Totaal aantal pageviews

zondag 12 februari 2017

Het was oorlog.

Sorry, ik ben te laat. Want de serie 'Het was oorlog', is al bijna afgelopen. Er waren vier afleveringen en er zijn er drie geweest. Maar je kunt ze vast nog wel terugvinden op Uitzending Gemist of ik weet niet waar.

In de serie worden per aflevering steeds twee mensen geportretteerd. Mensen van wie het leven door de tweede wereldoorlog,  ingrijpend veranderde.
Steeds twee mensen die tegengesteld aan elkaar zijn.
Een verzetsheld en een jodenverrader bijvoorbeeld.
Het leven van die personen komt duidelijk naar voren. Het zijn ook allemaal heel gewone mensen. Ans van Dijk bijvoorbeeld,  die heel veel Joden verraadde en als enige vrouw na de oorlog de doodstraf kreeg, wat dreef haar, hoe kwam het zover.
De aflevering start met twee foto's die presentator Diederik van Vleuten in zijn hand heeft.

Op deze foto (gepikt van de site van omroep Max) toont hij bijvoorbeeld een foto van het hoofd van de Nederlandse SS.
En in zijn andere hand heeft hij een foto van Bertje Sanders. Een ondergedoken jongetje, dat het ondanks de hulp van zijn onderduikouders niet overleefde. Die SS-er wordt niet meteen afgedaan als puur slecht. Hij was nog jong toen het allemaal begon. Waarom maakte hij die keuze? Wat ging daaraan vooraf? 

De uiteindelijke vraag is er toch telkens weer eentje om over na te denken. 
Wat zou ik gedaan hebben, welke kant had ik gekozen?  Was er sprake van toeval of was er een bewuste keuze?
Ik weet het niet. Ik denk dat niemand die nu leeft en het niet meemaakte het weet. Maar de vraag stellen is goed.
Het zorgt er ook voor dat je nadenkt over wat er nu gebeurt op de wereld. Hoe zou je houding nu dan zijn? Wat als er hulp gevraagd wordt. Hulp die misschien wel risico's kan inhouden. Waar sta ik, waar sta je?

Diederik van Vleuten presenteert het programma en doet dat op een buitengewoon, prettige en vooral rustige manier. Hij kan heel goed vertellen.
Er wordt ook echt de tijd genomen om de mensen waar het om draaide, te leren kennen.
Nog één aflevering te gaan. A.s. vrijdag.


9 opmerkingen:

Wieneke zei

Ik heb de afleveringen gezien en ik wou dat er meer van dit soort programma's waren. Van Vleuten doet het inderdaad prima. Niemand kan vatten hoe mensen deden tijdens die jaren en hoe het kon gebeuren allemaal. Je verstand staat er bij stil.

Jeanne zei

Ja, een heel goed programma. Ik heb aan de lippen van Diederik gehangen. Opvallend goede presentator.

Lot zei

Indrukwekkend programma. En ondanks dat ik Amsterdam heel goed ken zie ik veel nieuwe dingen.

Happy Earl Grey zei

Ik ken het hele programma niet, maar ga zeker even terug kijken, want het lijkt mij een heel boeiende serie. Bedankt voor de tip. Fijne zondag. Groet El

Marga zei

Prachtige serie, integer gemaakt en Diederik is een begenadigd verteller!

pourquoi pas ??? zei

Ik ga kijken. Ben al van heel jong meisje bezig met dit soort vragen. Waarom doe iemand wat hij doet? Stel je kan je gezin redden dan ga je best wel ver.
Ik keek de serie Menten en was zo boos dat die man er zo makkelijk vanaf gekomen is. Mooi en rijk leven gehad. Zag het einde van Riphagen om mijn man het keek en ook die komt er gewoon heel leuk vanaf en zo zijn er meer.
Heel veel mensen geloven in karma dus dat wat je doet jou ook zal overkomen maar dat is echt niet zo. Ook spreekwoord; wie goed doet goed ontmoet is niet waar.
Het leven hangt van toevalligheden aan elkaar. (mijn mening hoor)
Ben altijd erg onder de indruk van hoe het loopt.
fijne dag.

Mrs. T. zei

Ik hoorde er ook over vertellen, maar heb nog geen aflevering gezien. Zal ze toch gaan kijken. Lijkt me ontzettend interessant en leerzaam.

Marthy zei

Al mijn leven lang vraag ik me af wat ik zou doen in tijden van oorlog of andere ellende. Laat ik dan mensen die bescherming nodig hebben in mijn huis onderduiken? En wat als daar mee het leven van mijn kinderen of kleinkinderen in gevaar breng? Mijn eigen leven vind ik minder interessant maar die kleinkinderen, daar heb ik veel voor over. Moeilijk, heel moeilijk. Ik hoop nooit, maar dan ook nooit in werkelijkheid voor deze vraag te komen te staan.

Vlimbouter zei

ik heb het even opgezocht en je kan de serie ook online bekijken. Dat ga ik zeker doen. Het blijft immers boeien: waarom doen mensen wat ze doen.