Totaal aantal pageviews

vrijdag 11 oktober 2024

Een experiment

Het kwam door eens stukje van Sander Donkers in de Volkskrant. 
Een stukje over ChatGPT, over het energieverbruik van AI,  over scholieren die werkstukken niet zelf maken enz. 
En over het feit dat hij, Sander Donkers, gewoon kan blijven vragen: 'Zeg ChatGPT,  doe mij eens een column in de stijl van Sander Donkers,  want de echte heeft een kater'. 

Ik had nog nooit iets met ChatGPT gedaan, wist amper hoe dat moest, maar ik dacht dat ga ik eens proberen. 
Het bleek heel makkelijk te zijn. 
Ik maakte een account en zei tegen ChatGPT:
Schrijf een column in de stijl van Bertiebo over Matthew Wong en zijn tentoonstelling in het van Goghmuseum. 
Dat was het enige, verdere aanwijzingen of wensen gaf ik niet en het blogje dat ik gisteren hier plaatste  was het resultaat. 
Binnen een minuut was het er. Zonder foto's, die heb ik er zelf tussen gezet. 
Maar verder echt helemaal letterlijk van ChatGPT.

Ik was stomverbaasd, want mijn gevoel over die tentoonstelling was wel zo ongeveer zoals het beschreven werd. Ongeveer hoor, want mooier gezegd dan ik het ooit zou kunnen. 
Hoe is het mogelijk? 
Enfin, bij wijze van experiment plaatste ik het ChatGPT blogje hier. Met de bedoeling om het de volgende dag te melden, dat wel. 

Hahaha, de lezers vonden het ook mooi, want er kwamen aardig wat positieve reacties, complimenten, vooral over de manier waarop 'ik' het stukje had geschreven.  
Mijn eerste conclusie: Dat is eigenlijk doodeng. Wat van wat je leest is nog echt?
Verder: Ik kan wel ophouden met mijn blogjes.
En mijn derde conclusie: Sorry, ik zal het nooit meer doen. Echt nooit meer. 

Tenslotte: 
Dit was een experimentje. 
Dat had ik er natuurlijk bij kunnen vertellen gisteren, maar dan hadden jullie anders gereageerd en dat wilde ik nou juist niet. 
Maar... alle 4983 posts (echt waar !!!) hiervoor schreef ik zelf. En alle 4983 posts hierna zal ik ook zelf maken. Hopelijk. 
Ophouden met mijn blogjes doe ik niet. Natuurlijk niet, ik vind het veel te leuk. 
En mijn eigen blogs over Matthew Wong volgen dus nog.

23 opmerkingen:

Nietzomaarzooo zei

Wat geeft je blog dan iets eigens? Als zulke software al jouw ritme en manier van schrijven herkent en imiteert. Heel eng.

Sjoerd zei

Haha, je zou er bang voor worden. Maar je hebt gelijk, je kunt er heel veel mee. Leuk dat je het eens geprobeerd hebt.

KnutzEls zei

Mij maakt het bang. Wat is echt en wat is fake?

Marieke zei

Wel goed dat je het geprobeerd hebt en met ons deelt.

Karel zei

mogge Bertiebo
ja je zou er bijna bang van worden hé , geen krant of tijdschrift meer lezen , geen nieuws meer kijken en wat al niet meer , nou ik ga lekker m'n eigen gangetje hoor

geniet de dag
https://fietszwerver.wordpress.com/

Anoniem zei

Grrrrrrrrrrrr

Judy zei

Ja, en de tekst die geproduceerd wordt schijnt steeds beter te worden. Toch vond ik dat je in je vorige blogje nogal bloemrijke taal gebruikte, wat ik een beetje overdreven vond. Ik vond het dus niet jouw stijl. Maar ja, had het niet herkend als chatgpt.

In de weer zei

Net wat je zegt, best eng dat je niet meer weet wat echt is en nep. Blijven we maar bij jou lezen, weten nu dat jij het altijd ECHT blijft doen.

Bertiebo zei

Dat is goed, Judy. Onze dochter zag het ook, hoewel ik haar te weinig tijd gaf.

