd in dank aanvaard natuurlijk. We zijn ook twee keer naar de kleinkinderen in Amsterdam gegaan, 's morgens vroeg. Met de bus en overstappen en nog een stuk lopen, kostte dat ongeveer een half uur meer dan met de auto.
Een van die dagen moesen we 's avonds in Amsterdam zijn. Voila, onze kennismaking met de metro. 
Als klapstuk waren we naar Hamburg,  met de trein. En dat is wel een end hoor. Hier de deur uit, tot de deur van het hotel, dat kostte ons acht uur. Pfff, in die tijd kun je ook naar New York.
Maar het was een tamelijk comfortabele reis en ik vind het ook mooi om te constateren dat het (met een enkel oponthoud) ook allemaal volgens plan verloopt.
Hier thuis moet alles op de fiets natuurlijk en dat gaat prima. Maar nogmaals, het is nu nog steeds heel goed weer. Vandaar dat we het definitieve besluit over wel of geen nieuwe auto ook echt pas na de winter willen nemen.
We hebben ons nog niet in de elektrische fietsen verdiept, dat zal vast wel goed werken, maar dat moet dus nog gebeuren. We gaan het beleven.


19 opmerkingen:

In de weer zei

Wel leuk hoor, nieuwe ervaringen.

orriens nicole zei

Ik zou ook het liefst zonder auto leven eigenlijk. Maar op het platteland is dat vrijwel niet te doen.

Sjoerd zei

Zonder auto kom ik 's ochtends niet, of veel te laat op mijn werk. Mij lijkt ook dat je vaker naar de winkel moet zonder auto. Maar het kan wel uiteraard.

sjannesblog.com zei

Ik ben benieuwd naar jullie verdere ervaringen. Het is wel wat voor ons ook misschien. Onze auto staat meestentijds ongebruikt voor de deur.

Nietzomaarzooo zei

Wat ik mis aan het niet hebben van een auto is dat je moet nadenken over wat je meesleept in de bus en trein, want je moet alles zelf dragen. En dat sommige winkels altijd buiten de bebouwde kom liggen (doe-het-zelf zaken, tuinwinkels) en hier vrijwel niet met OV te bereiken zijn. In de bus die alleen op werkdagen voor de Ikea stopt, ben ik vaak de enige passagier met blauwe tas.

Ook 'spontaan' langer blijven ergens is ingewikkelder, want kom je dan nog wel thuis. Of in de avond 'even' ergens heen, dat is niet meer 'even', maar opletten of je er komt en ook weer thuis kan komen. Is je OV voldoende opgeladen.

En in de winter moet je opletten dat je goede schoenen hebt want alles wordt nat lopend naar de halte. Heb je een auto, stap je voor de deur in en klaar.

Heb al jaren geen auto meer, want past niet meer in budget, maar blijf het jammer vinden.


Judy zei

Het is best te doen zonder auto, je moet er alleen tijd voor uittrekken. Ik ben gewend met ov te reizen. Maar ik woon in een stad, vlak bij station en busstation. Inderdaad als je meer buiten woont, wordt het moeilijker.

Floor zei

Zelf vind ik het rustgevend zonder mijn auto. Geen files, en geen eeuwige omleidingen en wegafsluitingen meer.
Maar wij gaan ook vrijwel nooit weg, dat scheelt natuurlijk.
Hou erg van met de trein reizen, maar de bus vind ik niet fijn, steeds maar stoppen bij elke halte :-(
Boodschappen doen gaat met 2 fietstassen en een fietsmandje voorop prima. Electrische fietsen zijn een uitkomst als je veel moet fietsen. Daar hoef je echt niet oud voor te zijn.
Ben benieuwd hoe het jullie van de winter bevalt.

Els04 zei

Helden zijn jullie!

Wieneke zei

Nou, het valt altijd uit te proberen op deze manier. Een auto is toch erg snel gekocht als het toch niet goed blijkt te werken.

schrijfselsvanmij zei

Ik geloof dat ik iets van uurtje onderweg ben als ik met OV naar dichtstbijzijnde stad wil terwijl me dat met de auto binnen 10 minuten lukt.

Anoniem zei

Toch fijn om de wereld op een andere manier te ontdekken. Je kan veel meer zien vanuit een trein of vanop een fiets.

Ineke zei

Goed plan, wij hebben 20 jaar geen auto gehad. Uiteindelijk toch maar een asngeschaft, maar eigenlijk pure luxe

Pippa's Hus zei

Ik vind het wel knap hoor, als ik dit allemaal zo lees denk ik, wat een gedoe! maar dat ligt vast aan mij want jullie ervaren het niet zo. XX Esther

Marthy zei

Ik blijf het goed vinden wat jullie uit proberen maar ben toch wel heel blij met onze oude VW bus.

Ivy zei

Ik ben het met Nietzomaarzooo eens, je moet altijd en overal bij nadenken als je met het openbaar vervoer wilt. Mij te veel gedoe. Files zijn natuurlijk ook niet prettig, maar als een trein uitvalt, zoals pas in Amsterdam maar weer eens, zijn de problemen nog veel vervelender.
Met fietsen is natuurlijk niets mis, wij doen het ook zo veel mogelijk en gebruiken heus voor elk wissewasje onze auto's niet.
Ik ben benieuwd hoe jullie het autoloos zijn a.s. winter beleven.

Mrs. T. zei

Ik ben heel benieuwd hoe het jullie uiteindelijk gaat bevallen in de winter.

Soms breekt nood natuurlijk wet, maar ik zou er toch niet aan moeten denken om zonder auto te zitten hier in ons dorp. Eerst minstens tien minuten fietsen voor de bus en dan nog minstens 20 minuten om in Eindhoven of 30 minuten om in Den Bosch te komen voor de trein.

izerina zei

Hoe vaak kun je huren voor de maandlasten van een auto?

Bertiebo zei

Dat kan ik je niet vertellen. Wij hadden geen dure auto, een Renault Kangoo,maar ik zou je niet kunnen vertellen wat de maandlasten waren. Hebben we niet bijgehouden. Maar er kwam natuurlijk veel bij kijken. De auto die we huurden kostte 35 euro per dag. De benzine kwam daar nog bij.

Alet Venhuizen zei

Wat leuk om jullie vooral positieve ervaringen te lezen over jullie leven zonder auto :-)