Emie zei

Nou ja zeg! Wij, de oude bloggers, zullen er niet snel toe overgaan, maar de jeugd omarmt dit natuurlijk. Hoewel ik denk dat een docent een chat- gpt nog wel herkent.

nicole orriens zei

Het is inderdaad wonderlijk hoe goed ChatGPT kan schrijven, maar als mensen dan positief reageren op een post beleef ik er geen genoegen aan, omdat het niet van mijzelf is. Voor mij reden om dat niet te doen.

Kitty zei

Daar had je ons toch mooi tuk! Ik had het stukje gisteren niet gelezen en het was me vast niet opgevallen, maar het is inderdaad een beetje 'deftiger' dan wat je normaal schrijft. Ik zou me kunnen voorstellen dat je zo schrijft als het in een tijdschrift of krant moet verschijnen.

Charlie zei

Ik loop zeker heel erg achter want ik wist niet eens wat chatGPS is! Wel moet ik zeggen nu ik “jouw” blog v gister overlees, en gister dacht ik dat eigenlijk ook al, Betty gebruikt wel erg veel poëtische woorden! Maar door het feit dat je niet wist dat jij het niet schreef, dacht ik : ze was erg onder de indruk van de tentoonstelling. ( het is een beetje moeilijk om de juiste woorden te vinden ). Waar gaat dit heen?????

Anoniem zei

grappig om dat nu nog eens die reacties te lezen, met veel complimenten over hoe je het verwoord hebt :) Denk eigenlijk met terugwerkende kracht wel dat dat betekent dat het toch niet helemaal je stijl was, omdat het veel mensen opviel dat er 'iets' met je taalgebruik was.

Marion van de Sande zei

Als ik reageer, probeer ik dat alleen te doen als ik iets leuk of mooi vind of wanneer ik een vraag heb, of een aanvulling of zo. Niet wanneer ik iets onaardigs denk, dan hou ik het bij denken.

Ik voelde gisteren wel enige jeuk bij je beschrijvingen, "sjonge jonge wat hoogdravend ineens". Maar verder niet bij nagedacht en uiteraard niet opgeschreven. Maar op de een of andere manier wel het verschil opgemerkt, ik ben blij dat het ChatGPT was, ik krijg jeuk als mensen ineens op die manier menen te moeten schrijven. ;-)

Frederika zei

Het is leuk om eens te experimenteren met het item ChatGPT. Zoals je ook zelf schrijft best wel eng. Hoe weet je wat nog echt is. Soms omdat je de persoon kent, maar dat is niet altijd zo.

Ferrara zei

Dus toch. Ik vond het zo niet jouw stijl. Het was te strak. Eerlijk gezegd dacht ik dat je dit tijdens je cursus kunstgeschiedenis had opgedaan. Ik schreef ook dat het mooi was dat er nog een vervolg kwam, want de de schilderkunst van die man is bezienswaardig. Maar je bedoelde waarschijnlijk je biecht over het gebruik van AI.

Janny zei

Haha, wat grappig, ik vond het ook wel een beetje apart, niet helemaal zoals je gewoonlijk schrijft maar dit had ik niet verwacht.

Miriam zei

Jammer dat ik het gisteren niet heb gezien, want nu kan ik er niet onbevooroordeeld naar kijken. Maar het is inderdaad niet echt "in jouw stijl". Tot nu toe produceert ChatGPT een tikje gezwollen taal, maar dat wordt vast nog meer levensecht of we het leuk vinden of niet.

Floor zei

Is er dan niks meer echt? Inderdaad we kunnen voortaan ons blogje wel laten schrijven, maar nee, dat gaan we niet doen hoor.
Grappig dat je het hebt uitgeprobeerd.

sjannesblog.com zei

Het wordt zo wel een enge wereld, waarin je niks meer kunt geloven. Maar de ontwikkeling is er en het maakt mij ook nieuwsgierig. Maar niemand gaat mij het zelf-mijn-blog-schrijven ontnemen.

s.c zei

Tja wat is echt en wat niet of kun je deze vraag niet meer stellen met ai.

Griemmank zei

Ik begin er echt niet aan, ook niet om het uit te proberen. Ik lees je vorige tekst nu pas. Geen idee of ik het had gemerkt, maar dat zal ik nooit weten omdat ik nu weet dat je het niet zelf hebt geschreven. Ik hou je aan je belofte, hoor. Gewoon lekker zelf blijven bloggen.